Почистете с малко оцет вашия паркет и той ще светне

14728
Почистете с малко оцет вашия паркет и той ще светне
Снимка: iStock/ Guliver

Паркетът е сред първите подови настилки, познати в жилищата и обществените сгради. Макар настилките да се променят с годините, да се появяват нови и модерни решения за интериора, естественият паркет от масив остава сред най-предпочитаните от хората с финансови възможности, тъй като се отличава с редица предимства, дълъг живот и ненадминато качество.

Цената на масива обаче е висока, поради което домакинствата с по-скромен бюджет избират ламинат, теракот или гранитогрес за дома си. Каквото и да изберете, грижата за чистотата и поддържането на настилката са от ключово значение, за да удължите живота ѝ. Може да замените скъпите препарати за почистване на паркет с продукт с ниска цена, присъстващ във всяка кухня. Почистете с оцет своя паркет и се насладете на резултата. Вижте как.

Как да почистите с оцет вашия паркет?

Оцетът е известен с почистващите си свойства и е безопасен за употреба върху дърво. Нещо повече – смесен със зехтин се превръща с чудесен помощник за възстановяването на стари дървени мебели, като съживява цвета и шарката им, придава блясък и ги прави като нови.

С това ще заличите всяка драскотина по ламинирания паркет

Оцетът е една от онези невероятни универсални съставки в кухнята ви, които се отличават със своите универсални почистващи свойства и смело и успешно могат да заменят редица препарати за дома. Когато говорим за дърво и дървен паркет, киселината в оцета помага за премахване на замърсявания, петна, зацапвания и прочие, без да е нужно да търкате дълго, без особени усилия и без да ви коства целия ден и без да се си докарате мускулна треска.

Оцетът почиства и съживява дървото до блясък, без да създава опасност за него, за околната среда, за здравето ви и за домашните любимци, както препаратите с химия, специално създадени за целта. Оцетът може да бъде много по-добър от химическите препарати, почиства бързо и без упорито търкане. Напръскайте с оцет и трийте с мека кърпа.

Внимавайте да не триете с гъба, която има телена повърхност, за да не съсипете, надерете и обелите паркета. Оцетът почиства достатъчно добре, без да е нужно да използвате абразивни тъкани и натиск. Напръскайте, изчакайте, забършете – бързо и лесно, без риск за паркета ви. Остава ви и време да изпиете кафето си спокойно, защото оцетът е свършил вашата работа.

5 причини защо естественият паркет е добър избор за домашна настилка

Какво не бива да ви притеснява, когато решите да почистите с оцет вашия паркет?

Сред основните притеснения и въпроси на домакините, решили да изпробват почистващата сила на оцета, са свързаните с миризмата му. Тъй като оцетът има остра миризма, съвсем естествено е да се притеснявате, че ще мирише домът ви дълго на оцет, тъй като подовете са големи повърхности, покриващи значителна част от дома ви. Това обаче не трябва да ви тревожи – острата миризма изчезва и не оставя и следа само няколко часа, след като сте преустановили чистенето на дома ви.

А ако все пак се притеснявате от миризмата и не може да я понесете и преглътнете дори за няколко часа? Ако не можете да използвате силата на оцета, тъй като миризмата е непоносима за вас по време на самото почистване? Решение има, не се притеснявайте. Добавете към оцета няколко капки от любимото ви етерично масло (портокал, мента, лимон, босилек и др.). Сега вече ухае прекрасно, домът ви е ароматизиран, сетивата успокоени, а почистването – приятно изживяване, близко до ароматерапията. Идеално, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Как да премахнете боята от дрехи, килими и тапицерия у дома?

Вместо пролетно почистване, направете това

„Излъчват опасни вещества“: Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина

Колко често трябва да сменяте спалното си бельо - важни правила, които всеки трябва да знае

С това практично подреждане на дрехи ще си спестите много усилия

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще светне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com