Изградена е Берлинската стена

15449
Изградена е Берлинската стена
Снимка: Уикипедия

1961 г.

На 12 август 1961 година е изграден един от най-прочутите символи на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 години тази стена разделя немската столица на западна и източна част. Берлинската стена се използва за граница между Западен Берлин и Германската демократична република. Тя е разрушена на 9 ноември 1989 година.

След края на Втората световна война, Берлин е разделен на 4 окупационни зони между победилите държави. Източната част на града е под контрола на съветската армия, а западните части се делят на три зони между САЩ, Великобритания и Франция. Страните-победителки от войната упражняват контрол върху местното население и следят за управлението на своите територии. Въпреки строгите мерки за сигурност, липсата на граница помага за преминаването на граждани от Източен Берлин във Федерална република Германия. Заради постоянното преминаване на хора от източните в западните райони, отношенията между Съветския съюз и САЩ се влошават. Така се стига до решението за изграждане на стена, която ще разделя териториите и ще възпрепятства свободното преминаване между отделните зони. Заповедта за построяването на Берлинската стена е издадена от политическия деец и представител на комунистическата партия – Валтер Улбрихт. В действителност изграждането на стената е нарушение на споразумението, подписано от държавите-победителки във Втората световна война. Според сключения договор СССР, САЩ, Великобритания и Франция притежават равни права за управлението на Берлин. Изграждането на стената е в разрез с установените правомощия на държавите.

Адриан става император на Римската империя

На 11 август 117 година Публий Елий Траян Адриан става император на Римската империя. Той заема тази длъжност от 117 година до смъртта ...

Въпреки незаконното си строителство, през 1961 година Берлинската стена е открита. Тя се състои от 45 хиляди бетонни блока, които са с размери 3,6 на 1,5 метра. Всеки блок е със закръглен връх, за да могат да се затруднят опитите за бягство. През годините много немски граждани се опитват да преодолеят стената. Според неофициални данни близо 5 хиляди души са успели да преминат през Берлинската стена. Сред едни от най-оригиналните опити за „бягство” са прокопаването на тунел и полет с делтапланер. Голяма част от „бегълците” така и не успяват да преминат границата. Около 2 хиляди души загиват в опити да преминат границата. През лятото на 1989 година се появяват първите предпоставки, които ще доведат до разрушаването на стената. Тогава Унгария премахва ограниченията си за достъп на границата с Австрия. Това е причината много граждани от Германската демократична република да емигрират в тези територии. На 9 ноември 1989 година министър-председателят на правителството на Източна Германия, Гюнтер Шабовски, отменя ограниченията за напускане на Германската демократична република. Същата вечер хиляди берлинчани започват разрушаването на стената и празнуват обединението на западната и източната част.

Днес са запазени само няколко блока от Берлинската стена. Те се намират на „Потсдамер Плац”, близо до река Шпрее. Веднага след своето разрушаване, строителните отломки от стената се превръщат в желана търговска вещ. Голяма част от бетонните блокове са изкупени от правителството на САЩ. Те са изложени при важни исторически забележителности в Америка. В София също има изложен сегмент от Берлинската стена. Той се намира на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в столицата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...