Тези две таблетки от аптеката ще премахнат мръсотията и неприятната миризма от пералнята

32060
Тези две таблетки от аптеката ще премахнат мръсотията и неприятната миризма от пералнята
Снимка: iStock

Ако искате пералнята ви да бъде чиста и да работи добре, трябва да се грижите за нея. Има един трик, който ще ви помогне бързо и лесно да се отървете от натрупаната в пералнята мръсотия. Необходими са ви две таблетки от аптеката, които с лекота ще почистят и възвърнат блясъка на уреда.

За да почистите мръсотията и да премахнете неприятната миризма, отидете в аптеката и вземете таблетки за почистване на протези. За едно едно почистване ще са ви достатъчни два броя, но имайте предвид, че обикновено се продават в опаковка, която съдържа 30 таблетки. Пуснете ги в барабана на пералнята и задайте програмата с най-висока температура. Хубаво е пералнята да е напълно празна. Таблетките за протези убиват микробите и бактериите и ще премахнат натрупалия се варовик.

Кои са най-добрите домашни методи за почистване на пералнята ?

Доста домакини се чудят как да почистят пералнята, когато забележат, че прането не излиза чисто или пък не мирише приятно. Освен с таблетки за протези, може да се отървете от мръсотията и неприятната миризма и с други домашни методи.

С тази смес ще забравите за мухъла в пералнята

Как да почистите пералнята от мухъл и неприятна миризма ?

Плесените са патогенни микроорганизми, които са вредни както за хората, така и за уредите. Гъбичките често се появяват в пералнята – по стените, зад тялото на барабана, в уплътненията и т.н, заради топлата и влажна среда.

Препарат за почистване на барабани с оцет и хлор

Обикновено спорите на гъбичките са концентрирани на труднодостъпни места. Вземете 1л. хлор и го изсипете в отделението за прах и изберете най-интензивната и дълга програма, като зададете максимална температура. Нека пералнята машина да е празна, агресивните химикали ще унищожат гъбичките. Когато цикълът на пране приключи, добавете 3 с.л. оцет на 100 мл. вода в отделението за прах или изсипете 1 опаковка лимонена киселина. Пуснете програма “Изплакване”. Гарантираме ви, че след това пералнята ще бъде чиста - без мухъл, гъбички и неприятна миризма.

ОЩЕ: Ако перете с капсули – никога не правете тези грешки

Калцирана сода против мухъл

Когато в пералнята се появят гъбички и неприятна миризма, трябва хубаво да я почистите. Започнете с отстраняването на мухъла. Смесете прах калцирана сода с вода в съотношение 1:1. Сместа трябва да е с консистенция на заквасена сметана. Вземете една домакинска гъба и нанесете сместа върху всички видими части на пералнята, като обърнете най-много внимание на отделението за прах, вратата, гуменото уплътнение и барабана. Втрийте хубаво и оставете 2-3 часа, след това отстранете содената смес с влажна гъба.

Как да премахнете натрупалия се котлен камък ?

Това е често срещан проблем, който е вреден за уредите. Микроскопичните солни кристали допринасят за преждевременното износване и счупване на пералнята.

Изсипете само 2 лъжици от това в пералнята и дори най-евтиният прах ще изпере дрехите ви перфектно

Сода и оцет

Оцетът и содата за хляб се борят успешно с плаката в барабана и в отделението за прах. Необходими са ви 5 с.л. сода, 500 мл. оцет и 100 мл. топла вода. Смесете содата за хляб и топлата вода, разбъркайте хубаво и изсипете в отделението за прах. Оцетът го изсипете директно в барабана, ако използвате оцетна есенция, разредете я с вода в съотношение 1:7. Пуснете най-дългата програма и задайте максимална температура. Когато цикълът приключи, включете допълнително пране, като налеете малко течност за миене на съдове в отделението за прах, по този начин ще премахнете останалите оцет и сода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

8 неща, които е опасно да пускате в пералнята

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com