Щорите ви ще заблестят от чистотата с тези хитрини за почистване

32471
Щорите ви ще заблестят от чистотата с тези хитрини за почистване
Снимка: iStock

Щорите за прозорци са домакинско обзавеждане, което, изглежда, се почиства само когато ви завладее внезапен прилив на енергия или когато морето от прах, което отделят, стане непоносимо. Задачата обаче не е толкова лоша, колкото си мислите. Да се научите как да почиствате щори, е лесно. Изискват се само познати инструменти за почистване и малко ноу-хау.

Най-лесният начин за почистване на щори

За лесно почистване

Практични съвети за почистване на щорите у дома

Изборът на начин на почистване на щорите зависи от материала на ламелите, вида на замърсяването (например щорите, покриващи отворите на...

Както при повечето домакински предмети редовното почистване на праха ще намали нуждата от годишно основно почистване. Белият оцет е бързо и лесно средство за почистване на щори. Просто поставете чиста мека кърпа върху ръката си и потопете покритите си върхове на пръстите в купа с оцет. Плъзнете ръката си през горната и долната част на всяка летва и готово! За винил, изкуствено дърво и други по-малко чувствителни материали прокарайте кърпа от микрофибър през всяка щора, за да намалите статичното залепване и да сведете до минимум праха.

За дълбоко почистване

Как да почистите вертикални щори

Вертикалните щори могат да бъдат трудни за боравене, но ако отделите време, можете да ги почистите искрящо, без да ги махате. Започнете, като сложите кърпи под вертикалните си щори, за да хванете капките. Напълнете една кофа с чиста вода и една със сапун и вода. С помощта на 2 сапунени гъби избършете едновременно двете страни на щорите. Почистете отгоре надолу, така че щорите да не излизат от очертанията на кърпите. Изплакнете гъбите си в чиста вода, когато се замърсят и продължете надолу по щорите. За да предотвратите водни петна, използвайте суха кърпа, за да избършете излишната вода.

Най-добрият начин за почистване на дървени щори

Бързо и лесно почистване на щорите с този трик!

Чистенето на щорите вероятно е едно от най-досадните занимания при подреждането на дома, защото е адски дребнаво, труднодостъпно и отне...

Ежеседмично почиствайте праха от дървените си щори, за да предотвратите натрупването на прекомерна мръсотия и прах. Ако вашите дървени щори се намират в кухнята, ще трябва да ги почиствате по-често, тъй като мазнината се утаява върху тях. Мазнините могат да разрушат външния вид на оцветените дървени щори и да блокират влагата, която може да изкриви дървото.

Винаги помнете, че излишната влага може да изкриви и обезцвети дървото. Първо почистете с прахосмукачка дървените си щори и след това ги избършете с влажна кърпа. За щори с байц, помислете за използването на лимоново масло или консервант за дърво, за да им придадете допълнителен блясък.

Как да почистите щори от изкуствено дърво

Щорите от изкуствено дърво са изключително популярни и с право! Те осигуряват красива гледка, без да струват много. За да ги почистите, отстранете излишния прах и мръсотия с прахосмукачката. След това смесете хладка вода и мек почистващ препарат. Намокрете мека кърпа и прокарайте пръст отпред и отзад. Не забравяйте да попиете и след това да затворете.

Щорите от изкуствено дърво са издръжливи, така че е безопасно да ги свалите и да ги почистите във ваната. Напълнете ваната с гореща сапунена вода и потопете щорите. Оставете ги да киснат поне час и след това ги напръскайте с гореща вода. Изтръскайте щорите и избършете излишната вода, преди да ги окачите обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com