X
 
 

Ориент Експрес започва първото си пътуване

1432 0
Ориент Експрес започва първото си пътуване
Снимка: БГНЕС
"Ориент Експрес" е пътнически влак на дълги разстояния, създаден през 1883 г. от френското дружество Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL).

Маршрутът и подвижният състав на "Ориент Експрес" са променяни многократно. В миналото няколко маршрута, с леки промени, използват името на „Ориент Експрес“. Въпреки че оригиналният "Ориент Експрес" е нормална международна железопътна услуга, чието име се превръща в синоним на луксозни пътувания. Двата града, които най-силно са свързани с влака, са Париж и Цариград (Истанбул),[1][2] тъй като са двете крайни точки на услугата по разписание.[3] „Ориент Експрес“ се превръща в пример за лукс и комфорт при пътуване.

Роден е Сергей Есенин

Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември стар стил) 1895 г. в Константиново (днес Есенино), село в Рязанска област. Започва да...

През 1977 г. влакът спира да обслужва Истанбул. Маршрутът е променен от Париж до Букурещ, от 1991 г. - до Будапеща, а през 2001 г. маршрутът е съкратен до Виена, като за последен път "Ориент Експрес" минава през Париж в петък, 8 юни 2007 г.

На 14 декември 2009 г. "Ориент Експрес" престава да работи и маршрутът изчезва от европейските железопътни разписания, като се съобщава, че е "жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании".[6] Влакът „Венеция-Симплон Ориент Експрес“, частно предприятие на Белмонд, използващ оригинални вагони CIWL от 1920-те и 1930-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и до други дестинации в Европа, включително оригиналния маршрут от Париж до Истанбул.

Actualno.com

Етикети: