X
 
 

Роден е Йордан Йовков

2516 5
photo of Роден е Йордан Йовков

1880 г.

Роден на 9 ноември през 1880 г. Йовков преминава детските и юношеските години в родното си място (Жеравна), където получава основно образование (1895). Завършва гимназия в София (1900). Учителят му по литература — поетът Иван Грозев, му предсказва бъдеще на писател.Има много известни творби и сега.

След дипломирането си живее в Добруджа, където се преселва семейството му. През 1900 г. се преселва в село Долен извор. Завършва школата за запасни офицери в Княжево 1902-1904, като по време на обучението си публикува първата си творба — стихотворението „Под тежкия кръст“ (вестник „Съзнание“, бр. 9, 26 октомври 1902 г.). В началото на 1904 г. се записва в Юридическия факултет на Софийския университет, но смъртта на баща му осуетява следването му.

На основание на Ньойския мирен договор Сърбия окупира Западните покрайнини

На 6 ноември 1920 г. войските на Сърбия, без да дочакат международната комисия да определи точно исканата от Кралство на Сърби, Хър...

Есента на 1904 г. Йовков се завръща в Долен извор и учителства в различни добруджански села до 1912 г., когато е мобилизиран. Участва в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота. През юни 1913 г. е ранен по време на битката край Дойран, а месец по-късно е повишен в чин.

След войните Йовков се установява в София и работи като редактор на списание „Народна армия“, където в бр.1 публикува очерк за Балканската война — „Утрото на паметния ден“. След като списанието престава да излиза, Йовков е принуден да търси работа и с помощта на Григор Василев е назначен за библиотекар и редактор на списание „Преглед на Министерството на вътрешните работи и народното здраве“ в Отделението за социални грижи и благотворителност.

Остава на работа до есента на 1915 г., когато отново е мобилизиран и изпратен в град Ксанти. А година по-късно е командирован в редакцията на списание „Военни известия“. След края на Първата световна война настъпва един от най-тежките периоди в живота на Йовков. Втората национална катастрофа го заварва в Добрич. След трудни дни, изпълнени с душевни терзания и материални несгоди, и след като Добруджа е окупирана от румънците, Йовков минава нелегално границата и се установява във Варна, където е учител до есента на 1920 г. След застъпничество на приятели от София е назначен в българската легация в [[Букурещ][. През 1920 - 1927 г. е редовен сътрудник по печата; постоянно е понижаван в длъжност, поради което в края на 1927 г. напуска легацията.

Последните 10 години от живота му са изпълнени с творчески труд и изтощително напрежение, което се отразява на здравето му. През есента на 1937 година заминава на лечение в Хисаря. Поради влошеното му състояние е откаран в Пловдив и опериран по спешност в Католическата болница в Пловдив. Открит е рак в стомаха в напреднало, безнадеждно състояние. Също рак в жлъчката, освен това — апандисит. На 15 октомври 1937 година Йовков умира. Погребението му в София се превръща в манифестация на народна любов и признателност.

Започва Битката при Сливница

Битката при Сливница е голямо сражение по време на Сръбско-българска война, водено в района на град Сливница и село Алдомировци, мест...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • "Мистър Горбачов, разрушете тази стена!" 3 "Мистър Горбачов, разрушете тази стена!" преди 1 година Профил на трол?
  четири десетилетия Германия е разделена - юни 1987 при посещение в опасания със стена Западен Берлин американския президент Рейгън призова: "Мистър Горбачов, разрушете тази стена!". Това послание предизвика повече въодушевление, отколкото надежда, че може да бъде чуто. През 1989 едва 3% от западногерманците вярват, че ще доживеят Обединението. Точно тогава обаче масови улични демо виж още ›› нстрации поставят държавното ръководство на ГДР под натиск.Вечерта на 9 ноември 1989 година членът на Политбюро Гюнтер Шабовски обявява: "Решихме да приемем разпоредба, която разрешава на всеки гражданин на ГДР да пресича свободно държавните граници и да напуска страната." И огромни тълпи от хора щурмуват Берлинската стена и от двете страни и без нито един изстрел рухва граничният режим на ГДР. Падането на стената е триумф за хората от уличните протести в Лайпциг, Берлин и Дрезден. Без стената социалистическата държава се разпада, а призивите за суверенна и демократична ГДР на комунистите са пометени от силното желание на хората за обединение: "Ние сме един народ ..." На първите свободни избори за народна камара в ГДР побеждава Алиансът за Германия начело с източногерманския ХДС, който се обявява за бързо присъединяване към Федералната република.На Запад с подкрепата на всички фракции в Бундестага правителството на канцлера - християндемократ Кол води трескаво преговори с новото източногерманско правителство. Подготвя се възстановяването на германското единство. Хелмут Кол: "Ние германците се поучихме от историята. Ние сме народ, който обича мира и свободата. И никога вече няма да оставим демокрацията напълно беззащитна в ръцете на враговете на мира и свободата." През лятото на 1990 година в ГДР се въвежда западногерманската марка, а през август Народната камара взема решение за присъединяване към Федералната република, а в нощта срещу 3 октомври 1990 Германия празнува своето Обединение.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 9 НОЕМВРИ - ДЕНЯТ БЕЗ СТЕНИ 2 9 НОЕМВРИ - ДЕНЯТ БЕЗ СТЕНИ преди 1 година Профил на трол?
  Берлинската стена - това зловещо разделително съоръжение беше дълго 155 километра, от които 43 километра преминаваха през вътрешността на разделения град, а остатакът представляваше външна граница на Западен Берлин. По протежение на Стената е имало изградени 302 наблюдателни кули и 20 бункера. Работата по бетонното съоръжение, което на места достигаше 3,60 метра на височина, е продължила десетил виж още ›› етия наред. Стената е "усъвършенствана". През 70-те год са правени специални тестове - спортисти са симулирали колко бързо могат да бъдат преодоляни различни типове преградни съоръжения. Проверявани са били също стабилността на Стената и нейната издръжливост при различни климатични условия. При укрепването ѝ, руския режим в ГДР се спира на опорни пилони с диаметър 40 сантиметра и отделни съединителни елементи от железобетон, всеки от които е тежал по 2,75 тона. Между 1961 и 1989 год над 100 000 граждани на т.нар.ГДР са опитали бягство в Западна Германия през вътрешногерманската граница и през Берлинската стена. Неуспелите са били отстрелвани от източногерманските граничари. Повечето от тях са невинни граждани, но има и граничари.След падането на Стената до днес са родени почти 18 милиона германски граждани. Това е поколение от млади хора, които не познават Германия, когато тя е била разкъсана държава.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 9 НОЕМВРИ - ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА 1 9 НОЕМВРИ - ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА преди 1 година Профил на трол?
  На 9 ноември 1989 цял свят е отправил поглед към Берлин. Падането на Стената постави началото на края на комунизма в Европа. Министър-председателят на Комунистическа Германия обявява отмяната на ограниченията за излизане от страната. Планът на комунистите е бил за ''плавно'' отпадане на ограниченията и ''постепенно'' преминаване към свободен режим на движени виж още ›› е БЕЗ СТРЕЛБА НА МЕСО . В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената. В момента части от нея са запазени като паметник на ТЕЗИ ИСТОРИЧЕСКИ събития - ГЕРМАНИЯ Е ОТНОВО ЦЯЛА СЛЕД ДЪЛГИ ГОДИНИ НА РУСКА ОКУПАЦИЯ
 • АНАТЕМА НА РУСИЯ И ТРИЖДИ АНАТЕМА НА РУСКУИТЕ ЕНИЧЕРИ 1.1 АНАТЕМА НА РУСИЯ И ТРИЖДИ АНАТЕМА НА РУСКУИТЕ ЕНИЧЕРИ преди 1 година Профил на трол?
  до НДК в София има паметник на Берлинската стена и уникалното е, че в момета блокове от Берлинската стена могат да се видят само на три места и единствено в България достъпът до този паметник е абсолютно свободен. Другите две места, на които Берлинската стена съществува като паметник, това са "Майкрософт" и "Гугъл" там достъпът е ограничен само за служителите им. Повечето хор виж още ›› а в България не знаят, че този паметник съществува в България - той не е толкова популярен сред българите, за разлика от паметника на съветската армия окупаторка , който РАЗМАХВА КАЛАШНИК над БЪЛГАРСКАТА СТОЛИЦА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ СМЕ РУСКИ МОНОПОЛ
  : 1 !
 • бягство към свободата 1.2 бягство към свободата преди 1 година Профил на трол?
  години след падането на Берлинската стена още не е окончателно изяснен броя на загиналите при опит за бягство към ЗападнаГермания. Снимките на обезкървения Петер Фехтер обиколиха целия свят. На 17 август 1962 година 18 годишният младеж загива при опит да премине вътрешноградската граница само на няколко метра от контролния пункт на съюзническите сили Чекпойнт Чарли - никой не се осмелява да помогн виж още ›› е на простреляния , от страх сам да не бъде убит. Повечето случаи остават познати само на Държавна сигурност. Още по-циничното е , че на близките се разказват откровени лъжи за причината за смъртта. Например, когато до Берлинската стена са разстреляни две деца, а на близките им е казано, че са се УДАВИЛИ?? Става дума за смъртта на Лотар Шлойзер и Йорг Хартман през 1966 Двете деца са на 10 и 13 год. Бащата на Йорг живеел в Западен Берлин и двете момчета решават да отидат да го видят. В хронологията на жертвите на Берлинската стена, които са установени до момента, двете момчета фигурират като номер 60 и 61. Историците до момента са изяснили десетки подобни случаи – има загинали по време на гранична проверка или на убити гранични войници. Близо половината от всички убити по вътрешногерманската граница са от първите 5 год след строежа на стената. По-късно постепенно усъвършенстват системите за контрол и наблюдение. Учени –историци и в момента изследват всички неизяснени случаи на убийства по вътрешногерманската траница, а Берлинската стена е била 1400 километра. Всички изяснени съдби се документират и в интренет. Особено са шокиращи случаите, в които по беззащитни бегълци е стреляно в гръб и без да се пестят куршуми от автоматите Калашников – така са убивани хора, единственото прегрешение на които е било, че са искали да живеят свободно. При това много от тези бягства е можело да бъдат осуетявани и по друг начин, а не като те направят на решето за назидание на всички надигнали глава в концлагера наречен социалистически
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално