X
 
 

В Берлин е прожектиран първият озвучен филм

2090 8
В Берлин е прожектиран първият озвучен филм
Снимка: Pixabay
Първите опити за озвучаване на филми са правени още през 1889 година от Томас Едисън, но не дават задоволителен резултат, тъй като звукът и изображението не са синхронизирани. През 1894 година Емил Рено успява да синхронизира шумове със своите прожекции на „светлинни пантомими“. През 1900 година е направена първата публична прожекция на озвучен филм, без да окаже влияние върху комерсиалното киноразпространение, но разработките в тази област продължават, като особено активна е компанията „Гомон“. Междувременно се търсят различни решения за заобикаляне на проблема с липсата на звук – прожекциите често се правят с акомпанимент на музика, свирена на живо в салона, в някои случаи актьори зад сцената четат диалозите или коментират сцените, а понякога и създават различни звукови ефекти.

По този начин навлизането на звука в киното се превръща в постепенен процес на усъвършенстване на звуковата техника и средствата за синхронизиране на звук и изображение. През първите години на този преход звукът се възпроизвежда от поредица дискове, всеки от които има дължина по няколко минути и които се пускат последователно, следвайки развитието на действието във филма. Едва през 1923 година в Ню Йорк е направена първата комерсиална прожекция, при която се използва система със звукозапис върху самия филм.За първи озвучен пълнометражен филм обикновено се приема „Дон Жуан“ („Don Juan“), режисиран през 1926 година от Алан Кросланд с участието на Джон Баримор, а за първи филм с говор – „Джаз певецът“ („The Jazz Singer“), режисиран също от Кросланд през следващата година.

Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-го...

Първите озвучени филми са сравнително примитивни и зле направени и отношението на публиката към тях често е отрицателно. Озвученото кино се превръща в самостоятелно направление едва през 1932 година, когато техниката позволява самостоятелното записване на звук и изображение, които се синхронизират впоследствие чрез постсинхронизация. През 1930-те години говорещите филми се превръщат в обичайния формат на киното.

Опасения от навлизането на звука в киното имат и хора свързани с производството на филми. Някои режисьори смятат, че диалозите може да отклонят вниманието на зрителите от естетиката на самите образи или че киното ще се превърне в обикновен „филмиран театър“, вместо да продължи да развива своя собствена естетика. В допълнение към това, тогавашните камери са много шумни и трябва да бъдат затваряни, заедно с оператора, в звукоизолирани обвивки, за да не бъде записан шумът от тях, а това силно затруднява движението на камерата. По същите причини студийните снимки получават голямо предимство пред снимането на открито. Някои утвърдени кинорежисьори отказват, поне първоначално, да снимат озвучени филми, като по този начин удължават времето на съвместно съществуване на неми и озвучени филми, но въпреки това сравнително бързо немите филми практически изчезват.

Друг съществен проблем при въвеждането на звука е трудната адаптация на актьорите, особено на тези, които дотогава са играли само в киното и никога не са използвали гласа си. Налагането на озвучените филми слага край на кариерата на актьори, като Джон Гилбърт, чиито гласове са смятани за неприятни. В същото време други звезди на нямото кино се приспособяват успешно. Например Рамон Новаро остава популярен, благодарение на приятния си тембър и таланта си като певец.

През преходния период много филми са едновременно неми и озвучени. Например през 1931 година Рене Клер снима „Под покривите на Париж“ („Sous les toits de Paris“) и заобикаля проблемите със звукозаписа, като някои сцени остават неми, тъй като актьорите се намират твърде далеч или зад стъкло, а други са озвучени, но се развиват на тъмно, като за действието се разбира само по звука.

Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие

На 10 август 1519 г. флотилията от пет кораба под командването на Магелан напуска Севиля и отплава на юг по река Гуадалкивир до Санлука...

Появата на озвученото кино поставя и проблема с различните езици. В Съединените щати, които са голям износител на кинопродукция, се опасяват, че озвучаването ще затрудни износа на филми в страните, където не се говори масово английски език. В първите години се търсят усилено решения на този проблем, включително заснемане на един и същ филм неколкократно, с едни и същи декори, но с различни актьори, които говорят на съответния език. Някои актьри, като Лоръл и Харди, дори заснемат сами версии на няколко езика.

Actualno.com

Етикети:

 • 1923 година 1 1923 година преди 4 месеца Профил на трол?
  е Нишката спогодба между България и Сърбия; БКП (т.с.) откриват т.нар. “народен дом” на пл. “Лъвов мост”в София, която после е Дирекция на полицията , на милицията и на Държавна сигурност. Неслучайно 1923г е Деветоюнският преврат с правителството на Александър Цанков и платения от московския интернационал(КИН). Септемврийски метеж организиран от БКП.Съветският съюз има завоевателните виж още ›› цели на руските императори, прикрити с идеология за учредяване на комунизъм. От началото на 1919 г. ръководството на БКП е овладено от руски агенти на КИН - В. Коларов, и Г. Димитров, създават до м. декември 1920 г. неколко независими една от друга разузнавателни резидентури - БКП е Пета колона на Съветския съюз. Неин помагач е недемократичнотоправителство на БЗНС (16 май 1920 9 юни 1923 г.) на левите земеделци(в 5-ата колона, по-късно се вливат и земеделците-единофронтовци.) Още м. януари 1919г., на секретните партийни членове Гьорче Петров и Димо х.Димов, е наредено овладеване и комунизиране на ВМРО.На изборите от 28 март 1920 г. БЗНС има 110 гласа (де-путати), а за да състави правителство (т.е. да вземе властта),са необходими 115 депутати. Стамболийски касира (заличава) 13 уж незаконно избрани опозиционни депутати, не произвежда избори за освободените13 депутатски места, и вече има мнозинство - с незакнен намален състав на парламента,т.е. с незаконен парламент, образува на 16 май 1920 г. правителство, т.е. незаконно . Всъщност до 9 юни 1923 г., има диктатура на БЗНС, маскирана с избирателен вот, резултат на упражнявания терор и фалшифициране. След 9 септември 1944 г., до 10 ноември 1989 г., положението е същото: има комунистическо-левоземеделска диктатура, маскирана с неверен избирателен вот, който вот е резултат на упражняванкомунистически терор. Нишката АНТИБЪЛГАРСКА спогодба 1923г. подписана от Стамболийски е пряко насочена срещу ВМРО, която води борба срещу погърчването и посърбяването на населението във Вардарска и Егейска Македония.В Белград нац. предател Стамболийски казва: “Македонците са една бунтовническа раса, те са едно зло, и за Бъл гария,и за Сърбия”, и че той, Стамболийски, “ще ги натовари на вагони, и ще им ги изпрати”, т.е. на сърбите. С това изказванеСтамболийски е предтеча на предателската позиция на БКП, че македонците не са българи и за предаването на македонските българи на Тито след 1944, за да бъдат ликвидирани.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Като общо правило, една диктатура, едно диктаторскоправителство, от типа като това на БЗНС, не може да бъде отстранено от властта чрез избори, по демократичен начин.Необходим е военен преврат. Преврата от 9 юни, правителс-твото на Ал. Цанков, немат за цел, една диктатура да сменатс друга диктатура, техната цел е установяване на демокрация,и действията на правителството на Цанков, от 9 юни 1923 г виж още ›› .до 4 януари 1926 г., доказват това. Точно така стоят нещата в Испания, с ген. Франко, и в Чили, с ген. Пиночет.Земеделското правителство е съставено от полуобразовани демагози, на които липсва всякакъв административен опит и много от нормативните актове са набързо замислени и опорочени.Стамболийски неслужил нито един ден на военна служба, съвършено непосветен във военните въпроси, изобщо не се интересува от българския интерес. Към всичко се отнася с оскърбително лекомислие, употребявайки времето си в празни разговори с жени, които са станали нетърпими за всички служащи в МС, свикнали на ред, дисциплина и трудолюбие.Стамболийски бълва огън и жупел срещу софийския Содом и Гомор, а в същото време се отдава на разврат - диктатурата му е крепена от т. нар. Оранжева гвардия. Това изостря до крайност настроенията срещу Стамболийски.По време на преврата срещу Стамболийски оранжевата гвардия под личното ръководство на Стамболийски, залавя и убива край Пазарджик поддръжници на превратаджиите, вкл. и селяни отказали да ги подкрепят. Труповете им са обезобразени, така че близките им не могат да ги разпознаят. Военният министър дава заповед Стамболийски да бъде заловен . Стамболийски е заловен и отведен в Пазарджик. По пътя, тълпи от местни селяни правят неколкократно опити да спрат конвоя и да го линчуват на място. Охраната успява да избегне саморазправата. В Пазарджик е осигурен влак за транспортиране наСтамболийски в София. Качват го на автомобил, но автомобилапри стига обратно във вилата на Стамболийски в Славовица. Там той е убит от членове на ВМРО. Тялото му е обезобразено до неузнаваемост - народа е казал:''каквото повикало...'', но липсата на съд и присъда правят от сатрапа национален предател Стамболийски жертва и му дигат паметник колкото МОЧА в София., какъвто и на Левски няма издигнат
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  На 9 юни 1923 г. диктаторското правителство на БЗНС е свалено от военните. НО е допусната грешка: Ал. Стамболийски не е наказан в законен наказателен процес за нарушаванена конституцията, за търговски погроми (затваране, разбиванена магазини), за политически погроми (цвеклопроизводители),за създаване на терористично-милитаристична организация(оранжева гвардия, оранжеворизци, като черноризците икаф виж още ›› яворизците на Мусолини и Хитлер), за извършени атентати(Одеон), за политически убийства (М. Такев, Ал. Греков, ПандоЧуклев), за кражба на държавни средства. За периода 2 фев-руари 1920 г. до 12 март 1923 г. е взел 27 186 460,45 ле ва, исамо на 16 март 1923 г. взима 120 000 000 лева, или общо запериода 2 февруари 1920 г. до 9 юни 1923 г. е взел 147 186460,45 лв. За сравнение: през 1923 г. средната надница е 15лева, средната заплата е 1100 лева, един апартамент 150 кв.м е 300 000 лв., един долар е 71 лева, англ. лира е 175 лв.,лека кола Форд е 1500 долара. Сумата 147 186 460,45 лв. еравна на 981 243 средни надници, на 133 800 средни запла-ти, на 490 апартамента, на 2 073 049 долара, на 1338 форда. Ако сега един Форд, средно, е 25 000 долара, взетата сума147 186 350,45 лева, сега, като покулателна стойност, е равнана 34 550 000 долара. Май крадците на държавни средстваот последните 20 години требе да ядът репа. В дома в с.Славовица са иззети: валута, документи, книжа, и тефтерче,в което, между другото, Стамболийски е написал:"Предадени на Григоръ Бояджиевъ:(следват 23 дати, с първа дата 22 юни 1920 г., и последна23-а дата 19 май 1921 г., и срещу всека дата са записаничисла в хиляди)Или, всичко броено на свата Григоръ Бояджиевъ: от 22 юни1920 до 19 май 1921 г. 1 529 000 (единъ милионъ петстотинъдвадесеть и деветь хиляди) лева.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Преврата от 9 юни изненадва и изпреварва московския КИН и Петата му колона, и обърква плановете им. От месеци Петата руска колона се готви, и предстои, завземане на властта чрез преврати или с гражданска война. Нейните ръководители, и нейните вестници , прават унищожителна критика на правителството. След преврата, по заповед на москва за Петата колона Правителството на БЗНС е било добро, а правит виж още ›› елството на Цанков - лошо, и требе да бъде свалено в съюз с БЗНС. 3-4 дни след 9 юни, Сталин и Политбюро, за взимане на властта от Петата колона тук, изпращат в България Генералния секретар на КИН В. Коларов и членът на Изпълнителното бюро на Световната комунистическа профсъюзна организация в Москва (ПРОФИНТЕРН) Георги Димитров - двамата руски граждани. На 23 юни В. Коларов,с щаб от сътрудници, пристига тайно в Варна, с моторен кораб през Черно море. В щаба има:1. Лице, което ще ръководи ЦК на БКП.2. Лице, което ще ръководи революционните ядра.3. Лице, което ще ръководи революционната армия и щеизтреби буржоазията.4. Лице, което ще финансира гражданската война.5. Лице, което ще координира действията на предходнитечетири лица, и е връзка с КИН, и Сталин.В Списъка на най-големите предатели влизат и В. Коларов и Г. Димитров.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  След краха на Септемврийската (Третата) гражданска война, след провала на разпалване на четвърта гражданска войнапрез м. октомври 1923 г. до м. април 1925 г., чрез разбойническо-терористични чети( подобно на това, което москва опитва да прави 1967 г. в Боливия с Че Гевара) се проваля и опита за Великденски преврат чрез кървавия атентат в черковата “Св Неделя”1925 г., който е заповедан , финаннс виж още ›› иран, организиран от КИН, и лично ръководен от Началника на Чуждестранния (Иностранен) отдел на ГПУ Михаил Москвин, който и две години и половина е началник наЧуждестранния отдел на КИН, и десна ръка на Генералния секретар на КИН Г. Димитров - провалилия се Москвин 1938 г. е осъден на затвор, и 2 дни преди влизането на германците в град Орел 1941 г. е разстрелян в затвора заедно с д-р К. Г. Раковски, който е там защото пише и публикува разобличителната история на “Русия на исток”. Владайската (Първата) гражданска война от 1918 г., и Юнската (Втората, или Малката) гражданскавойна от 1923 г., те са дело на левите антимонархисти от БЗНС в крестиянски устрем с Октомврийската революция в русия Новата московска стратегия е учредяване с преврат на република, защото Петата руска колона тук е безсилна да вземе властта с ОЧЕВИДНО комунистическа гражданска война, с ОЧЕВИДНО комунистически терористични чети, с ОЧЕВИДЕН комунистически преврат, и, ПО НЕОБХОДИМОСТ, се поема по бавния, заобиколен, и труден, път на взимане на властта от националистичеко-републиканско правителство, ръководено от съветски агенти, което правителство ще вземе властта посредством, и под прикритието на ръководен от съветски агенти национа-листическо-републикански преврат. Учредяване с преврат на република означава разрушаване на държавността, създаване на хаос, сигурно избухване на гражданска война, а това са идеални условия за постепенно бързо плъзгане към комунизъм
  : 1 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  В края на 1926 г., а може би половин година по-рано, са завербувани Дамян Велчев, Кимон Георгиев, Димо Ка засов.Д. Велчев действува всред офицерството и оглавява ТайнияВоенен Съюз (ТВС) за създаване на център за извършване нанационалистическо-републикански преврат, но в важния ре-публикански аспект е затруднен, поради липсата на аргументиза детрониране на цар Борис. К. Геор гиев и Д. Казасов дей-с виж още ›› тват в втория паралелен център, всред цивилните, ръководаткръга "Звено". Буржоазното националистическо-антидемокра-тично-антимонархично движение Звено, набъкано с съветскиагенти, подкупници, и порядъчни наивници, всичко 2000 души, е създадено в края на 1928 г. по на реждане на съвет-ското разузнаване. В Списъка на най-големите предатели, доШахин Гирай, В. Коларов, Г. Димитров, влизат Д. Велчев, К.Георгиев, и Д. Казасов.С преврат на 19 май 1934 г., ТВС и Звено, свалят демок-ратичното правителство на Н. Мушанов-Д. Гичев, и учредяватправителство, което противоконституционно законодателствас издадени от него на редби-закони и учредява авторитарно(диктаторско) управление, и постепенно комунизиране. Снаредба-закон а 12 юни всички политически партии, и ВМРО,са разтурени и е забранена техната дейност. На 23 юниса установени дипломатически отношения с СССР, и товаулеснява ръководството на резидентурите и Петата колона.Поради недостиг на републикански кадри, отстраняване насъветски агенти (К. Георгиев), и правилни противодействия нацар Борис, плъзгането към комунизъм е спрено. Укриващиясе в Югославия, и подпомаган от съветското и сръбскоторазузнаване, Д. Влечев, с нов националистически-републи-кански преврат, заплануван за 3 октомври 1936 г., иска дареактивизира комунизирането, но на 1 октомври е заловенкрай Сливница, преврата е предотвратен, и от този ден немаи теоретична вероятност за реализиране в близко бъдеще насценария "Република-гражданска война-комунизъм". БЗНС"Пладне" подкрепя извършването на преврат на 3 октомври.За съжаление, овладел положението, цар Борис не успява да възстанови демокрацията, поради огромните пари за тероризъм, които москва изсипва тук Само 2 години след неуспешния преврат на Д. Велчев е демонстративното убийство на Началника на генералния щаб ген. Йордан Пеев - нов опит за реализиране на сценария “Републи-ка-гражанска война-комунизъм”. Убиеца е вербуван отГРУ ,обучаван и инструктиран за политическо убийство срещу банкова сметка с влог, в чужбина. Веднага след убийството, Петата колона масово разпространява слухове, че генерала е убит от цар Борис, защото му опонирал, защото уж недопуснал цара и негови близки да ''прават далавери с военни доставки'' за 5 милиарда. Петата колона цели буря от възмущение, която да прерастне в метеж, цареубийство, и да доведе република, гражданска война, комунизъм. Направена е целодневна военно-полицейска блокада на София, и са арестувани 200 платени от москва разпросранители на слухове. Опита е неуспешен.От опита на: Екатерина Велика, на следващите руски императори, и от личен опит в България, Германия, Китай,Испания, Сталин прави твърд, безпогрешен, извод:1. Неговата пета колона, и агентура, са безсилни да вземат властта, ако нема дълга изтощителна война, или ако нема гражданска война, и че, все пак, при тези две алтернативи, поотделно, или заедно, НЕ е АБСОЛЮТНО сигурно взимането на властта от рруски слигинаж.2. Но ако, поотделно, или заедно с двете алтернативи,има и трета , т.е. нахлуване и окупация на червената армия, вземането на властта е АБСОЛЮТНО СИГУРНО. И москва взима твърдото решение: ВСЕКОГА да има третата алтернатива, и окупационната руска армия да се нарича Освободителка, и "освободените" да й прават паметници.
  : 1 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Преди идването на Рибентроп в Москва, Сталин, правина 19 август в ПолитБюро на КПСС ЯСНО ОПРЕДЕЛЯ РУСКИТЕ ЦЕЛИ: “ Ако сключим договор за взаимопомощ с Франция и Великобритания, Германия ще се откаже от Полша, и ще почне да търси мир с западните държави. Ако ние приемем предложението на Германия за пакт за ненападение, ще нападне Полша, и намесата на Франция и Англия в тази война е неизбежна. В З виж още ›› ападна Европа ще има сериозни вълнения и безредици. При такива условия има много шансове за изгодно за нас встъпване в войната.Опитът от последните 20 години показва, че в мирно време, в Европа, е невъзможно да има комунистическо движение, силно до такава степен, че наша болшевишка партия да вземе властта. Диктатурата на тази партия е възможна само в резултат на голема война. Ние требе да приемем германското предложение, и първото предимство, което ще получим, е унищожаването на Полша до самата Варшава, и ще вземем и Украинска Галиция.Германия ни дава пълна свобода на действие в Балтийските страни, и връщането на Бесарабия в СССР. Тя е готова да включи в нашата зона на влияние и Унгария. Остава открит въпроса, свързан с Румъния, България, Турция...В случай на поражение на Германия, неизбежно идва съветизация на Германия, но съветизирана Германия ще бъде пред голема опасност, ако съветизацията е резултат на поражение на Германия в краткосрочна война. Англия и Франция ще бъдат още достатъчно силни още, за да завладеят Берлин, и унищожат съветска Германия. А ние не ще сме всъстояние да помогнем Нашата задача е да направим така, че Германия да води колкото е възможно по-дълго война, Англия и Франция да бъдат изморени, че да не са в състояние да разгромат съветизирана Германия. В неутралитет, и очаквайки нашия час, СССР оказва помощ на днешна Германия, снабдявайки я с суровини и продоволствени стоки.Същевременно требе да правим активна комунистическа пропаганда, особено в англо-френския блок, и предимно в Франция. Ние требе да бъдем готови за положението,когато в тази страна, поради военното време, партията щебъде принудена да се откаже от легална дейност, и да премине в нелегалност. Първа главна задача е разлагането и деморализациятана войската и политицията там. Ако тази подготовителна работа се извърши , безопасността на съветска Германия е осигурена, а това ще помогне съветизацията на Франция.За осъществяване на тези планове е необходимо войната да продължи колкото може повече, и именно в тази насокатребе да отправим всичките сили, с които разполагаме в Западна Европа, и Балканите.АКО Германия победи, тя ще излезе от войната твърде обезсилена, за да почне въоръжен конфликт с СССР, поне 10 години.Нейна основна грижа ще е да наблюдава победените Англия и Франция.Освен това победоносна Германия ще разполага с огромни територии, и в продължение на десетилетия тя ще е заета с техната експлоатация. В победена Франция френската комунистическа партия всекога ще бъде твърде силна. Комунистическата революция е неизбежна, и ние можеда използваме това обстоятелство, за да отидем в помощ наФранция, и да я направим наш съюзник. Освен това, всички народи, попаднали под “защитата” на победоносна Германия,също ще станат наши съюзници. Ние ще имаме широко поле за извършване на световна революция.В интерес на СССР е да избухне световна война . Необходимо е да се направи всичко тази война да продължи колкото може по-дълго. Точно по тази причина ние требе да сключим пакта, предложен от Германия, и да работимтази война, веднъж обявена, да продължи максимално дълго време. Требе да усилим пропагандната работа в воюващитестрани, за да бъдем готови, когато войната завърши да се намесим...” По уговореното в пакта Сссрусия, напада в гръб сражаваща се Полша, и след 11 дни тя е разпокъсана и унищожена. Но за  Англия и Франция опасна е Германия - с научния си потенциал, с геостратегическото си положение, с прилежността, жертвоготовносттаи боеспособността на народа си. Започва периода на т. нар. “Странна война”: на Запад цари пълно затишие (29 септември 1939 8 април 1940).С наложената ефикасна морска блокада, с господството си по море, с свободен достъп до световните ресурси, Англия може да бъде победена само с светкавична десантна война,или с ново бързо съкрушително оръжие, преди да е задействан американският икономически и военен потенциал. Хитлер затова на 6 октомври предлага на Англия и Франция мир , но с дипломатически ходове на Москва, Англия и Франция отхвърлат предложението( те не знаят за тайното разделение на Европа м/у. Хитлер и СТАЛИН с пакта Молтов-Рибентроп - това света ще научи чак от Хрушчов.) Хитлер не се отказва и прави непрекъснато сондажи за сключване на мир.Всеко забаване на истинската война е пагубно, и Хитлер напада Дания и Норвегия, напада и Франция надевайки се да сключи мир с Англия, на24 май издава директива № 13, с която спасява от немски плен при Дюнкерк 338-хилядна англо-френска армия. Изоставайки целото въоръжение и боеприпаси, 224 201 англичании 113 023 французи, са евакуирани в Англия. Въпреки това,мир не е сключен. Английската флота господства по море, и е невъзможно германската армия да нахлуе в Англия. Войната се превръща в дългосрочна. От този момент е абсолютно сигурно, че Германия требе да изпълни определената от Англия задача:да омаломощи и обезкърви Съветския съюз.Англия и САЩ се споразумеват за съвместна направа вСАЩ на атомна бомба(СССР е изостанал научно и технически и с кражби на разузнаването си едва 1949г., прави атомна бомба).Атомната бомба ако не бе употребена, войната щеше да завърши след като американците дадът 1 милион, а японците 2 милиона загинали. Ето обосновката ЗА пускане на две атомни бомби , 400 хиляди загинали, и край на световната войната, която продължава само в външните колонии на сссрусия с избиване на елита на техните нации, докато САЩ вдига икономиките на победените Германия и Япония и на цяла Западна Европа
  : 1 !
 • Анонимен 1.7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Как все едно бре! Ал.Цанков докарал демокрациятоа след преврат и 3 годишно управление,а "Хенералисимото" Франко след гражданска война начело с армия от африкански главорези докарал демокрацията в Испания след цели 36 години с най-жесток терор и направо геноцид срещу собствения си народ!Баси демократите.
  : 2 !