Честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

3322
Честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
Снимка: БГНЕС

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде отбелязан във военните подразделения на страната с почести, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

На 2 юни (четвъртък) Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан с тържествена проверка (заря) в градовете Елин Пелин (от 19.00 ч.), Казанлък (от 21.00 ч.), Павел баня (от 21.00 ч.) и в с. Скравена, община Ботевград (от 21.00 ч.). В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология – Мусачево, 61-а механизирана бригада – Карлово, 10-и механизиран батальон – Враца, военният духов оркестър на 61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в градовете Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово - община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх „Околчица“ от 11.00 ч. ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

На 2 юни, от 11 часа, премиерът Петков ще участва в поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Премиерът ще поздрави и участниците в Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“.

В паметния ден от 10.30 ч. представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина „Цар Симеон“ в гр. Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина (от10.00 ч.) в гр. Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Военни почести в памет на великия поет и революционер ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в гр. Бургас. Те ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина (от 11.00 ч.). В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.

В София (11.30 ч.) пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...