В Лондон е създаден Съветът на Европа

2984
В Лондон е създаден Съветът на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ – 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция. Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. В организацията членуват 47 държави с 800 милиона души население и тя е напълно самостоятелен орган, съществуващ отделно от ЕС. За разлика от ЕС, Съветът на Европа няма правомощия да създава закони. Двете организации споделят общ флаг и химн.

Два от най-известните органа на Съвета на Европа са Европейският съд по правата на човека, който прилага Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Съветът на европейската фармакопея, който залага стандартите за фармацевтичните продукти в Европа. Съветът на Европа е създал множество стандарти, харти и конвенции, които улесняват сътрудничеството между европейските държави.

Маргарет Тачър става първата жена министър-председател на Обединеното кралство

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен (13 октомври 1925 – 8 април 2013) е британски политик и първата жена, изпълня...

Най-важните органи на Съвета на Европа са Комитетът на министрите, съставен от министрите на външните работи на всички държави-членки, Парламентарната асамблея, съставена от представители на парламентите на държавите-членки и Генералният секретар, който оглавява секретариата на Съвета на Европа. Комисарят по човешките права в рамките на съвета има задача да спомага за спазването на човешките права.

Седалището на Съвета на Европа е разположено в Страсбург, Франция. Официалните езици са английски и френски език. Комитетът на министрите и Парламентарната асамблея използват за работни езици също немски, италиански и руски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5

В Париж е произведен първият сгъваем чадър

Обявени са първите награди Грами

Роден е Джеръм К. Джеръм

Ден на труда

Създадена е Русенската художествена галерия

Международен ден на танца

Родена е Харпър Ли, американска писателка

Роден е Самюъл Морз, художник и автор на морзовата азбука (СНИМКА)

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5
Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5

На 5 май 1921 г. Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5. Роден е Джеръм К. Джеръм Коко Шанел Габриел („Коко“)...