Георги Първанов и Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на БСП

6042
Георги Първанов и Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на БСП

1997 г.

На 4 февруари 1997 година под натиска на президента Петър Стоянов и един милион българи, протестиращи срещу управлението на БСП, социалистите връщат мандата за съставяне на нов кабинет. Така се открива пътят към реформите в България, довели до приемането на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

4 февруари 1997 година е една от най-често споменаваните дати в съвременната ни история. Тогава страната ни е обхваната от протести на хора, недоволни от управлението на БСП, довело страната до политическа и финансова криза.

Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

Народният съд е извънреден съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия рево...

България е на ръба на хиперинфлация. За по-малко от два месеца стойността на един щатски долар достига 3000 лева. Разгневени, че са загубили спестяванията си, хората излизат на улиците.

На четвърти февруари покойният Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в президентството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка - с имената на новите министри.

Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности - или да я внесе в парламента и да се състави кабинет, нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите, или да откаже и на „ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет.

В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Така нарушава Конституцията, но спасява България от гражданска война. Всеки един друг изход би означавал провал на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС, прави равносметка Петър Стоянов.

Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба

На 31 януари 1950 г. американският президент Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба, с което се дава нов тласък в...

На 12 февруари 1997 година президентът назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски, разпуска 37-ото Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори.

Така 4 февруари 1997 се превръща в един от най-ярките примери за това как хората, които спонтанно излязоха на улицата, успяха да променят собствената си съдба и съдбата на страната си към по-добро.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com