Почистването дори на най-загорялата ютия е лесно – ето как

3368
Почистването дори на най-загорялата ютия е лесно – ето как
Снимка: iStock/Guliver

Телефонът ви звънна, докато гладите? Пропуснахте да намалите силата на ютията, за да бъдат градусите безопасни за фината ви риза? Разсеяхте се и дупката върху тъканта, чиито гънки приглаждате на гладачната маса, е факт? Не се тревожете, знаем, че е неприятно, свързано със загуба на средства и време, но на всеки се е случвало да изгори дрехата, която глади. Ако има нещо по-неприятно от съсипаната любима рокля, то това е съсипаната любима ютия, върху която е залепнала упорито изгорената част от тъканта.

Ако уредът е скъп, нов или ценен подарък, както и в случай, че не желаете да заделите от бюджета си за нова ютия, със сигурност бихте искали да почистите своята. За разлика от дрехата, която безвъзвратно съсипахте, или пък не… може да проявите хитрост и да прикриете изгореното с бродерия или украса за дрехи, ютията подлежи на спасение, ако знаете правилата за почистването дори на най-загорялата ютия.

Не си и помисляйте да я използвате, преди да я почистите ефективно и изцяло, тъй като ще съсипете още дрехи – компрометираната повърхност на уреда, почерняла или покрита с изгорената тъкан, ще причини щети върху всяка дреха, която решите да изгладите с тази загоряла ютия. Да запретваме ръкави и да се залавяме с почистването дори на най-загорялата ютия лесно и бързо.

Почистването дори на най-загорялата ютия – какво трябва да знаем и как да го направим – хитри съвети

Ако решите да си спестите почистването на ютията, пригответе си бюджет за нови дрехи, тъй като мръсната или загоряла ютия неминуемо ще остави неприятна кафява следа, по дрехите ви, които гладите. Пропуснали сте да почиствате редовно ютията, пропуснали сте да я настроите на правилната за конкретната тъкан температура, така че няма как сега да пропуснете почистването на този уред, ако не искате да го изхвърлите и замените с нов.

Пет доказани начина как да почистим загоряла ютия

Ваши помощници в това почистване няма да бъдат скъпи и специализирани препарати, а най-обикновени съставки от кухненския шкаф. Не сте изненадани, нали? Със сигурност ползвате някои от тях, за да почистите банята или котления камък. Те ще са ви полезни и за загорялата ютия. Да ги видим:

1.       Хлебната сода

Май я ползваме по-често като почистващо средство, отколкото за вкусна домашна питка. Содата наистина почиства идеално. А и „препаратът“ от сода, които трябва да си приготвите у дома, се прави бързо и лесно – просто я смесете с малко вода, за да образувате паста. Внимателно нанасяте, като избягвате отворите за парата, тази паста на загорялата ви ютия и триете леко и отново внимателно с мека кърпа. Това е всичко. Лесно, нали?

2.       Оцетът

Второто най-често употребявано като почистващо средство чудо от кухненския шкаф е белият оцет. И при загорялата ютия той безспорно ще ви помогне ефективно. И тук ви трябва мека и нежна към повърхността на ютията кърпа, която да потопите в оцет, след което да разтриете загорелите участъци върху ютията. Ако това не помогне, а петната се окажат упорити, загрейте ютията, напарете я с оцет и след това почистете както обикновено.

3.       Пастата ви за зъби

Е, това не е точно средство от кухненския шкаф, а от банята, но е подръчно и лесно ще се справите с него. Дори не се изисква да бъркате или добавяте съставки. Мажете директно от тубата, разтърквате внимателно, избърсвате. Светна ли любимата ви ютия, или се нуждае от още съвети?

Как да почистим загоряла ютия?

4.       Сол

Нищо друго не помогна изцяло, ютията ви все още има, макар да са по-малки, издайнически петна от разсейването ви по време на гладенето? Време е за тежката артилерия, най-абразивната – солта. Поръсете сол върху хартиена кърпа, устойчива на високи температури, загрейте ютията (без пара) и гладете върху солта. Солта ще  привлече и абсорбира по-голямата част от мръсотията и загорялото, които ще останат върху кърпата, а вие след това може да изберете някои от по-горните методи, с които да блесне уредът ви.

Ако виждате, че петната са големи и упорити, може дори да не губите време, за да изпробвате по-леки и щадящи методи, а да започнете със солта, след което да завършите почистването с паста за зъби, оцет или сода за хляб – което си изберете и работи при вас най-ефективно.

Горещо ви съветваме да внимавате при употребата и при почистването на горещия уред, както и да не използвате метал за отстраняване на упоритите изгорели остатъци, тъй като може, а и най-вероятно ще надраска и повреди гладещата плоча на ютията и ще трябва да изхвърлите уреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com