Внимавайте: Никога не почиствайте тези материали със сода за хляб

7786
Внимавайте: Никога не почиствайте тези материали със сода за хляб
Снимка: Thinkstock/Guliver

Содата за хляб, както много от домакините знаят, се използва и извън границите на кулинарията. Тя е универсално помощно средство при почистването на дома. Всеки от нас има поне по пакетче сода вкъщи, независимо с каква цел я използва. 

Най-известната комбинация на содата за хляб е с ябълков оцет например, като това наистина е един невероятно ефективен тандем. Например с този разтвор можем да почистим фурната до блясък или да отпушим канала, да почистваме различни полепнали мръсотии от повърхностите, да освежим килима си и т.н.

Содата обаче е силно абразивен продукт, който може да нанесе вреди върху някои повърхности и не е препоръчително те да се почистват с това домашно средство. Ето например кои материали не бива да се почистват със сода:

Най-лесните трикове за почистване със сода за хляб (ВИДЕО)

Алуминий

Алуминиевите тенджери, тигани и т.н. в никакъв случай не бива да бъдат изтърквани и почиствани със сода, защото металът се окислява и променя цвета си. Вместо това почиствайте тези съдове с обикновен сапун или веро, които са по-безопасни в случая.

Злато

Всеки от нас има поне едно златно бижу или вещ, които понякога се нуждаят от почистване от мръсотията и прахът, които са полепнали по тях. Това обаче не е препоръчително да се случва с помощта на содата, тъй като тя вероятно ще причини доста поражения върху благородния метал - златото може да промени цвета си или направо да се отлепи.

Сребърна посуда и прибори

И макар повечето да смятаме, че именно содата почиства до блясък сребърните ни прибори, трябва да я използваме с особено внимание. Приборите може и да преодолеете, но античните и ценни съдове почиствайте с по-щадящи и специализирани продукти.

Трикът със сода и фолио, който чисти мазнините за секунди

Мрамор

Обикновено содата за хляб използваме като почистващо средство наред с оцета. Тази комбинация обаче никак не е подходяща за мраморни подове, плотове и други повърхности от мрамор. Содата и оцетът ще доведат до корозиране на мрамора. Вместо това използвайте чиста вода и неабразивен сапун, които са щадящи и с тях лесно ще почистите мраморния си плот.

Дърво

Дървените мебели, плотове и повърхности също не бива да почиствате със сода за хляб. Вече споменахме, че е силно абразивна и идва твърде силна за материал като дървото. Особено големи щети и главоболия може да ви причини, ако тръгнете да почиствате лакирано дърво със сода, но не по-малки са и върху необработеното дърво. Тук отново заложете на специални за целта почистващи продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници