X
 
 

В Космоса полита първият български космонавт Георги Иванов

5707 18
photo of В Космоса полита първият български космонавт Георги Иванов

1979 г.

Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов) е български офицер, генерал-лейтенант. Първи български космонавт. Народен представител в 7 Велико народно събрание (1990-1991).

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов (електротехник). Родната му къща е в Архитектурно-исторически резерват „Вароша“. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958).

Символичен рожден ден на интернет - публикуван е първият RFC 1

На тази дата през 1969 година е символичният рожден ден на интернет: публикуван е първият RFC 1. Същинските мрежи, които образуват Инт...

Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва Военното училище в Долна митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Член на БКП от 1968 г. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки (1984). Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.

Започва строежът на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от гр...

От началото на промените в България през 1989 г. се занимава с бизнес. Основава смесена българо-италианска авиокомпания „Сиджи Ер Карго“, която започва дейността си през октомври 1990 г. с нает от Якутия самолет. В началото на 1991 г. взема на лизинг самолет от „Музей на авиацията“ (Югославия). През 1991 г. е прекратено италианското участие и се създава авиокомпания „Ер София“. През 1992 г. година компанията купува 3 самолета „АН-12“ от руската армия. През 1998 г. вече разполага с 6 самолета „АН-12“, по един „АН-26“ и „АН-24“. Наема на лизинг „ИЛ-76“ и АН-124 „Руслан“. От 1999 г. фирмата се занимава с изграждането на голф игрища и хотели. Към началото на 2006 г. са построени игрища в Ихтиман и в Сливен. В спор е с ДАМС, поради конфликт за легитимност между „Българска голф асоциация“ (БГА) и „Българска федерация по голф“ (БФГ).

Народен представител в 7 Велико народно събрание (1990-1991). Член на управителния съвет на Асоциация на участници в космически полети от 1985 г. и на Българско астронавтическо дружество от 1988 г. Автор на книгите „Полети“ (1981) и „Време за полети“ (1987).

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

18 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1866 г. – Основано е ПЪРВОТО българско читалище в Цариград 7 1866 г. – Основано е ПЪРВОТО българско читалище в Цариград преди 11 месеца Профил на трол?
  ПОРАДИ РУСКИТЕ ЛЪЖИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ малко знаем за българските яковерци от Цариград учредители на първото българско читалище е в метоха на българската черква Св. Стефан.Точно метосите са средищата, които акумулират всички възможни форми на обществен живот – религиозен, икономически и културен. Страната е покрита с плътна мрежа от метоси в по-важните селища – те са едновременно молитвен дом, виж още ›› страноприемница и средище за просвета.А Цариград е най-големият български град отпреди Освобождението. В него са живели около 30 000 българи: търговци, абаджии, мутафчии, градинари, хлебари, риболовци, кожухари, сеизи, готвачи, овчари, говедари, ратаи по чифлиците. Само гемиджиите, тогоавашните таксиджии около Златния рог, са над хиляда.Българското читалище в Цариград е средище на борбата за въстановяване на българската екзархия срещу руската политика за погърчване на българите чрез богослужението на гръцки, задължителното изучаване на гръцки и унищожение на богатите библиотеки в бълг. манастири за мегали идеята на русия да е трети рим.Пречката е че точно Българската патриаршия е обявена за наследник на римската след превземането на цариград от кръстоносците - още след първата руско турска война русия по силата на подписания договор е "покровител" на балканското православие и ходатайства пред султана за закриване на бълг патриаршия - всички владици са заменени с гръцки и бълг манастири са превземани от гърци - русия не предвижда българска държава на Балканите - централата на гръцкия филоогически силогос, чиято задача е да наводни всички български земи с гръцка книжнина - борбата за независима българска църква е борбата за българскто Възраждане През 1860 г. се съставя общност от млади хора, повечето от КОИТО СЛЕДВАТ В цАРИГРАД, но имената им ги няма и до днес в "българската" история. Младежите се явяват в метоха при Иларион Макариополски с молба той ДА ПОПЕЧИТЕЛСТВА читалището. Еленчанинът горещо подкрепя идеята, но внимателно отказва да стане читалищен председател. приемат ЧИТАЛИЩЕН устав, избират настоятелство. Членовете са напълно равноправни. Различават се само по членските вноски - от 50 до 200 и повече гроша годишно. За читалищен благодетел се считал онзи, който внесе 500 гроша в пари или в книги.Учредяват стипендии за обучение на българи в Европейски университети, които се вливат в българските просвета , икономически и обществен живот Ето ПРИМЕР за гражданско общество! Издават сп "Читалище", което разпространява читалищната идея из Българско.Списанието става поле за изява на най-доброто от тогавашната ни интелигенция. Негов главен редактор е и Лазар Йовчев, завършил право в Сорбоната - бъдещият Екзарх Йосиф I - В НАЧАЛОТО НА 20век ЧИТАЛИЩАТА НАПЪЛНО ЗАМЕНЯТ МЕТОСИТЕ И МАНАСТИРСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПОДЪРЖАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И РАЗВИВАНЕ НА КУЛТУРАТА - те стават напълно светски и са културни центрове на общините и средища на социалния живот
 • 7.1 преди 11 месеца Профил на трол?
  как няма да сме заплаха за руските имперски мераци като българите са най-многобройното население в европейската част на османската империя - най богатото, образовано и предприемчиво население -През XVIII - XIX век Русия води поредица от войни против Османската империя на българска територия за "византийското наследство"- Проливите и Цариград.По договора от Кючук Кайнарджа1774РУСИЯ ВЕЧ виж още ›› Е е с право да покровителства балканските православни.По руския "гръцкия проект" въобще не се предвижда българска държава, а Византия - чрез погърчване на българите и обезателно разделяне на земите им.Още докато Екатерина воюва с/у султан руските емисари изселват по различен начин над 500 000 българи.1829 сърбия получава автономия, а гърция - независимост. Българските доброволски военни дружини, които буквално печелят войната са разоръжени от руснаците и командирите им са предадени на османската власт. 1833 РУСИЯ СПАСЯВА СУЛТАНСКАТА ВЛАСТ И султана става васал на русия - българите в северо-дзапад освобождават 6 околии, но руснаците ги харизват на сърбия и после редовно ще печелят съседите ни с наши земи за подарък - точно след 1933 е изселването на над половината бълг население м/у Силистра и Одрин- живите военни трофеи на русия - създават се бълг. колония в Бесарабия, а тук на бартер заселват черкези - непокорно на руското покръстване кавказко население, което покрай руските зверства ненавиждат християните - точно техни са зверствата след априлското въстание - руския консул "добронамерено" съветва български просители за оръжие да запалят 3 черкезки села и да се въоръжат и съвета е буквално следван под команда на руски капитан - турците от съседни селища от страх за семействата си сбират башибозушко опълчение , а черкезите мъстят за едната родова чест както си знаят - руския съветчик го е знаел отлично - когато граф игнатиев чува за зверските кланета възкликва - сега вече проливите са наши - но македония е обещана на султана и руски крак там не стъпва - македония е обречена от русия на гърци и сърби
  : 1 !
 • 7.2 преди 11 месеца Профил на трол?
  как няма да сме заплаха за руските имперски мераци като българите са най-многобройното население в европейската част на османската империя - най богатото, образовано и предприемчиво население -През XVIII - XIX век Русия води поредица от войни против Османската империя на българска територия за "византийското наследство"- Проливите и Цариград.По договора от Кючук Кайнарджа1774РУСИЯ ВЕЧ виж още ›› Е е с право да покровителства балканските православни.По руския "гръцкия проект" въобще не се предвижда българска държава, а Византия - чрез погърчване на българите и обезателно разделяне на земите им.Още докато Екатерина воюва с/у султан руските емисари изселват по различен начин над 500 000 българи.1829 сърбия получава автономия, а гърция - независимост. Българските доброволски военни дружини, които буквално печелят войната са разоръжени от руснаците и командирите им са предадени на османската власт. 1833 РУСИЯ СПАСЯВА СУЛТАНСКАТА ВЛАСТ И султана става васал на русия - българите в северо-дзапад освобождават 6 околии, но руснаците ги харизват на сърбия и после редовно ще печелят съседите ни с наши земи за подарък - точно след 1933 е изселването на над половината бълг население м/у Силистра и Одрин- живите военни трофеи на русия - създават се бълг. колония в Бесарабия, а тук на бартер заселват черкези - непокорно на руското покръстване кавказко население, което покрай руските зверства ненавиждат християните - точно техни са зверствата след априлското въстание - руския консул "добронамерено" съветва български просители за оръжие да запалят 3 черкезки села и да се въоръжат и съвета е буквално следван под команда на руски капитан - турците от съседни селища от страх за семействата си сбират башибозушко опълчение , а черкезите мъстят за едната родова чест както си знаят - руския съветчик го е знаел отлично - когато граф игнатиев чува за зверските кланета възкликва - сега вече проливите са наши - но македония е обещана на султана и руски крак там не стъпва - македония е обречена от русия на гърци и сърби
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1866 г. – Основано е ПЪРВОТО българско читалище в Цариград 6 1866 г. – Основано е ПЪРВОТО българско читалище в Цариград преди 11 месеца Профил на трол?
  ПОРАДИ РУСКИТЕ ЛЪЖИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ малко знаем за българските яковерци от Цариград учредители на първото българско читалище е в метоха на българската черква Св. Стефан.Точно метосите са средищата, които акумулират всички възможни форми на обществен живот – религиозен, икономически и културен. Страната е покрита с плътна мрежа от метоси в по-важните селища – те са едновременно молитвен дом, виж още ›› страноприемница и средище за просвета.А Цариград е най-големият български град отпреди Освобождението. В него са живели около 30 000 българи: търговци, абаджии, мутафчии, градинари, хлебари, риболовци, кожухари, сеизи, готвачи, овчари, говедари, ратаи по чифлиците. Само гемиджиите, тогоавашните таксиджии около Златния рог, са над хиляда.Българското читалище в Цариград е средище на борбата за въстановяване на българската екзархия срещу руската политика за погърчване на българите чрез богослужението на гръцки, задължителното изучаване на гръцки и унищожение на богатите библиотеки в бълг. манастири за мегали идеята на русия да е трети рим.Пречката е че точно Българската патриаршия е обявена за наследник на римската след превземането на цариград от кръстоносците - още след първата руско турска война русия по силата на подписания договор е "покровител" на балканското православие и ходатайства пред султана за закриване на бълг патриаршия - всички владици са заменени с гръцки и бълг манастири са превземани от гърци - русия не предвижда българска държава на Балканите - централата на гръцкия филоогически силогос, чиято задача е да наводни всички български земи с гръцка книжнина - борбата за независима българска църква е борбата за българскто Възраждане През 1860 г. се съставя общност от млади хора, повечето от КОИТО СЛЕДВАТ В цАРИГРАД, но имената им ги няма и до днес в "българската" история. Младежите се явяват в метоха при Иларион Макариополски с молба той ДА ПОПЕЧИТЕЛСТВА читалището. Еленчанинът горещо подкрепя идеята, но внимателно отказва да стане читалищен председател. приемат ЧИТАЛИЩЕН устав, избират настоятелство. Членовете са напълно равноправни. Различават се само по членските вноски - от 50 до 200 и повече гроша годишно. За читалищен благодетел се считал онзи, който внесе 500 гроша в пари или в книги.Учредяват стипендии за обучение на българи в Европейски университети, които се вливат в българските просвета , икономически и обществен живот Ето ПРИМЕР за гражданско общество! Издават сп "Читалище", което разпространява читалищната идея из Българско.Списанието става поле за изява на най-доброто от тогавашната ни интелигенция. Негов главен редактор е и Лазар Йовчев, завършил право в Сорбоната - бъдещият Екзарх Йосиф I - В НАЧАЛОТО НА 20век ЧИТАЛИЩАТА НАПЪЛНО ЗАМЕНЯТ МЕТОСИТЕ И МАНАСТИРСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ПОДЪРЖАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И РАЗВИВАНЕ НА КУЛТУРАТА - те стават напълно светски и са културни центрове на общините и средища на социалния живот
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  като продължение на №3: През комунизма имаше виц, който омаловажаваше ролата на Г. Иванов: -Пратили руснаците Г.И. в космоса с кучето Лайка. От Центъра за управление на полета комуникирали само с Лайка - параметри на полета, корекции, събиране на данни и т.н. Лайка бодро докладвала с "Бау, бау, баф!". Георги седял, гледал през илюминатора, бъркал си в носа, па му доскучало. Попитал Центъ виж още ›› ра: "-А аз какво да направя?!". От Центъра отговорили: "-Гоша, нахрани сабачката!". ДА, ама НЕ! Г. Иванов овладял положението и завърнал кораба на Земята, а Рукавишников изтървал козите!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1940 г. – Катинската касапница след подялбата на Полша с пакта молотов-рибентроп 4 1940 г. – Катинската касапница след подялбата на Полша с пакта молотов-рибентроп преди 11 месеца Профил на трол?
  руснаците избиват 22 000(официално признати от Русия) пленени полски войници, офицери и интелектуалци в селцето Катин. Тази ужасяваща сеч в Катинската гора е престъпно дело на съветското НКВД. Жертвите са пленени когато Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г.в гръб на полската армия седмица след нахлуването на хитлер - руснаците обявяват че влизат да освобождават братя славяни - ник виж още ›› ой не е подозирал за подялбата на Европа между русия и хитлер и новата им обща граница разсичаща Полша При разстрелите загива цветът на полската нация – 16 генерали, 1 адмирал, 24 полковници, 79 подполковници, 258 майори, 654 капитани, 3420 подофицери, 7 армейски свещеници, 3 едри земевладелци, 1 принц, 43 служители, 85 редници, 131 бежанци; 20 университетски професори, 300 физици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители; повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти. 1943 година СССР ПОДЛИЧКО прехвърля върху Берлин отговорността, обявявайки на всеослушание пред света, че клането е дело на Вермахта. Едва през 1990 год признаха, че всичко това е руско дело А за почуда на русофилите, в България въпреки промиването на мозъците и яката демагогия все пак има БЪЛГАРИ солидарни с полските жертви на поредното руско зверство.
 • 2010 г. в Самолетна катастрофа в Русия загива президентът на Полша 4.1 2010 г. в Самолетна катастрофа в Русия загива президентът на Полша преди 11 месеца Профил на трол?
  Самолетът на полските военновъздушни сили Ту-154 се разбива край Смоленск - загиват всичките 96 пътници - практически целият политически елит на Полша тогава - официална полска делегация за отдаване почит на 70-годишнината от извършеното в района на Смоленск Катинско клане.Експертите стигат до извода че самолетът е започнал да се разпада още във въздуха - при анализа на черните кутии на един от виж още ›› записите е идентифициран взрив и е установен точния момент на взрива - анализ на записа изключва други възможности за интерпретация на данните - взрив е унищожил самолета. Това оПРОВЕРГА ПОРЕДНАТА РУСКА МАНИПУЛАЦИЯ - твърденията на руските разследващи, че САМОЛЕТА се е разбил поради пилотска грешка бяха категорично отхвърлени
  : 0 !
 • КАЧИНСКИ нарече Русия"държава агресор", а Путин"заплаха за света" 4.2 КАЧИНСКИ нарече Русия"държава агресор", а Путин"заплаха за света" преди 11 месеца Профил на трол?
  по заповед на Путин е разработена многоетапна операция да се провали посещението на Лех Качински в Катин. Качински е най-принципният критик на политиката на Кремъл в ЕС. Особено след кървавата война в Грузия. Путин не можа да прости на Качински посещението в Грузия заедно с президентите на Украйна, Латвия, Литва, Естония - тази визита осуети пълната окупация на Грузия от русия и предо виж още ›› тврати ареста на грузинския президент, когото Путин лично заплашваше. Качински избра НАТО и ЕС и разполагане на американската ПРО в Полша. През април 1943 край с.Катин в Смоленска област ГЕРМАНЦИТЕ откриват общите гробове на разстреляните от РУСКОТО НКВД пленени поляци и полска делегация пристига с транспортен самолет. На мястото на масовото убийство полски политици, представители на Червения кръст, свещеници извършват направени са снимки, взети са някои от вещите на разстреляните. Качински иска в памет да повтори този маршрут 70 години по-късно и да заяви в Катин, че разстрелът на военно пленници е геноцид и да поиска русия юридически да оневини невинно разстреляните. За това Качински директно е предупредил Путин през септември 2009 година в присъствието на европейски лидери. Това предизвикало неистов бяс у Путин - повторно унижение и то на „исконно руска земя“ – никога. И Русия отказва на поляците посещението в Катин. От полското президентство заявяват, че ако не им бъде разрешено да повторят следвоенния маршрут ще стане международен скандал. И Кремъл е принуден да се съгласи, но днес вече е известно, че самолетът е бил предварително обречен на гибел - спецоперацията е под кодовото име „Неканен гост“
  : 0 !
 • 4.3 преди 11 месеца Профил на трол?
  още когато президента на Македония Борис Трайковски и спътниците му се разбиха и загинаха всички пътници и членове на екипажа руснаците пробутваха същата версия и за самолета на Качински, че "крилото на самолета е закачило клоните на дърво"- същото е само проевроатлантическата политика и на двамата - Трайковски беше почнал политика и за сближение с нас след царя-премиер - това никак виж още ›› не се харесваше на русия - съвсем сигурно днес Македония щеше да е вече член на и НАТО и на ЕС.НО СЛЕД КОСТОВ по времето на Гоце, сакса и руската тройна коалиция България абдикира от интересите ни в Македония и заряза пробългарските политици там като Президента Трайковски и Любчо Георгиевски . Това направи възможен и атентата срещу него и лъжите за уж "антибълг." му политика
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Все пак да признаем ПОДВИГА на Георги Иванов! Когато на връщане руската машина закеркенечила, командирът на полета Рукавишников напълнил скафандъра. Нашият космонавт Георги Иванов поема управлението и завръща кораба на Земята. Вижте цитата: "През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя." За Рукавишников нито дума!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Порeдния руски смъртоносен технически напън на арената на соц колониалната руска империя - барабанен дрибъл по медиите и ... сделана в русии машина не успя да се скачи, но медиите из империята вече наскачаха с очерци и интервюта за и от скачването и как нашият космонавт дава на съветските другари луканка и кисело мляко. После тиражите с пропагандните репортажи изчезнаха Остана невероятния усп виж още ›› ех, че изобщо се върнаха.После Георги Иванов се оказа агент на ДС и явно затуй го НАЗНАЧИХА за собственик на авиокомпания Ер София и НА няколко голф игрища
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  СКАЧИХА КОРАБА СЪС СТАНЦИЯТА - ура другари - да живее ссср Отдавна вече се знае на кои в туземния печат беше наредено от москва и пуснаха материали за "събитието"- Веселин Стоянов, военен пилот I кл, журналист във в. Народна армия. Той отговаря за авиацията и космонавтиката и е в Съветска русия преди полета ипише предварително материала за сп. Бълг. войн - броят е отпечатан много п виж още ›› о-рано и само трябва да се пусне по будките на 11 април - уж отговорния секретар на списанието Цветан Цаков му хрумнало да допише материала и да включи моменти от срещата на двата екипажа в орбиталната станция и Рукавишников и Иванов черпят Ляхов и Рюмин с лютеница и т. н.- уж беше помилван , заради щастливото приземяване. НО Като "антикварна рядкост" този брой от списанието се продаваше по 200 лв( за онова време това са 2 заплати на вишист) , а гл. редактор издаде книга за руско-бълг успех - излезе в деня на полета, но и той не пострада - не само защото е номенклатура на ЦК, а защото беше поръчка от горе - един ден в бъдещето да е "доказателство" за руския технически гений. И това не е смешно, а страшно доказателство как се пренаписва историята за нуждите на русия. Кому беше нужен "този герой" на соц колонията НРБ ? Един талантлив или просто изглеждащ българин(както гагарин е руски типаж) военен пилот - Партията трябваше да го определи като такъв в списъка на героите -космонавти във великата руска соц.система строен в редицата от чех,гедереец, поляк, кубинец.. /монголец/.../виетнамец/ , които трябваше да засвидетелстват в този списък огромното благоволение на Великият руски гоподар да произвежда "национални" герои верно служещи на матушката
  : 2 !
 • за кучешката национална гордост 2.2 за кучешката национална гордост преди 11 месеца Профил на трол?
  За националната гордост на кучето Лайка - загинало гордо защото е съветско куче, а не улично куче за експеримент Кучето Лайка полетя в орбита на борда на съветския „Спутник-2“на 3 ноември 1957 г Лайка умира няколко часа след изстрелването от стрес и прегряване след неуспешното отделяне на излишния товар от животоподдържащия модул. Истинската причина за жестоката й бавна смърт на приятеля на " виж още ›› ;хората" бяха разкрити чак през 2002
  : 3 !
 • преди 50 години в СССР убиха Гагарин 2.3 преди 50 години в СССР убиха Гагарин преди 11 месеца Профил на трол?
  На 27 март 1968 г. по телефона нареждат на полковия командир на Юрий Гагарин да извърши контролен полет на стар двуместен учебен самолет. По график за деня той има назначени 2 полета на Миг. Учебния самолет е без лостове за дублирано управление. в кабината на инструктора - те са премахнати и към самолетчето са закрепени 2 контейнера с гориво (500 л.) – ненужни за 20мин.полет. Гагарин е извърши виж още ›› л 18 полета и необходими тренировки с този тип самолет за подобряване на пилотските си качества, но командира му казва, че ще лети с него. 10мин. след излитането на 4000 м. Гагарин докладва изпълнено задание и иска разрешение да се върне. След по-малко от минута, самолетът се разбива в земята - непланиран полет с лесни за изпълнение упражнения нареден 50 мин. до началото, неподходяща за полет метеорологична обстановка. Ръководителят на полетите не е имал право да разреши полета. Самолетът, с който метеоролозите проучват условията се е забавил. Гагарин и командира излитат с невярна информация на Разнебитен самолет с ограничени функции само за упражнения по катапултиране в реда: първо инструкторът и след това обучаемият пилот. Ако инструкторът не катапултира , пилотът също няма да може. В случая местата на инструктора и обучаемия са разменени. Затова липсват лостовете за управление в инструкторската кабина - затруднена е и маневреността с двата допълнителни резервоара с гориво - Не е затворен вентила осигуряващ хермитизацията на кабината@Неизправен висотомер@Неработеща система за регистрация на височина, скорост, ускорение...Не е заредена с хартия за записване на данните@Неизправен локатор на летището - 10 мин след катастрофата станцията отчита присъствието на самолета във въздуха. В заключението на Държавната комисия, разследваща катастрофата, се посочва, че самолетът бил напълно подготвен съгласно изискванията. Всъщност самолетът е подготвен само за демонстрация на катапултиране и командира не участва в полети като инструктор – дори и да е искал да контролира полета – няма лостове за управление в кабината му - а във всички версии за полета командира не само, че не можал да помогне на Гагарин да овладее самолета, но с тялото си блокирал механизми за управлението като изпаднал в безсъзнание поради проблеми със сърцето. Според наредилия фаталния полет генерал, Гагарин се борил със самолета 10 минути отказвайки се от възможността да катапултира, за да не изостави в беда своя командир. Едва ли маститият генерал не е знаел, че не може да катапултира без това да направи преди него командира. В откровени инсинуации, генералът рисува идиотска картинка: полкови командир, в чийто задължения не влиза летенето с обучаемите, с болки в сърцето, държащ се едвам на крака, сяда в кабина без лостове за управление, да може ако се наложи да поеме управлението. Тъпизми предназначени за мужици.
  : 1 !
 • 2.4 преди 11 месеца Профил на трол?
  Авторите на различните хипотези гадаят какво е било защото САРПП не е функционирала. А както комисията подсказва, катафалката е предварително, напълно е подготвена. Дори допълнително подсигурена с едни 500 л. авиационен бензин, за да гори като факла. Командира е в самолета като пътник – Гагарин провежда разговорите с ръководителя на полета: иска разрешение за излитане, докладва за изпълнената з виж още ›› адача и иска разрешение за връщане. Единствената причина, поради която той участва в полета е, че не може да предотврати убийството. Смела постъпка на достоен човек. Гагарин е трябвало да бъде сам-самичък в тази специална хвърчаща таратайка за да бъде погубен Много по-достойно би изглеждала смъртта му, ако се беше случило – както раболепно обявиха медиите у нас – уж при изпитанието на нов изтребител. Не да загине на летящ таралясник, приведен в движение чак при петия опит за несъществен за личната му подготовка полет с нещото, годно само за музеен експонат. НО се изисква Гагарин да го извърши - космонавт, военен летец налетял повече от 250 ч. на МиГ-15, с категория първи клас. А му нареждат да изпълни няколко елементарни упражнения… Очевидно е станал нетърпим за съветските лидери, че на тях им се е видяло неоправдано разточителство да го пожерват с нов самолет. Гагарин започна да дава интервюта по БиБиСи и други империалистически станции. Купи си кола непроизведена в русия. И влезе остро във фокуса на Кремъл и професионалнтите убийци КГБ, дето сега ликвидират и Сергей Скрипал Защото бе натурално селско момче по приизход, чистосърдечно и прямо, изразсло като малко върху купчини слама и сред домашни животни. Затова хареса и тези нормални неща, а не се влюби в компартията и тайните й служби: weirdrussia.com/2016/03/09/yuri-gagarin-and-his-matra-djet/
  : 0 !
 • Гагарин е вреден за съветската пропаганда 2.5 Гагарин е вреден за съветската пропаганда преди 11 месеца Профил на трол?
  1961 след „първия полет на човек около Земята“ Гагарин дава първата си пресконференция. На един от въпросите към него, как се е приземил, в капсулата или отделно от нея с парашут, той се смущава и НЕ ДАВА отговор - под яростната диктовка на стоящия до него Крошкин объркано обяснява, че и двата варианта са предвидени – космическия цензор е ядосан, защото кратко и ясно обяснява, че приземяването виж още ›› е извършено с капсула(години СССР продължава да лъже, че по този начин се приземяват космонавтите. Истината е, че нито един космонавт, летял с Восток, не се е приземил в капсулата, освен неживите) На въпроса, ще се публикуват ли снимки на земната повърхност направени от кораба „Восток“, Гагарин отговаря, че не е имало фотографиращи устройства! Отново грешен отговор - ще се появят и снимки, и филми, на които се вижда как Гагарин наблюдава Земята… Непростими грешки на летеца. Вероятно Гагарин не е подготвян достатъчно дълго за лъжата, че е летял около Земята. Всичко е станало съвсем импровизирано за него - няма нищо автентично документално относно Гагарин за 12 април 1961г, освен появяването му във военното поделение на гр.Енгелс. Единствено сигурно е, че е имало полет на Восток1. Възможно е и да е имало човек в кораба. Гагарин обаче не е летял. Принуден е бил да играе ролята на първия космонавт - ако откаже не само ще е обвинен, че не е изпълнъл дълга си пред родината, но и НИКОГА няма да полети в Космоса. И е вярвал, че това ще се случи. Очаквал е, че само след броени дни ще полети, затова участва в добре филмирана инсценировка на летене в Космоса. И в десетки страни обясняваше колко красива е планета, видяна отгоре. Накара милиони деца по света да си мечтаят, да полетят. Гагарин обаче не споделя звездните си преживявания със своите деца. Нито веднъж не отворил дума за този полет пред тях. Очевидно не е искал да ги лъже безсрамно - надявал се е да сподели истински космически изживявания. Полетът е отказван толкова дълго, че летецът е не само нещастен, както споделя голямата му дъщеря, но се срива психически и се пропива. По време на пиянствата си изрича неприятни думи за съветските ръководители: с особена неприязън по адрес на Брежнев – висшият партиен функционер, който вероятно е обещал полета на Гагарин. Освен ругатни, пияният летец говори неща, които не би трябвало никога да разгласява. Непростимо поведение на предател и враг на родина-матушка ОЩЕ ТУК: censoru.net/9256-yuriy-gagarin-nikogda-ne-letal-v-kosmos.html
  : 3 !
 • Гагарин е вреден за съветската пропаганда 2.6 Гагарин е вреден за съветската пропаганда преди 11 месеца Профил на трол?
  1961 след „първия полет на човек около Земята“ Гагарин дава първата си пресконференция. На един от въпросите към него, как се е приземил, в капсулата или отделно от нея с парашут, той се смущава и НЕ ДАВА отговор - под яростната диктовка на стоящия до него Крошкин объркано обяснява, че и двата варианта са предвидени – космическия цензор е ядосан, защото кратко и ясно обяснява, че приземяването виж още ›› е извършено с капсула(години СССР продължава да лъже, че по този начин се приземяват космонавтите. Истината е, че нито един космонавт, летял с Восток, не се е приземил в капсулата, освен неживите) На въпроса, ще се публикуват ли снимки на земната повърхност направени от кораба „Восток“, Гагарин отговаря, че не е имало фотографиращи устройства! Отново грешен отговор - ще се появят и снимки, и филми, на които се вижда как Гагарин наблюдава Земята… Непростими грешки на летеца. Вероятно Гагарин не е подготвян достатъчно дълго за лъжата, че е летял около Земята. Всичко е станало съвсем импровизирано за него - няма нищо автентично документално относно Гагарин за 12 април 1961г, освен появяването му във военното поделение на гр.Енгелс. Единствено сигурно е, че е имало полет на Восток1. Възможно е и да е имало човек в кораба. Гагарин обаче не е летял. Принуден е бил да играе ролята на първия космонавт - ако откаже не само ще е обвинен, че не е изпълнъл дълга си пред родината, но и НИКОГА няма да полети в Космоса. И е вярвал, че това ще се случи. Очаквал е, че само след броени дни ще полети, затова участва в добре филмирана инсценировка на летене в Космоса. И в десетки страни обясняваше колко красива е планета, видяна отгоре. Накара милиони деца по света да си мечтаят, да полетят. Гагарин обаче не споделя звездните си преживявания със своите деца. Нито веднъж не отворил дума за този полет пред тях. Очевидно не е искал да ги лъже безсрамно - надявал се е да сподели истински космически изживявания. Полетът е отказван толкова дълго, че летецът е не само нещастен, както споделя голямата му дъщеря, но се срива психически и се пропива. По време на пиянствата си изрича неприятни думи за съветските ръководители: с особена неприязън по адрес на Брежнев – висшият партиен функционер, който вероятно е обещал полета на Гагарин. Освен ругатни, пияният летец говори неща, които не би трябвало никога да разгласява. Непростимо поведение на предател и враг на родина-матушка ОЩЕ ТУК: censoru.net/9256-yuriy-gagarin-nikogda-ne-letal-v-kosmos.html
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Порeдния руски смъртоносен технически напън на арената на соц колониалната руска империя - барабанен дрибъл по медиите и ... сделана в русии машина не успя да се скачи, но медиите из империята вече наскачаха с очерци и интервюта за и от скачването и как нашият космонавт дава на съветските другари луканка и кисело мляко. После тиражите с пропагандните репортажи изчезнаха Остана невероятния усп виж още ›› ех, че изобщо се върнаха.После Георги Иванов се оказа агент на ДС и явно затуй го НАЗНАЧИХА за собственик на авиокомпания Ер София и НА няколко голф игрища
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Кобрата преодоля тежък удар, за да запиш...

В мач, който надмина и най-смелите очаквания за драма, българският номер едно в тежка категория на професионалния бокс Кубрат Пулев зап...

Последно в Актуално