Провежда се битката при Йорктаун

15933
Провежда се битката при Йорктаун

1781 г.

На 28 септември 1781 година се провежда едно от най-големите сухоземни сражения в историята на Американската война за независимост – битката при Йорктаун, щата Вирджиния. Тогава американските военни сили, предвождани от генерал Джордж Вашингтон, се съюзяват с френската армия, която е под командването на граф дьо Рошамбо. Новосформираната френско-американска войска влиза в продължителна битка с британската армия, която е начело с лорд Корнуолис. Като резултат от бойните сражения, британското правителство се съгласява да прекрати военния конфликт и да започне преговори със Северна Америка.

Подготовката за битката при Йорктаун започва още през 1780 година. Тогава близо 6000 френски войници акостират на пристанището в Роуд Айлънд, за да се присъединят към американските войски при обсадата на Ню Йорк. През този период генерал Вашингтон решава, че трябва да унищожи британската отбрана и да завладее американския град. По съвет на граф дьо Рошамбо, американският генерал се среща с френския граф дьо Грас, за да получи по-добра информация за разположението на британските военни сили край Ню Йорк. По време на тази среща, дьо Грас заявява, че подготвя атака срещу армията на лорд Корнуолис в залива Чесапийк. В същото време френският граф твърди, че британският лорд е разположил своите части в местността около Йорктаун, като по този начин се превръща в лесна мишена за нападение. Тази информация променя решението на генерал Вашингтон и той започва да организира поход към Йорктаун. През лятото на 1781 година, френските и американските войски се обединяват северно от Ню Йорк. Тяхното временно разположение обърква британската армия, която смята, че френско-американските военни сили планират атака над Ню Йорк. Британските войски започват да се подготвят за отбрана, като пропускат факта, че армията на генерал Вашингтон се е насочила към Вирджиния.

Подписан е Тристранният пакт

На 27 септември 1940 година е сключен политическият военен съюз Тристранният пакт. Той представлява споразумение между три от основните...

В началото на септември 1781 година, френският граф дьо Грас пристига в залива Чесапийк и побеждава британската войска. По този начин се осъществява морска блокада на Йорктаун, като в същото време се увеличава броят на френско-американските войски. Лорд Корнуолис попада в неизгодно положение. Неговата армия е изтощена, а в същото време морският път за бягство е окупиран от противниковите сили. На 28 септември 1781 година войските на генерал Вашингтон и граф дьо Рошамбо нанасят последния удар върху британския военен командир. След изключително тежко бойно сражение, при което загива по-голямата част от войската на лорд Корнуолис, той е принуден да се предаде. Пленени са близо 7000 британски войници. Поражението на Великобритания в битката при Йорктаун до голяма степен се отразява върху изхода от войната.

През 1783 година британското правителство започва преговори с американците за прекратяване на военните действия. Същата година се сключва споразумение, което остава известно в историята като Парижки договор. С подписването на този документ се обявява независимостта на новата държава – Съединените американски щати. Поради тази причина се смята, че битката при Йорктаун има решаваща роля в борбата за независимост на Америка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...