Възможно ли е почистване на мухъл от плат?

1968
Възможно ли е почистване на мухъл от плат?
Снимка: iStock

Влагата и топлината създават идеалната среда за развитие на мухъл в дома ви. Особено уязвими към развитие на мухъл и плесен са мокрите помещения, кухнята, ако оставяте парата от ястията да пропие в нея, както и места, на които има течове. Понякога ситуацията е толкова тежка и сериозна, че са необходими комплексни и адекватни мерки и усилия, за да се справите с мухъла в дома, а това е от съществено значение за здравето ви и това на цялото семейство особено ако има членове на домакинството, страдащи от алергия и дихателни проблеми. Наличието на мухъл в дома лесно може да доведе до зачестяване на астматични пристъпи и до влошаването им, както и до други алергични реакции и проблеми със здравето.

Друга причина да се борите с мухъла в дома е грозните петна и следи, които оставя, създаващи впечатление за мръсен и неподдържан дом, дори да чистите постоянно.  Мухълът загрозява и дома ви, нанася щети на стените и подовете, на мебелите и тъканите. И докато вероятно знаете куп домашни рецепти как да се борите с него, ако се е настанил на тавана ви, то въпросът възможно ли е почистване на мухъл от плат вероятно ви кара да се двоумите и да повдигате рамене. След множеството статии със съвети как да минимизирате риска от поява на мухъл, както и как да се борите с мухъла върху плочки, фуги и стени, идва ред и на дрехите и меката ви мебел и килимите – те също се нуждаят от помощ, ако плесен ги е поразила.

Ако видите черен мухъл, трябва да го почистите веднага

Почистване на мухъл от плат – мисията възможна

Появата на мухъл върху тъканите в дома ви – скъпия диван, любимата ви рокля, килимите, е дори по-лесно от появата му върху стените. Дори не е нужно домът ви да е засегнат, за да се окажете с мухъл върху дрехите – забравени мокри в пералнята или на дъното на коша за пране – това е достатъчно за неприятната изненада.

Не бързайте да изхвърляте засегнатите тъкани, пресмятайки на ум колко непредвидени средства за покупка на нови следва да заделите от бюджета си. Почистване на мухъл от плат е възможно при това без следа, без петна, без да личи, че някога е имало проблем с дадената тъкан. За целта не са ви нужни и ултра скъпи препарати, може да извършите ефективно това почистване на мухъл от плат само със средства от кухнята и банята, които имате под ръка.

Домашни средства и изпитани методи за почистване на мухъл от плат

-          Сред ефективните средства-химия, които със сигурност имате в дома си, е белината. Тя действа безотказно, но със сигурност и избелва цвета, така че използвайте само върху бели дрехи. Имали сте лошия късмет тези, които са пострадали от мухъл в дома ви, да не са бели на цвят? Не се тревожете има и решене за вас. При това без химия и неприятна миризма, без нужда от ръкавици и маска при употреба, без риск за вашето здраве и това на членовете на домакинството и на домашните любимци, каквито белината определено поражда.

-          Добрият стар оцет, който се намира във всяка кухня, прави чудеса стане ли въпрос за домашни средства за почистване на мухъл от плат. Говорим за белия оцет, който  може да нанесете в чист вид директно върху петното, ако е по-старо и упорито и да оставите да престои, или да накиснете тъканта във вода, в която сте изсипали оцет. След това изпирате първо на ръка и после дрехата е готова за пералнята ви машина, откъдето окончателно ще излезе като нова и без никаква следа от мухъл. Оцет може да добавите и към пералнята машина за още по-добър резултат.

Защо мухълът е толкова опасен и как трайно да се отървем от него?

-          За дрехи и тъкани от естествени материи чудесна работа ще ви свърши и разреден с вода водороден прекис в съотношение една част 20% водороден прекис към четири части вода. Нанася се върху петното и се оставя да престои. Ефективно решение е, макар да не е еко като оцета.

-          Ако държите да закупите продукт за почистване на мухъл от плат, препоръчваме ви минерал, който не е точно готов  препарат за борба с мухъла, но е достатъчно ефективен, за да му се доверите. Нарича се боракс и е водоразтворим минерал, естествен унищожител на плесен и мухъл. Следвайте инструкциите за приготвяне и нанасяне, дадени от производителя, след което изперете дрехата както обикновено. Няма и следа от дразнещите петна, нали? Спасихте дрехата, може да почерпите със спестените пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com