Убити са Ангел и Илия Чаушеви

35407
Убити са Ангел и Илия Чаушеви
Снимка: ДА "Архиви"

1944 г.

Ангел Георгиев Чаушев (Въльо) е участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Партизанин от чета "Стефан Божков" на Родопски партизански отряд "Антон Иванов"".

Ангел Чаушев е роден на 28 август 1903 г. в с. Батак. Завършва прогимназиално образование. Притежава една от най-богатите библиотеки в Батак, изучава есперанто и е в кореспонденция с есперантисти от много страни, което му дава възможност да обогати своите знания и представи за света. Пише стихове.

Балкарците стават жертва на Сталинските репресии

В руските документи балкарците се споменават за първи път през 1629 г. В грузинските източници през XIV – XVIII век балкарците са...

По негова инициатива през 1928 г. се създава организация на БРП (к) в Батак. Избран е за неин секретар. За организиране и участие в митинги и събрания, за участие в дейността на кооперативните и други организации и за разпространение на идеите на социализма е многократно арестуван.

Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. На 2 септември 1941 г. след инцидент с полицай по повод освобождаването от полицейски конвой на Тодор Коларов, преминава със своите другари в нелегалност. Участва в създаването на първата в Родопите партизанска чета. Приема партизанско име Въльо. Партизанин от чета „Стефан Божков“ на Родопски партизански отряд "Антон Иванов". Близо три години участва във въоръжената борба.

Загива на 10 март 1944 г. в сражение край гр. Брацигово заедно с брат си Илия Чаушев.

Илия Чаушев е роден на 2 март 1914 г. е роден в с.Батак. Работи като горски работник и шофьор. Заедно с брат си Ангел възприема социалистическите идеи. Член е на РМС и на БРП и участва във всички техни прояви в Батак през тридесетте години на XX век.

Роден е Райко Алексиев

Райко Николов Алексиев с псевдоним Фра Дяволо е виден български художник, карикатурист, фейлетонист. Той е неколкократен председател н...

Участва в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. На 2 септември 1941 г. с другарите си, участвали в освобождаването на Тодор Коларов, преминава в нелегалност и е партизанин. Приема партизанско име Борьо. Той е един от най-смелите партизани и взема участие в десетки сражения с полицията и войниците от т. нар. ловни дружини. Командир на партизанската чета "Стефан Божков" от Родопски партизански отряд "Антон Иванов" (1942-1943).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Самюъл Морз, художник и автор на морзовата азбука (СНИМКА)

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Роден е Константин Константинов, български музиколог.

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com