Обсебени ли сте от почистването на къщата си? Ето няколко места, които може да сте пропуснали...

8262
Обсебени ли сте от почистването на къщата си? Ето няколко места, които може да сте пропуснали...
Снимка: iStock/Guliver

Индийците са едни от най-обсебените от почистването на пространствата, в които прекарваме времето си. Според Dyson Global Dust Study 2022, 46 процента от индийците са увеличили значително честотата на почистване и 2 от 3 индийци почистват домовете си 5-7 пъти седмично, най-често в целия Азиатско-тихоокеански регион.

Отделете минута и помислете дали чистите пространства, които виждаме, всъщност, са достатъчно чисти? Има ли мръсотия, която все още може да седи там и не се вижда с просто око? Дори след като сте приключили с цялостния режим на почистване, покрили ли сте области, които все още могат да бъдат гореща точка за прах?

7 от 10 дома имат поне един човек, страдащ от алергия към прах, но 40 процента от индийците все още смятат, че домашният прах е сравнително безвреден, разкрива проучването. Често забравяме финия прах, който може да се намира там и може да има потенциалното въздействие върху здравето ни.

Докато прахът изглежда безвреден, в действителност той е сложна матрица от компоненти, включително акари, изпражнения на акари, бактерии, малки насекоми и други частици. Скрити за невъоръжено око, те са широко разпространени по различни повърхности в дома ви, включително подове, дивани и легла. Едно просто действие като седене на диван кара частиците да се носят във въздуха и може да предизвика алергична реакция.

Ние прекарваме приблизително една трета от живота си в леглата си, но глобалното проучване на Dyson за праха от 2022 г. показва, че индийците едва ли дават приоритет на почистването на матраците си. Може да изглежда чисто, но може да бъде развъдник за милиони прахови акари, които могат да повлияят на вашето благосъстояние, докато спите. „Въпреки че мнозинството от хората прахосмучеха подовете си редовно, други пространства обикновено се пренебрегваха, като матраци, стени, тавани и др.“

Денис Матюс, изследовател по микробиология в Dyson, разкрива някои от най-пренебрегваните места, които хората пренебрегват, когато почистват домовете си, и споделя съвети за дълбоко почистване на дома ви.
Той казва следното: „Обичайно е да се почиства прах, видим за окото, но има определени места, които лесно се пренебрегват. Прахът има отрицателно въздействие върху нашето здраве и благосъстояние. Някои пренебрегвани места, които често пропускаме да забележим, съдържат фин прах, който е ключов фактор за здравословни проблеми, затова е от съществено значение да идентифицираме тези петна и да премахнем целия прах дори с микроскопични размери, за да осигурим чист и здравословен дом.“

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

За да направите ритуала си за почистване наистина ефективен, внимавайте за най-пренебрегваните места, споменати по-долу:

1. Стени

Почистването на стени е нещо, което почти не обмисляме. Според Dyson Global Dust Study 2022 само 32 процента от индийците почистват стените като част от редовното си почистване. Прахът по определени видове стени обаче може да допринесе за развитието на мухъл. Отстранете праха от стените, като избършете праха с влажна кърпа, почистващи кърпички или използвате прахосмукачка с усъвършенствано филтриране. Ако почиствате с прахосмукачка както тавана, така и стените, започнете с тавана, последван от стените, така че да уловите всеки въздушен прах, който може да попадне върху стените, мебелите или пода отдолу. Почистването отгоре надолу гарантира, че ще вземете всякакъв паднал прах във въздуха.

2. Матраци

Праховите акари се хранят с кожни клетки, от които отделяме 2-3 g на ден и дори повече през нощта поради триенето от спалното бельо. Следователно матраците могат да бъдат място за размножаване на домашни акари, които виреят на топли, тъмни и влажни места като нашите легла. Може да има милиони прахови акари в един матрак и всеки акар произвежда около 20 фекални пелети на ден, които съдържат алергенен протеин, който може да предизвика алергични реакции. Според проучването обаче 63 процента от индийците не почистват матрака си редовно с прахосмукачка.
Почистването с прахосмукачка на вашия матрак от двете страни ще помогне за намаляване на броя на кожните люспи и алергенния материал във вашия матрак, а прането на чаршафи и одеяла при 140°F или 195°F ще помогне за разграждането и намаляването на алергените.

3. Легла за домашни любимци

Около 21 процента от индийците не знаят, че алергени от домашни любимци, които предизвикват алергии, свързани с домашни любимци, могат да бъдат открити в домашния прах и само 36 процента почистват леглата си за домашни любимци редовно. Точно като матраците, леглата за домашни любимци могат да съдържат прахови акари, които се хранят с пърхот на домашни любимци, отделян от животните. Ако е възможно, изперете всички подвижни калъфки при 60°C или 90°C. Когато това не е възможно, използвайте минимоторизирания инструмент на прахосмукачката в ръчен режим, за да разклатите и „отлепите“ всички нежелани косми, пърхот и алергени от домашни любимци.

4. Лампи и абажури

Прахът може да се събере в абажурите и осветителните тела, но според проучването 73 процента от индийците пренебрегват почистването им. Използването на приставката с мека четка на вашата прахосмукачка с горен адаптер ще ви помогне да достигнете високи абажури.

5. Рафтове

Общо 55 процента от индийците не почистват рафтовете си редовно, което не е изненада, тъй като почистването на рафтове може да бъде досадна задача. За по-дълбоко почистване започнете с внимателно отстраняване на съдържанието на рафтовете. Първо почистете с прахосмукачка горните рафтове, за да не пропуснете прах във въздуха, който може да се полепи по-надолу.
Използвайте приставката с мека четка на вашата прахосмукачка с горен адаптер, за да премахнете праха от високите зони. С помощта на влажна кърпа внимателно отстранете всички следи или петна и оставете временно да изсъхне преди да приберете съдържанието на рафтовете обратно. Ако е възможно, не забравяйте да издърпате рафтовете от стената и да почистите с прахосмукачка под мебелите – ако можете да видите прах, вероятно там вече виреят бактерии, плесени и колонии от акари.

Топ триковете за почистване на фурната без препарати, които винаги работят

6. Тавани

Текстурите на тавана могат да съдържат прах и паяжини, но това все още се пренебрегва от 65 процента от индийците, докато почистват дома си. Прахосмукачката често е най-лесният начин да ги почистите. Използвайте приставката с мека четка на вашата прахосмукачка, за да почистите по-голямо пространство, без да повредите боя или тапет, и изберете инструмент за цепнатини, за да достигнете до труднодостъпни ъгли. Леката прахосмукачка без кабел е добър вариант за почистване на по-високи пространства.

7. Пердета и щори

Според Dyson Global Dust Study 2022, 68 процента от индийците пренебрегват почистването на завесите или щорите си, докато почистват дома си. В тях може да се събере много прах и праховите акари могат да виреят в текстила. Уверете се, че ги почиствате с прахосмукачка с мека четка или ги перете, ако е възможно и практично.

Топ съвети за дълбоко почистване

1. Почиствайте редовно

Прахът електростатично „залепва“ за твърди подове и колкото по-дълго стои на пода, толкова повече усилия са необходими за „отлепването“ (или изместването) му от повърхността. Редовното почистване улеснява премахването на праха, което се отнася за цялата къща, а не само за подовете ви. Почистването на едно място на ден (изброено по-горе) означава, че можете да постигнете дълбоко почистване на цялата къща всеки месец. Това е силно препоръчителна честота за поддържане на чист дом, без да се натоварвате с обезсърчаващата задача да се опитвате да почистите дълбоко целия си дом наведнъж.

2. Почистете по правилния начин

Имате склонност да посегнете към влажна кърпа и/или мокър моп, за да почистите и убиете микробите из къщата? Въпреки това мокрото почистване с дезинфектанти и вакуумното изсмукване за отстраняване на финия прах са две много различни задачи и трябва да работят в унисон, за да се постигне чист дом. Най-честата грешка е миенето на мръсен под и следователно създаването на по-благоприятно местообитание за растеж на акари и мухъл. От съществено значение е да премахнете целия прах и мръсотия от подовете си, преди да ги избършете, за да постигнете наистина чист под и да ходите с боси крака.

5 изпитани бабини метода за почистване на прозорците

3. Използвайте прахосмукачки с усъвършенствана филтрация

Основната цел на прахосмукачката е да премахне праха и мръсотията от вашия дом. Вакуумът с усъвършенствана филтрация е от съществено значение, за да се гарантира, че всички неприятности във вашия филтър ще останат във вашия филтър, вместо да бъдат изхвърлени обратно в дома ви. Потърсете прахосмукачки, които се доставят с петстепенна система за филтриране, за да постигнете 99,99 процента филтриране на частици с размер до 0,3 микрона, което гарантира, че прахът, който изсмуквате, остава уловен във вашия вакуум и само чист въздух се изхвърля обратно в твоят дом.

4. Използвайте правилните инструменти

Проучването на Dyson Global Dust Study разкрива, че индийците смятат, че докато прахосмукачките са най-ефективните за премахване на прах от дома, само 39 процента от индийците използват прахосмукачка за почистване на домовете си. 65 процента използват мокър моп, 67 процента суха кърпа, 70 процента четка и леген, а има и няколко други, които използват традиционни методи за редовно почистване.

Метенето и бърсането на прах може да направят повърхностите да изглеждат чисти, но те не премахват праха от дома. Това, което правят, е да разбъркват праха, така че той отново се пренася във въздуха, само за да се утаи някъде другаде в стаята. Няма „универсален размер за всички“, когато става въпрос за почистване на вашия дом. От размера на вашия дом до това коя част почиствате, оборудването с правилната прахосмукачка и инструменти е от ключово значение. Има няколко прахосмукачки с различни размери, които са проектирани да отговарят на всеки вид нужда от почистване. Всяка прахосмукачка се доставя с различни инструменти за почистване на различните места. От мини моторизирания инструмент, който трансформира прахосмукачката с пръчка в ръчна прахосмукачка, и инструмента за матрак (тапицерия), предназначен да премахва прах и алергени от текстил, до инструмента за цепнатини с бързо освобождаване, който помага за достигане в тесните процепи.

Авторът е изследовател по микробиология в Dyson. Гледните точки са лично негови и ние не носим отговорност за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как бързо да почистим съдомиялна?

Как да почистите тава за печене от мазнина и загоряла храна

Лесен, по-лесен, най-лесен начин за премахване на петна от бели дрехи

Ето защо почистването на микровълновата е задължително

Как се почиства керамичен плот, така че да светне до блясък?

Как най-лесно да отстраним лошата миризма от пералнята

Какви грешки се допускат при почистването на ламинат?

Как да си направим домашен препарат за почистване на прозорци

5-минутна техника за почистване, която ще спести време и усилия

Жълти подмишници и кетчуп: 9 работещи начина за пране на бели дрехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници