X
 
 

Открита е ТЕЦ Варна

8384 12
photo of Открита е ТЕЦ Варна
Снимка: БГНЕС
ТЕЦ „Варна“ е разположена на северния бряг на Варненско езеро, на 12 км от Варна (в с. Езерово, Община Белослав).

ТЕЦ „Варна" е изградена по проекти на проектантски институти „МОТЕП“, Москва и „Енергопроект“, София. Изграждането започва на 21 ноември 1964 година. На 22 август 1969 година министър-председателят Тодор Живков прерязва трикольорната лента и официално открива ТЕЦ „Варна", състояща се от 3 блока. Разширение започва през есента на 1974 година. След 3 години в експлоатация е въведен 4-ти енергиен блок. На 29 декември 1978 г. е пуснат блок 5, а блок 6 започва работа на 21 декември 1979 година.

Голямата екскурзия: Турция затваря границата си с НРБ

„Голямата екскурзия“ – така е известен процеса на масово изселване от лятото на 1989 г. на български граждани от турс...

Изборът на мястото е свързан с осигуряването на основното гориво – висококалорични антрацитни въглища, доставяни изцяло от внос. За тази цел в непосредствена близост до производството е изградено пристанище за въглища. То разполага с 3 корабни места: 2 от тях приемат кораби с товароносимост до 12 хил. т., а 3-тото приема кораби до 55 хил. тона.

Централата е кондензационна, с обща инсталирана мощност от 1260 МВт – 6 блока по 210 МВт. Тази мощност отрежда на дружеството водеща позиция в региона – то е на 2-ро място сред производителите на електроенергия от въглища в България и на Балканския полуостров.

През 2006 година Агенцията по приватизация продава ТЕЦ „Варна“ на чешката компания CEZ Group. За закупуването на 100% от акциите на централата чешката компания плаща 206 милиона евро на българското правителство.

Към 2015 г. централата не отговаря на изискванията на директива 2001/80/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 23 октомври 2001 г. за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации. Поради това, че централата не е приведена в съответствие с изискванията на тази директива, ТЕЦ „Варна“ е временно извадена от системата на 1 януари 2015 г. в 0:00 часа.

Френският астроном Жул Жансен открива хелия

Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж, Франция. Неговите родители го гласят за художник, но от ранна възраст той проявява определе...

На 20 декември 2017 г. акциите на централата са придобити за около 30 милиона евро от транспортната компания „Сигда“ ООД, собственост на семейството на политика Данаил Папазов. През септември 2018 година 70% от „Сигда“ ООД са придобити от политика Ахмед Доган, който малко по-късно става член на Съвета на директорите на ТЕЦ „Варна“ АД.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • 1969 г. – американците кацат на Луната , а руснаците са още в годините на 2-рата световна война –чешкият студент Ян Палах се самозапалва като протест срущу руската окупация 1 1969 г. – американците кацат на Луната , а руснаците са още в годините на 2-рата световна война –чешкият студент Ян Палах се самозапалва като протест срущу руската окупация преди 1 месец Профил на трол?
  1968 г.под руска команда войски на НРБ, ГДР, ПНР, УНР нахлуват в Чехословакия и слагат край на демократичните реформи ‘’Пражка пролет’’на правителството на Александър Дубчек за ‘’социализъм с човешко лице ‘’. След окупацията Палах с група чешки студенти замислят да се жертват в огнен протест срещу руския нашественик , срещу покрусата на хората - за множеството по улиците - мълчали виж още ›› ви, с тъжни очи, посърнали лица. Хората са пречупени и са пред прага да правят още и още компромиси на руските господари.Мястото на саможертвата на Палах е знаково място на чешкия религиозен мислител Ян Хус, който е бил изгорен на клада за своите убеждения и е национален герой от векове. “ И погребението на Палах довежда до масови протести срещу руската окупация и само месец по-късно 1969 друг студент – Ян Зайиц, се самозапалва и умира на същото място, последван същата година от Евжен Плоцек. На 20-та годишнина от смъртта на Палах са организирани протести срещу колониалния соц. режим, които ескалират в т. нар. „седмица на Палах“. Последвалите антикомунистически демонстрации в Прага са потушени със сила от милицията. Пострадват и случайни минувачи. Седмицата на Палах става катализатор на почти едногодишни протестни действия под лозунга „Не забравяйте Ян Палах, който изгоря като факла срещу Варшавския договор.“ , които водят до падането на комунизма в Чехословакия
 • 1969г – СССР извършва подземен ядрен опит 1.1 1969г – СССР извършва подземен ядрен опит преди 1 месец Профил на трол?
  през Пражката пролет Чехословакия се дистанцира от наложената й от москва ядрена военна доктрина. ‘’Меморандум -68’’ подготвен от офицерите на Пражката военно-политическа академия е подписан от 42 висши офицери , вкл. и от ректора на академията ген. Вацлав Прхлик. Меморандума е срещу завоевателната военна доктрина, наложена на Чехословакия от Москва, коетодовежда руските маршали до яро виж още ›› ст. Ген. Вацлав Прхлик веднага след нахлуването пруските войски е арестуван и три години буквално го смазват . Всички подписали ‘’Меморандума-68’’ са изгонени от армията и не могат да намерят работа никъде. Най-добрите военни теоретици .работят като преводачи, зидари и копачи за да изхранват семействата си. Децата им не са приемани в университет. Вече само мисълта за някаква независимост, за възможността да се решава какво оръжие да се купува и какво не( въпреки че във всички случаи ще е купено от москва) води до изтребване на хората, в чиито съзнания е възникнала. Москва елиминира опитите да се получи поне някаква независимост и свобода заедно с ликвидирането на авторите на подобни идеи.
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Чехословакия има ключова роля в съветската военна доктрина за възможната Трета световна война. 7 години преди инвазията чехословашката армия е една от най-силните в източния блок и всички планове – напр. за закупуване на оръжие са разработвами от Москва. Чехословакия изразходва до 17,5% от БВП за армията - военните разбират, че това унищожава икономиката им. 1961 и ‘62 г. Чехословакия подписв виж още ›› а първите споразумения за закупуване на руски ядрени бойни глави. В страната са разположени 3 ракетни (официално се водят тежко артилерийски) бригади. Съветска русия им продава на чехословакия ракети R-11M за бойни глави до 40 килотона и обсег с ядрен заряд 150 км. + тактически ракети Луна с обсег 32 км . Началото на 70-те год, нови ракети R-17 пристигат в чехословашките бази с капацитет до 500 килотона и макс. обхват до 300 км. През 1985 г. започва ново превъоръжаване на чехословашките ракетни бригади. В страната пристигат първите системи Oka с обхват до 500 км. Ракетата е с термоядрена бойна глава 200 килотона. Но Чехословакия официално няма свой ядрен арсенал - при начало ба конфликт войските на страната са без основна огнева мощ и могат да разчитат само на стратегическите ядрени сили.
  : 3 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  1965 г. Москва решава да се строят хранилища за бойни глави директно на територията на външните си колонии – в ГДР, Полша, Унгария, България и Чехословакия. Чехия подписва двустраното тайно споразумение с СССР и руснаците разполагат ядрено оръжие на територията й. Прага построява за своя сметка 3 склада за съхранение до средата на 1967 г. Руски войници служат в тези съоръжения. Всяка тайна виж още ›› руска военна част се обслужва от 350-370 души, вкл 54 офицери на директно подчинение на Москва. Обектите са в ограден периметър под охрана. Чехословашките граждани не могат да влизат на територията на поделенията. На руския персонал е забранено да общува с местните жители.
  : 2 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  през 80-те години съветска русия започва нова фаза на ядрената надпревара Съветската армия има нов ракеетн комплекс ‘’Пионер’’ Мобилната инсталация носи ракета с максимален обхват на полета 5 хиляди км – достатъчно да покрие всяка цел в Европа и няма нужда да има тайни бази във външните колонии на москва. ‘’Пионер’’ са с разпадаща се бойна глава с три заряда от по 150 килотона или моноблок виж още ›› с мощност 1 мегатон и висока точност на попадение. Съветска русия бързо започва масово производство на ‘’пионери’’ - американското разузнаване смята, че до 1986 г. Москва ще има поне 440 пускови системи.Тези ракети еднозначно са възприети на Запад като оръжие за изпреварващ удар. След поредица от неуспешни преговори за намаляване на „пионерите“ американците правят ответен ход. В Западна Германия и други страни от НАТО започва разполагането на ‘’Пършинг-2’’ и наземните ‘’Томахоук’’.Икономически ссср-то не можеше да издържи в такава надпревара и руската соц колониална империя просто се разпадна под собствената си завоевателна военна доктрина
  : 2 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  след смъртта на Брежнев власт та в москва е бившия председател на КГБ Андропов , който отстоява твърдата линия в преговорите със Запада - съветските ракетни части, оборудвани с мобилни системи OTP-22 са изпратени в Чехословакия и България. Те са под директно командване от Москва , т.е. по линия на Варшавския договор москва разполага свои РУСКИ ракетни бази на наша и чешка територия - виж още ›› руските войски, заемат гигантски полигони на територията на Чехословакия , формално дадени под аренда на Москва. През следващите 20години площта се увеличава 4 пъти. Чехословакия трябва да изгражда все повече сгради за съветската армия: столови, котелни, клубове, жилищни сгради и др съоръжения. Руснаците плащат наем 25 милиона крони годишно, а Чехословакия инвестира 4,5 милиарда в това строителство.През 1968 г. е договорено: 1 рубла = 30 крони при реални 10 крони за 1 рубла. Чехословашката икономика, освен всичко друго, губи стотици милиони крони годишно при този ‘’братски’’ трансфер наложен от москва. Фактът, че съветската страна плаща наем за използването на тези съоръжения е подигравка. А след разпадането на руската соц колониална империя чешките еколози с ужас откриват, че в на огромните територии на рускитевоенни бази почвата е пропита с нефтени продукти на дълбочина няколко метра., което няма как да се изчисти – трева не никне , където руски ботуш стъпи
  : 2 !
 • защо в Чехословакия военни експерти изготвят ‘’Меморандум-68’’срещу наложената от Москва завоевателна ядрена доктрина 1.6 защо в Чехословакия военни експерти изготвят ‘’Меморандум-68’’срещу наложената от Москва завоевателна ядрена доктрина преди 1 месец Профил на трол?
  военната доктрина на Чехословакия се диктува от Москва - сега тези документи са разсекретени и се знаят поставените тогава задачи и цели - МОСКВА ПРИПИСВА НА ЧЕХОСЛАВАКИЯ с ядрени удари да окупира Бавария и по най-бърз начин да стигне до Рейн до границата на Западна Германия и Франция. Нито едно дивизионно учение не се прави без множество ядрени удари. И след тях остава пустиня. Нищо виж още ›› няма да остане: при ученията‘’Вълтава’’ в ЮжнаЧехия 1966 г., две години преди окупацията на Чехословакия, условните противници си разменят 252 ядрени удара с общ мощ 59 мегатона. Спред резултатите от ученията теоретично загубите са 57 хиляди войници и 2,5 милиона цивилни лица загинали: 1 войник на 50 цивилни. Чешките военни знаят какво означава такава война не само за войниците, но и за цялото население, което означава ликвидация на цялата страна
  : 2 !
 • Дугин:’’ островът Русия е защитаван чрез пояс от страни – от балтийските републики, през Източна Европа, Балканите, Кавказ и Централна Азия, до Северна Корея’’ 1.7 Дугин:’’ островът Русия е защитаван чрез пояс от страни – от балтийските републики, през Източна Европа, Балканите, Кавказ и Централна Азия, до Северна Корея’’ преди 1 месец Профил на трол?
  интервюто с идеолога на руското неоевразийство Дугин неслучайно бе излъчено наскоро тук в рубриката„Ничия земя” - според Дугин околовръстните страни на русия са без собствена държавна воля и политика – те са бойно поле на конфликтите между Русия и останалия свят – тази ''ничия'' земя е жив руски щит срещу Запада и какво мислят хората от тази зона няма значение . Такава беше стратегията на М оск виж още ›› ва и по времето на Варшавския пакт – „Щит 82” ( „Седемчасова ядрена война“!) беше проиграване на битка изнесена на територията на България – да защитаваме Русия на изнесени предни рубежи на юг от Дунава. Руснаците и днес си представят, че войните за техните интереси няма да се водят на тяхна територия и очакват, че ние ще споделяме техните намерения за да не ни обвинят в неблагодарност и предателство. Дугин играе на струната на емоциите – православното братство, славянската солидарност, че България се е поддала на натиск от Запада, защото не е суверенна – т.е. всеки е свободен да прави с нея и нейната територия каквото си иска, щом тя няма суверенитет. В този дух са разсъжденията на Дугин, който директно ни казва: вие сте нищо, обаче аз съм от най-голямата страна в света. За руснаците основната ценност е територията. Основна ценност за модерния човек е другият човек, сътрудничеството с него. При архаично мислещите нации другият човек е пречка, враг. Затова Русия в мирни условия не е успешна и провокира напрежения. За страни като България пред ужасната йерархия „полюс–обслужващо поле“ е за предпочитане да сме с Европа – ЕС е съюз на хоризонтални връзки мржду партньори и съюзници
  : 2 !
 • Анонимен 1.8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дугин пише:’’В Европа някаква проруска пета колона вече ни е обезпечена. Тя обаче далеч не е достатъчна.Ние ще трябва да придвижим, да издигнем наши хора в Европа на власт, да ги укрепим – например с парите на Газпром, да изкупим принципалите на рекламните агенции в европейските издания, защото именно те имат влияние върху пресата’’- 2013г.Дугин в прав текст казва онова, което буквално се изпълняв виж още ›› а от руската политика в Европа – преди спазарените от Дж.Савоини 6,5 путинови милиона за евроизборите в Италия, „консервативната“ външна министърка на Австрия посрещна на сватбата си самия Путин , а малко преди евроизборите тази година гръмна скандалът с вицеканцлера, записан да договаря корупционно финансиране за своята партия с агенти на руски олигарси и скандалът развали „консервативната“ коалиция във Виена. Излезнаха данни за крупен заем от руска банка, с която финансира кампанията на своята партия френската „националистка“ Марин Льо Пен; сведения за руско финансиране на Борис Джонсъновата „брекзитърска“ кампания; за Орбан се появиха свидетелства за масово предоставяне на унгарско– европейско гражданство срещу заплащане, от което най-интензивно се възползвали руснаци. За немалък конфуз и нашенските нови „консерватори“ и „истински десни“ активисти и путински лобисти са известни на цяла Европа, а хала ни за жалост не ни европейски , ни даже унгарски, а Дугин директно ни промива мозъците от екрана на националната ни телевизия Същия Дугин, който преди преврата и контрапреврата в Турция беше на лично посещение при Ердоган - не случайно путин откри най-голямата джамия в Европа срещу Кремъл и турски еничери пяха''калина, калинка мая'' на червения площад - КГБ разработките заразправа с опозицията и установявани на диктатура свършиха работа на ердоган
  : 3 !
 • със „задържаща“ апокалиптичния сблъсък сила таваришчКГБполковник Путин се изцепи гръмовно:''при ядрена война руснаците ще идат в рая - другите просто ще умрат’’ 1.9 със „задържаща“ апокалиптичния сблъсък сила таваришчКГБполковник Путин се изцепи гръмовно:''при ядрена война руснаците ще идат в рая - другите просто ще умрат’’ преди 1 месец Профил на трол?
  На снимката в публикацията за Дж.Савоини в московския хотел , приближения на Салвини ържи руското!! списание „Katehon. Geopolitics and Tradition“ което издават на английски Малофеев, ген. Решетников, ген. Макаров , Александър Дугин и др. руски ‘’експерти’’ европофоби. Малофеев тук насмалко не стана собственик на ТВ7. Той е основен спонсор и идеолог на руските паравоенни банди в източна Украйна виж още ›› и на агресивния пропаганден „православен“ сайт „Всемирно православие“ , който ‘’зарежда’’и тукашните църковни антизападни кръгове и всички съветско-‘’православни’’ тролове у нас. Решетников се прочу с публичните си изявления, че лично е поръчал за президент Румен Радев и Радев оправдава доверието- дабе на снимка с путин е много по-нисък от руския гном. Дугин е автора на името на въпросното списание – думата ‘’κατέχων’’ е употребена от ап. Павел , когато говори за ‘’онази сила’’, която задържа идването на антихриста в последния сблъсък между него и Църквата Хр. – точно в идеологията на Дугин тази „задържаща“ апокалиптичния сблъсък сила е великия Путин - днешното руско евразийство е старообрядски апокалиптизъм + западофобство + византийски мании - тази секта купува и сбира нароилите се „консерваторни“ движения из Европа под КГБ фуражките на Малофеев и Решетников точно с опорките в пропагандирани в техния пропаганден орган – списанието в ръката на договарящия корупционната сделка човек на „консерватора“ Салвини.Нищо ново под слънцето от 1774г насам – от първата тайна анексия на Крим под формата на ‘’освобождение’’ на татарите от турците от Екатерина 2-ра – тогава Европа се усеща чак на подписването на Одринския мир 1829г и Египетската криза 1833г , когато турския султан с таен договор на практика става васал на русия и за цели 8 години Проливите са отворени само за руски кораби
  : 3 !
 • руския ядрен натиск над България днес е “тайна тема” за концлагеристите 1.10 руския ядрен натиск над България днес е “тайна тема” за концлагеристите преди 1 месец Профил на трол?
  участието на ББалхария в Туркистан е по заповед на Путин - за набиване на канчето на Боко от Медведев - резултатът от изхарчените средства эа огрсмната делегация е че Русия каза КОЙ строи Белене незабавно - НО русия вече не приема отработеното ни ядрено гориво и от Козлодуй и къде и по какъв начин се съхранява то понастоящем, какви опасности крие НЕ СЕ КАЗВА, а се активира отново корупционното виж още ›› политическо мероприятие АЕЦ-Белене: 1. Къде и как ще се съхраняват отработеното ЯГ и РАО от Козлодуй – определена ли е площадка, съгласувано с населяващите от региона и обезпечено ли е финансирането и съответното оборудване на въпросния обект? 2. Каква ще бъде съдбата на ОЯГ и РАО от АЕЦ-Белене – определени ли са площадки за тяхното временно и дългосрочно депониране? 3. Отчетена ли е неизбежната необходимост, изборът на гореупоменатите площадки да бъде съгласуван с населението от района? Публично декларирано съгласие от страна на населението НЯМА 4. Калкулирани ли са плановите разходи по изграждането на безусловно необходимите хранилища за ОЯГ и РАО, тяхното оборудване и бъдещо обслужване и с колко ще надуят генералната сметка на АЕЦ-Белене и във времето на експлоатация поне 50 години след това? 5.Колко ще се увеличи и цената на произвежданата от АЕЦ-Белене еленергия, която и без тях няма пазар и дали изобщо ще е конкурентноспособна, сиреч – продаваема? ЗАЩОТО ЕДНО Е ДА ИСКАШ АТОМНА ЦЕНТРАЛА В СЕИЗМИЧЕНА ОБЛАСТ, КОЯТО НАСЕЛЯВАШ, А СЪВСЕМ ДРУГО Е ДА СЕ СЪГЛАСИШ ЗЕМЯТА ТИ,КОЯТО ТЕ ХРАНИ, ЧИЯТО ВОДА ПИЕШ, В КОЯТО ОТГЛЕЖДАШ И ЩЕ ЖИВЕЯТ СЛЕД ТЕБ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ТИ ДА БЪДЕ ПОЛЗВАНА КАТО ВИСОКОРАДИОАКТИВНО СМЕТИЩЕ
  : 1 !
 • ‘’... Какво знаем за Челябинск, Кищим, Ленинград, Андреев залив, подводници и пак подводници, Северск, Баренцово море ... 1.11 ‘’... Какво знаем за Челябинск, Кищим, Ленинград, Андреев залив, подводници и пак подводници, Северск, Баренцово море ... преди 1 месец Профил на трол?
  ‘’... Какво знаем за Челябинск, Кищим, Ленинград, Андреев залив, подводници и пак подводници, Северск, Баренцово море… ... Какво прави бедствия като Чернобил възможни, как се потулва всичко, във вреда на хората - руската съветска система на всяко ниво от нея винаги вместо човешки животи да бъдат спасени, се избира варианта ЛЪЖА. Лъжеха за идеологията, че най-прогресивна. Лъжеха за техническит виж още ›› е постижения, че са най-напреднали в света. Лъжеха за сигурността на технологиите, че са най-добрите. Лъжеха за инциденти, прикриваха ги. Когато истината се появаваше, идвайки от запад, тогава в приказките си намаляваха степента на щетата. Лъжеха се и помежду си. Лъжеха колегите си. Лъжеха в семействата си. ЛЪЖАТА е най-опасната радиация. Чернобил продължава да живее заедно с нас. Полуразпадането на плутония, изпуснат от реактора, е период от над 24 000 години. Справянето с последиците не е окончателно, в русия и страни наоколо, сега уж изглеждащи независими. Същите руски специалисти от росатом, построили Чернобил, сега строят нова руска ядрена централа в Беларус – същите, които небрежно-безгрижно доведоха Чернобил до взрива. Руският товарищ Лъжа си е отново тук. Пак иска да прави ядрени централи. Кремъл няколко пъти заплаши, че може да използва ядрени оръжия срещу Европа. Русия наруши международния ракетен договор със САЩ и сега той е провален. Руснаците казват, че новият реактор в Беларус бил повече(?) безопасен. Вече имаше н аварии, ремонти , подменяне на елементи. През юли имаше нови проблеми в русия в ядрени централи – Калинин бе изключена. Отново не знаем фактите. Наследниците на Съв Съюза продължават да са във властта и в Москва и в Минск. Чак 2 години след 2017 г. започват да се изясняват истини около проблема със съоръжението Маяк и изпусщакането на опасни количества Рутений-106. Кремъл пак лъжеше и отричаше А според путя, Курск просто си потънал. Ядрената централа Астравец в Беларус, конструирана от Русия, е руски СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТ, и ЯДРЕНА ПОТЕНЦИАЛНА БОМБА, технологически контролирана от Кремъл – УДОБЕН ОБЕКТ ЗА РУСКА КИБЕР-АТАКА. Тя привързва БЕЛАРУС КЪМ РУСИЯ, а русия използва тази ядрена централа като ЗАПЛАХА ЗА СЪСЕДНИ СТРАНИ. Централата няма НИЩО ОБЩО С ЕНЕРГИЙНИ НУЖДИ ... случките с буревестник, са предупреждение да се спре с играждането на нова централа. Буревестник е просто приветствана от путя като ново сполучливо руско оръжие, достигащо Европа и САЩ - експертите казват, че радиацията в Северодвинск е увеличена 20 пъти и Русия се опитва да прикрие и това. РУСКИТЕ ЛЪЖИ ПРОДЪЛЖАВАТ МИСЛЕТЕ ЗА БЕЛЕНЕ! ( от ‘’Чернобилска молитва’’ , Светлана Алексиевичи, Нобелов Лауреат, Беларус)’’ - книгата може да се изтегли ТУК: 4eti.me/chernobil/
  : 2 !
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално