Основан е Ню Орлиънс

12965
Основан е Ню Орлиънс
Снимка: Уикипедия

1718 г.

На 25 август 1718 година френските колониалисти основават град Ню Орлиънс в САЩ. Той играе важна роля в развитието на щата Луизиана и оставя ярка следа в американската история. Ню Орлиънс се намира в югоизточната част на Луизиана, на брега на река Мисисипи. Това е най-големият град в щата, който е известен с богато културно наследство, мелодична джаз музика и разнообразна кухня. Местните жители наричат Ню Орлиънс „безгрижният град”, тъй като удоволствието винаги се поставя на първо място. Доказателство за това е девизът на града, който гласи „Нека добрите времена да продължават”.

Ню Орлиънс носи името на френския регент и владетел – Филип Орлеански. Когато градът е основан, той заема важен пост в управлението на Франция. Целта е Ню Орлиънс да се превърне в част от Френската колониална империя. Поради тази причина там се заселват предимно французи, които оказват сериозно влияние върху бъдещото развитие на града. През 1763 година Ню Орлиънс попада във владение на Испания. Това става след като Франция отстъпва града при подписването на Парижкия договор. Попадането под испанска власт се отразява благоприятно върху устройството на Ню Орлиънс. През този период са създадени много нови квартали и се увеличава броят на населението. През 1801 година Франция си връща Ню Орлиънс. Две години по-късно Наполеон продава града на щата Луизиана. Оттогава Ню Орлиънс е във владение на американското правителство. След като попада под командването на САЩ, в града настъпва бурно развитие. През този период се създават богати квартали с големи викториански къщи, както и плантации със захар и памук. След революцията през 1804 година, в Ню Орлиънс се заселват много бежанци от Хаити. По-голямата част от тях са свободни и образовани цветнокожи, които имат познанията да работят висококвалифицирана работа.

Завършва битката при Курск

На 23 август 1943 година приключва едно от най-мащабните сражения на Източния фронт – битката при Курск. В нея участват близо 4 ...

През 19.век Ню Орлиънс се превръща в най-големия град на юг. До 1840 година, той е вторият по големина град в САЩ. Това е причината Ню Орлиънс да играе важна роля, когато в Америка се развива търговията с роби. Въпреки че в местните плантации работят роби от афроамерикански произход, в самия град живеят много цветнокожи, които имат уважавани професии. През 19.век градът е във възход. Тогава той се разраства по площ и се създават много нови сгради. Смята се, че през този период възниква уникалният архитектурен стил на Ню Орлиънс. В града преобладава голямо разнообразие от различни сгради. Има квартали, в които присъства креолската архитектура - с малки, цветни постройки. Също така има квартали в класически американски стил – с викториански колониални къщи. До първата половина на 19.век официалният говорим език в Ню Орлиънс е френски, но след Гражданската война в Америка, официалният език става английски. Освен с интересната си архитектура, Ню Орлиънс впечатлява със своите музикални фестивали и разнообразна кухня. Градът се определя като родното място на джаз музиката, тъй като едни от най-известните джаз музиканти израстват там. Местната кухня пък включва различни ястия от креолски, френски и карибски произход.

Днес в Ню Орлиънс живеят близо 3 милиона души. Постепенно градът се превръща в културен център на щата Луизиана, който привлича хиляди посетители от цял свят. Смесицата между европейска и американска история определя Ню Орлиънс като истински „град на блаженството”.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com