Бил Гейтс и Пол Алън регистрират търговската марка Microsoft

4807
Бил Гейтс и Пол Алън регистрират търговската марка Microsoft
Снимка: Getty Images

1976 г.

На 26 ноември 1976 година е регистрирана търговската марка “Майкрософт”.

"Майкрософт Корпорейшън" (Microsoft Corporation) е американска компания, специализираща се в разработването на софтуерни продукти за персонални компютри. Седалището е в Редмонд, щата Вашингтон. Компанията е основана през 1975 г. в Албърк, щата Ню Мексико, от програмистите Бил Гейтс и Пол Алън.

През 1983 г. Microsoft официално съобщава за пускането на пазара на техния продукт - Windows. Windows 1.0 е графичен интерфейс (GUI) за операционна система (MS-DOS), която първоначално е пусната на пазара от IBM и е била използвана в персонални компютри от 1981 г. Но по-късно от IBM решават, че продуктът не е успееш и го продават, именно на Microsoft. И именно Windows превръща “Майкрософт” в мощна глобална корпорация, която е вече има на пазара много версии на Windows - показателна за корпорацията е 1998 г., когато продажбите на компанията са в размер на 14,5 млрд. долара, от които 4,5 млрд. долара са чиста печалба.

Открит е естественият спътник на Юпитер Йокаста

Йокаста е естествен спътник на Юпитер. Открит е от екипа от астрономи Скот Шепърд, Дейвид Джуит, Янга Фернандез и Юджийн Маниер на 23 ...

Първата независима версия на Microsoft Windows, версия 1.0, пусната на 20 ноември 1985 г., постигнала малка популярност. Щяла е да бъде наречена "Интерфейс мениджър", но Роулънд Хансън, началникът на маркетинга в Microsoft убедил компанията, че името "Windows" ще допадне повече на клиентите.

Windows 1.0 не бил напълно операционна система, а по-скоро "операционна среда", разширение на MS-DOS, и споделяла грешките и проблемите на MS-DOS. Първата версия на Microsoft Windows включвала проста графична програма за рисуване, наречена Windows Paint, програма за писане Windows Write, календар с възможност за вписване на уговорки в него, личен информационен мениджър - "cardfile", бележник Microsoft Notepad, часовник, контролен панел, компютърен терминал, клипборд - "Clipboard" и RAM драйвер, а също и MS-DOS Executive и игра "Reversi".

През 1999 г. компанията става най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 620,58 млрд. щатски долара. През август 2012 г. Епъл подобрява този рекорд като постига пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5

В Париж е произведен първият сгъваем чадър

Обявени са първите награди Грами

Роден е Джеръм К. Джеръм

Ден на труда

Създадена е Русенската художествена галерия

Международен ден на танца

Родена е Харпър Ли, американска писателка

Роден е Самюъл Морз, художник и автор на морзовата азбука (СНИМКА)

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5
Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5

На 5 май 1921 г. Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5. Роден е Джеръм К. Джеръм Коко Шанел Габриел („Коко“)...