Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създадена е организацията за защита на човешките права "Амнести Интернешънъл"

28 май 2018, 00:05 часа • 7519 прочитания

Амнести Интернешънъл е международна неправителствена и независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон, Великобритания. Тя се основава на всеобщата декларация за правата на човека, има над 2,2 милиона членове и поддръжници в повече от 150 страни и секции в 58 държави. Организацията издава годишни доклади, в които критикува нарушенията на човешките права. В момента (2007) се ръководи от генералната секретарка на Амнести Ирен Хан (Бангладеш). Амнести Интернешънъл е носител на Нобелова награда за мир за 1977 г.

Организацията е основана през юли 1961 от британския юрист Питър Бененсън. Повода е прочетена от него статия разказваща за съдбата на двама португалски студенти, прекарали 7 години в затвора, само защото вдигнали наздравица за „свободата“ (Употребата на думата „свобода“ в Португалия по време на управлението на Антонио ди Оливейра Салазар е забранена). На 28 май 1961 Питър Бененсън публикува във британския вестник Обзървър статия със заглавие „Забравените затворници“, в статията се призовава да се освободят затворниците на съвестта. Бененсън предлага хората да залеят правителствата с писма, в които да искат свобода за политическите затворници. Статията е преиздадена в много европейски вестници и намира широк обществен интерес. Последвалата я акция „Апел за амнистия, 1961“ се смята за начало на Амнести Интернешънъл.

Първи Президент и съосновател на „Амнести Интернешънъл“ е ирландския нобелов лауреат Шон Макбрайд. Между многобройните бивши подзащитници на организацията са президентите на Южна Африка, Нигерия, Южна Корея и Чехия — Нелсън Мандела, Олусегун Обасанджо, Ким Те Чжун и Вацлав Хавел.

Лого на организацията е увита с бодлива тел свещ и надпис „работещ в защита на човешките права по света“ (working to protect human right worldwide).

Амнести Интернешънъл преди всичко насочва своята работа към правителствата, но също така докладва и непревителствени организации и индивидуални личности.

Съществуват 6 ключови сфери, в които работи Амнести:

- Права на жените, права на децата, права на националните малцинства и местни права

- Прекратяване на насилието

- Премахване на смъртното наказание

- Права на бежанците

- Права на затворниците заради техните убеждения

- Защита на човешкото достойнство

Някои специфични цели са: премахването на смъртното наказание, извънсъдебните екзекуции и „изчезванията“, осигуряване на затворнически условия, отговарящи на международния стандарт за човешките права, осигуряване на честно и справедливо съдебно дело за всички политически затворници, осигуряване на безплатно образование за всички деца по света, легализиране на аборта, борба срещу своеволията на правосъдието, прекратяване на използването на деца като войници, освобождаване на всички затворници заради своите убеждения, промотиране на икономически, социали и културни права на изолираните общества, предпазване на защитниците на човешки права, промотиране на религиозна толерантност, прекратяване на насилието, спиране на незаконните убийства при въоръжени конфликти, подкрепа на правата на бежанците, емигрантите, търсещите убежище и защита на човешкото достойнство.

За да продължи тези цели, Амнести Интернешънъл развива няколко начина за публикуване на информация и мобилизиране на общественото мнение. Организацията смята за една от своите сили публикуването на безпристрастни и точни доклади. Докладите се провеждат чрез: интервюиране на жертви или официални лица, наблюдаване на съдебни дела, работа с местни активисти по човешките права, медиен мониторинг. Целта е да се разпращат до медиите навременни прес релийзи и информация за новинарски бюлетини и сайтове.

Кампаниите за мобилизиране на общественото мнение могат да придобият формата на индивидуали, държавни или тематични кампании. Използват се различни похвати, като например директни молби, медийна и публицистична дейност и публични демонстрации. Много често наред с кампаниите се провеждат и набирания на различни средства.

Ролята на Амнести Интернешънъл е да повиши общественото внимание върху въпросите, които повдига проблемът с човешките права.

Източник: Уикипедия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес