X
 
 

Загива Индже войвода

4092 9
photo of Загива Индже войвода

1821 г.

Индже войвода е един от най-прославените български хайдути.

Истинското му име е Стоян. Получава прякора си "Индже" (от турски "ince", "тънък") вероятно по времето когато е кърджалийски главатар на дружина в Стара планина, по време на феодалните междуособици в Османската империя от края на 18 век.

Цар Калоян разгромява Латинската империя

Битката при Адрианопол от 14 април 1205 г. е сблъсък между българска армия, водена от цар Калоян, и кръстоносци от Латинската империя,...

Според някои автори (Боев, 1956) родното село на Индже е Доганджа (днес на територията на Турция, близо до българското село Капитан Андреево). Според друга версия, описана в „Индже еничарина“ (2006 г.) от Денис Гийо, Стоян е родом от селата северно от Бакаджика. Според последните проучвания на доцент Милю Петров и Янка Велкова Милчева (1939 - 2011) , Стоян Индже войвода е роден в с. Попово (Папазкьой), община Болярово, от малък останал сирак, майка му се омъжва повторно в Сливен, за това се смята, че той е роден в Сливен. На седемгодишна възраст е даден от втория си баща в школата за еничари в Цариград, където получава прозвището си заради фигурата си и големите си способности на боец. Включен е във формирование за изтребване на разбойници. По пътя към България убива турския военен ръководител и е избран за главатар.

По-късно се разделя с кърджалийството и повежда конна хайдушка дружина из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Байрактар му е бил Кара Кольо Омарчалията. Индже се е отличавал с големи организаторски заложби и смелост. Според предание се е опитал да организира бунт срещу турците в началото на 19 век. През 1806 г. заминава за Молдова, където служи в гвардията на молдовските князе. По това време е наричан капитан Индже и Стоян волентир. Взема участие във въстанието в Дунавските княжества от 1821 г., когато геройски загива в сражение с турците в битката при Скулени на река Прут на 17 април 1821 г.

За Индже войвода има различни предания и за него са създадени много народни песни, представящи го като закрилник на българите. Образът на войводата вдъхновява Йордан Йовков за разказа му "Индже" (1926) от цикъла "Старопланински легенди".

Източник: Уикипедия

В Търново са обесени водачите на Велчовата завера

Велчовата завера е българско въстание през 1835 г., организирано в Търново. След завръщането си от чужбина през 1834 г. заможният търг...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

9 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • @1 - това не се учи в фалшифата история след 1944 4 @1 - това не се учи в фалшифата история след 1944 преди 11 месеца Профил на трол?
  - Картите от ХV и ХVІ век отговарят на въпроса защо са виждали царство България и Сигизмунд Батори, Рудолф ІІ, Фердинанд ІІІ, Аарон Молдавски, Михаил Витязул, Богдан Хмелницки и т.н - политическа карта на Европа от 1680 г.: mapa.od.ua/IMG/smallMap/Europe-1680.jpg отразява това което великия българин от Чипровци Петър Богдан Бакшев през 1667 г. пише : ‘’... това царство България... християните в виж още ›› това царство България ... ако това царство имаше за свой господар християнин, би било от най-честитите царства в Европа... ‘’. Условното поделяне на сфери на влияние, политически аспирации и властване по оста Унгария- Османска държава:Страцимировото Видинско царство и Шишмановото Търновско царство според източниците са почнали да губят постепенно значението си след 1526 г. След покоряването на Унгарското кралство претенциите му към Срацимировата част от царство България са отпаднали от само себе си. Така Османския владетел закрепва правото си да владее над Шишмановото царство и присъединява и в Страцимировото царство /юридически и фактически/. В титулатурата на Хабсбургите е възприета титлата цар на България, като правоприемство от титулатурата на унгарсиките крале, тъй като Хабсбургите заемат останалата незавладяна от османците западна част на Унгария. Разбира се тя е формална след 1541 /окончателното разделяне на Унгария и Царство България /в двете му негови части Шишманова и Страцимирова фактически подконтролни на Османската държава. В този смисъл точното название е "Царство България 1422-1709" 1422 е условното окончателно покоряване на Видинското царство, а крайната дата е с края на поредицата въстания -последните са Карпошовото 1689 и Мариното 1700 г., 1709 г. е (битката при Полтава, където шведите и османците са съюзници) царство България е разформировано и пряко е наложена османската власт – има административна вътрешна консолидация на Османската държава и заемане на "отбранителна" позиция в предстоящите й войни да опазва границите и статукво в региона. “Заличаването” на България в картите от епохата става в периода след поредицата въстания и непосредствено преди началото на войните между Османската империя и Швеция срещу Русия на Петър І - ХVІІІ век: newchrono.ru/staff/sved1.gif - тук България вече липсва - това е “Карта России, составленная пленными шведскими офицерами в сибирском плену в 1709 - 1722 гг.” Няма как шведските офицери, военни при това, съюзници на Османската империя, да не са знаели че точно преди двадесетина години България навсякъде е била отразявана като политически обект в европейската политика и картография в рамките на Османската империя.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Войнуци (войнугани) са хайдутите 3 Войнуци (войнугани) са хайдутите преди 11 месеца Профил на трол?
  в Стара планина, Родопите, Средна гора, Сакар планина, Пирин планина, Красна планина, Странджа планина и Шар планина - държали проходите, клисурите и пътищата. Понякога са се спущали по равнините. да убиват такива, които са извършили никакво насилие над беззащитното раетско население - известени за това от своите ятаци са нападали на него, или по пътищата, или в самия му дом всред града, и много виж още ›› пъти всред пладне, и го убивали, като отнемали голяма сума сребро или злато. Всичките хайдуци като традиционен закон са имали да се не безчести жена, да се не опиват и да не нападат на мирен търговец или селянин, бил той българин или турчин; защото от предание са вярвали, че онзи, който се осмели на подобно нещо, непременно ще падне в ръцете на турците - за криминални простъпки султнската присъда е бесило. Простият грабител се наричал "кокошар".
 • Из “Закон за войнуците” от средата на 16 век 3.1 Из “Закон за войнуците” от средата на 16 век преди 11 месеца Профил на трол?
  “Харачът, испенчето [на войнука] и десятъкът от това, което е посял и пожънал в бащината си, десятъкът върху пчелните кошери, данъкът върху свинете и ако има овце – данъкът до сто овце – са опростени... Онези, на които се полага поред ежегодно да служат, да изпълняват службата си в императорския поход. Извън това забранено е санджак бейовете им и местните субашии да заставят войнуците, определ виж още ›› ени за служба, да им доставят ечемик и да косят ливадите им, и да им служат. Но ако посочените войнуци не се явят в султански поход или се отлъчат от служба в императорската конюшня, след като бъдат наказани, да им се вземат по триста акчета за султанска каса.”Всяка войниганска част(оджак) се състояла от 4-ма души,като този който служил в момента трябвало да отбие двегодишен срок на служба,а останалите трима наричани "ямаци"(ятаци)обработвали земите на служещия , осигурявали семейството му ,и плащането на данъците към държавата.Няколко оджака образували "орда",която се командувала от "царибашия"(черибашия)и неговия пръв помощник "байрактар". Знамето на войниците(войниганите) било следното:бяла ръка обърната с дланта насреща,върху зелен кръг,който пък бил разположен върху правоъгълен червен плат - това е прототипа на българския национален трибагреник въведен от Раковски
  : 0 !
 • 3.2 преди 11 месеца Профил на трол?
  През 1443 по време на дългия поход в софийско унгарците срещат голям отряд тежко въоражени български конници. Те им казали че до този момент са служили на султана, но сега желаят да се бият за християните. Хунияди ги приветства и ги изпраща като авангард пред армията понеже били местни хора и познавали терена. Същото са правели и руските генерали през всичките 10 войни на наша земя. Българите дава виж още ›› т жертви не само във военните действия. Десетилетия са необходими за икономическото възстановяване на разорените ни територии във войните. Най-тежка с оглед българските интереси последица е организираното от Русия преселение на българите. "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове на бартер срещу кавказки черкези. Фактически Русия прочиства от българи територията от дунавската делта до Одринско. Русия принудително разрежда българския етнически елемент в този коридор, за да нямат българите претенции към Проливите при успешни следващи войни.Русия използва българите само като ресурс - подкрепата на гръцката/сръбската кауза изключва руска закрила за тях - докато българите се включват като доброволци, руските императорски войски разоряват техните земи, ограбват и опожаряват селищата им.Въпреки това българите активно подпомагат руските войски чрез материални средства храна, добитък и др. необходимо, но също и с разузнавателни сведения. 1829г. сърбия получава автономия, а гърция - независимост В Одринския мирен договор няма нито дума за българите. От 1833 до 1841 султана е васал на Русия , но за българите - нищо Само дето русия харизва на сърбите 6 възстанали български области, въпреки въоръжената яростна съпротива на българското население там. Русия подържа целенасочена антибългарска политика, брани турското статукво и след априлското въстание, когато великите сили договарят автономия за цялата територия на Българската Екзархия - русия обещава на султана земите ни на юг от Балкана и края на 19 и началото на 20в русия укрепва влиянието си чрез раздаване на български земи на съседите ни
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • голяма боза сте сътворили 2 голяма боза сте сътворили преди 11 месеца Профил на трол?
  С реформата от 1839 османската държава почва да събира държавните данъци централизирано, а не чрез българските воеводства. Реформата съвпада и с шаването на воеводите - лека полека излизат от предишния си статут, останал им в наследство от отношенията с българските царе(и в рамките още на римската империя е същия). Близо 350год те събират данъци, войници, раздават правосъдие. Едва когато бълг виж още ›› арските воеводи започват да се измятат от договорките си(редовно преминават на страната на руските войски при всяка следваща война в земите ни) турската администрация решава да премахне изцяло привилегиите, с които са се ползвали до този момент българите. Но в голямата си част тази структура султана я запазва неофициално за подържане на реда и безопасността по пътищата и тя продължава да действа както преди реформата . Фактически ние губим автономията си(и сме под турското иго) само за няколко поколения до берлинския договор, а не както го изкарват комунистите 500 г. - султаните не са си позволили да бутат правно-административните отношения и статути на българските царства нито в европейската, нито в азиатската част – точно с обединението им и наследяването на административната им уредба се сформира османската империя - както и московското княжество след завладяване на Волжска България и Казан(лък) наследява и вековната й уредба, търговските пазари, занаяти, култура и започва да се въздига като империя, която петър 1 кръщава русия, за да я легитимира пред Европа.
 • 2.1 преди 11 месеца Профил на трол?
  Берлинския договор е някакво бледо копие на статута на българските земи до намесата на Русия на Балканите, но земята ни вече е разпарчетосана между СЪСЕДИТЕ – голяма силна България да не пречи на русия , а 21 век направо им се подложихме и им харизахме черноморската полоса за плацдарм към бленуваните Проливи
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • голяма боза сте сътворили 1 голяма боза сте сътворили преди 11 месеца Профил на трол?
  в европейските политически карти от ХV-ХVІІІ в. фигурира царство България със знака за царския му статут - не само като територия и не е указвано с по-ниска категория в политиката от тип деспотство, воеводство и др. - на политическата арена царство България е работещ термин - в договорите сключвани в този период е указвано царството в контекста му - Шишмановото царство, Видинското до София и т. виж още ›› н. Търново и София са войводници. Османските представители там са с титлата "войводи". Войнуганския български средновековен институт е непокътнат и НАПЪЛНО ПРИЕТ от османците и съществува до началото на 18 в.(когато русия започва да води войни на Балканите) Общинските местни български административни структури си остават също непокътнати - нашите летописци пишат "цар султан ..." султана е имал две титли - цар - като владетел на васалната му страна. И документацията в османската администрация се води на двата езика(българския етнос е най-многоброен в европейската част на империята) Войниганският институт го заварват в земите на средновековна България и го намират за доста удачен и работещ - запазват го до 1839 г - до тогава Войнуците(местоположение, знамена и символика, устройство, войвода, ятаци, байрактар са легални структури по договор със султана. НО за руския "Гръцки проект" за излаз на Средиземно море Русия използва православието за предтекст и след договора от Кючук Кайнарджа 1774 русия официално има право да ''покровителства'' православните на Балканите и при всяко нахлуване на руска войска по земите ни много войводи преминават на руска страна за да се сдобиват с автономия. Реформата от 1839 цели преорганизиране и модернизиране на ОСМАНСКАТА държавата 1839г и по нов начин се формира войската, за да се ликвидира кърджалийския произвол и кръшкането на воеводите - войниганският институт 1839 г.е отменен с Гюлханският хат-и-шериф,но за някои бълг.земи той действа до санстефанския договор - войнуците вече се нар. хайдути(защото са неофициално - извън закона - българите са наричали и кърджалиите хайдуци - те са мародерстващи войнски части от разнороден етнос)
 • след договора от Кючук Кайнарджа 1774 русия погърчва Патриаршията 1.1 след договора от Кючук Кайнарджа 1774 русия погърчва Патриаршията преди 11 месеца Профил на трол?
  „После же завладение турков, ако и изгубил [българският народ] царството си, обаче негова свобода не е пропаднала съвсем, но задържала се е еще няколко векове. Турское завладение над българи не е могло навсякъде да се извърши мечом, но по-голяма част Българии се е превзела на условия, кои са се пазили от завладетелев за няколко си векове. От тях же условия по-главни са били следния: 1. Да имат виж още ›› българи вероизповедание си свободно и свещенство си независимо, както са го имали и преди падения си. 2. Да носят свободно оръжие си и да са обвязани да съвоюват с турков против неприятелев им в особни полкове, под особен си знамян и под предводителством своего си войвода. 3. Да се управляват области и окръжния се пак от войводи, а села и градища от кнезове, кметове и старейшини. Областнии войводи управители носили титул на турски език беглер-бей = княз над князи. То съюзно българско войнство е съставляло в тях времена повеч турская конница. 4. кои не са войници , тии са плащали по драм сребра на глава. Това даждие се събирало пак от българи изпомежду им, кои са носили име бирници. 5. Съжби и разпри по селам отсъждали и извършали се помежду им от избрани старци в церковни стаи. А в по-главни градове имало войводници и до днес съхранено войвода-конагъ, де са се отсъждали граждански и военни работи. Тая уредба и правление са траели няколко векове и турци са владели над българи по този начин. На тия сички ние имаме исторически доказателства и живи еще възпоменания и остатки, не само наши народни български, но и султански разновременни берати, фермани и писмени повеления, кои не са еще познати европейским ученим...''- от ''Разговор о болгарскому свещеному въпросу''на Георги Раковски
  : 1 !
 • след договора от Кючук Кайнарджа 1774 русия погърчва Патриаршията 1.2 след договора от Кючук Кайнарджа 1774 русия погърчва Патриаршията преди 11 месеца Профил на трол?
  Ако войнуганската институция е подържала полит. и военна с-ма, манастирската мрежа от метоси запазена и действаща навсякъде по българските земи са подържали социалния, културен живот и образованието. Българската патриаршия е била независима до началото на 18 в, но руските консули в Цариград убеждават османската власт, че тази свобода тласка българите към непокорство Така бива закрита Българскат виж още ›› а патриаршия и започва масоирано погърчване на българите лишени от своя духовна йерархия и свещеници. Българите започват борбата за самостоятелна църква = българската борба за свобода
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално