Израел започва да използва шекел

40286
Израел започва да използва шекел

1982 г.

На 30 септември 1982 година израелската държава въвежда новата си парична валута – шекел. Тази парична единица има корени, които датират още от древността. В древния си период тя внезапно спира да се използва, докато Израел не възобновява нейната употреба. Днес в израелската държава един шекел се равнява на 100 агори. Постепенно тази парична валута успява да възстанови предишната си популярност и да се превърне в обменна единица. Днес шекел е паричната единица на Израел, с която се определя развитието на местната икономика.

Шекел възниква още в най-древни времена. В древността това е било мерна единица, с която се обозначава тегло. Според исторически изследвания, за първи път шекел започва да се използва в Месопотамия 3000 години пр. н.е. Тогава той се е използвал за измерване на тегло. Според историческите експерти, един шекел е равен на 11 грама. Благодарение на шекела се определя теглото на ечемика. Това е основната зърнена култура, с която се изхранва местното население в Месопотамия. Самият произход на думата идва от акадски език. Първата документирана употреба на шекела като валута възниква 2150 години пр.н.е., когато Акадското царство се управлява от Нарам-Син. Постепенно понятието шекел започва масово да се използва и се включва в Стария завет на Библията. Смята се, че шекел предшества паричната единица, с която е платено на Юда Искариотски. В древността се появяват тирските сикли, които имат много прилики с шекела и се смята, че двете парични валути имат еднаква стойност.

Сключен е Цариградският договор

На 29 септември 1913 година е сключено мирно споразумение между България и Османската империя. То остава известно в историята като Цари...

Постепенно шекел започва да променя своето значение и спира да се използва за измерване на тегло, а започва да се употребява основно в смисъла на парична единица. През 4 век пр.н.е., в Пуническия Картаген, шекел се превръща в основната парична валута на местността, като тогава започва да се изсича като монети. След като избухва Първото еврейско въстание, шекелът се превръща в еврейска валута. През този период притежава тегло от 9 и 17 грама, като започва да се изсича на стойност 11, 14 и 17 единици. Те са под формата на златни или сребърни монети. Според еврейските вярвания по-ценна е сребърната монета. Причината за това е, че тя се използва от хора, които притежават по-висок социален ранг. В тогавашното еврейско общество се обменят и двата вида шекел, но сребърната монета се смята за паричната валута на богатите хора. В действителност, последната употреба на шекел през античността е по време на Второто еврейско въстание. Тогава избухва военен конфликт на територията на Вавилония и голяма част от еврейския народ е пленен заради обвинение, че е разграбил Първия йерусалимски храм. През този период еврейският народ понася тежък удар и има нужда от дълъг период от време, за да се възстанови. Исторически данни свидетелстват, че след този бунт шекелът спира да се използва като парична единица от евреите.

Това се променя през 1982 година, когато Израел връща обратно употребата на шекел. Днес това е разменната парична единица в израелската държава. Съществуват банкноти, които са на стойност 20, 50, 100 и 200 шекела. Монетите са на стойност от 10 агора и са изсечени като 1, 2, 5 и 10 шекела. Днес социалното разделение при използването на шекел е премахнато и това е основната парична валута в израелската държава.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...