Орбиталната станция "Мир" е извадена от употреба и приводнена в Тихия океан

8876
Орбиталната станция "Мир" е извадена от употреба и приводнена в Тихия океан

2001 г.

„Мир“ е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата дълговременно обитаема станция и първата от "второто поколение космически станции", реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Представлява сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс.

Изстреляна e на 20 февруари 1986 г. и приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан.

Започва войната в Ирак

Войната в Ирак е името, използвано като описание за конфликта, състоял се през март и април 2003 на територията на Ирак. Мащабните ...

През 1976 г. Конструкторско бюро Енергия прави предложение за създаване на усъвършенствани дълговременни орбитални станции. Предварителният проект започва през август 1978 година, а през февруари 1979 г. — същинската работа по създаването на орбитална станция от ново поколение, централния й блок, бордово и научно оборудване. В началото на 1984 година ресурсите на проекта са пренасочени към програмата „Буран“ и работата по „Мир“ практически замира. Проектът е задвижен отново по заповед на Секретаря на ЦК на КПСС Г. В. Романов, който нарежда станцията да бъде завършена до XXVII конгрес на КПСС.

Централният модул на станцията е изведен в околоземна орбита на 20 февруари 1986 г. През следващите 10 години са изстреляни и скачени още шест модула.

От 1995 г. станцията започват да посещават и международни екипажи. От общо 15-те последвали експедиции, 14 са с участие на космонавти от Сирия, България, Афганистан, Франция (5 пъти), Япония, Великобритания, Словакия, Австрия и Германия (2 пъти).

В рамките на програмата „Мир-Шатъл“ се извършват 7 кратковременни експедиции от совалките „Атлантис“ и една от „Индевър“, като станцията „Мир“ е посетена от 34 астронавти.

Аржентински войници дават повод за започването на Фолкландската война

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 ...

Към края на 90-те на станцията започват да възникват множество проблеми с различни прибори и системи. Правителството на Русия взема решение да изведе от орбита и приводни станцията, позовавайки се на високите разходи за поддръжка. Някои смятат, че решението е взето под натиск от страна на правителството на САЩ в полза на Международната космическа станция. На 23 март 2001 година, след като е надхвърлила трикратно проектния си живот, станцията „Мир“ е приводнена в южната част на Тихия океан до островите Фиджи.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...