Завършва битката при Курск

5241
Завършва битката при Курск

1943 г.

На 23 август 1943 година приключва едно от най-мащабните сражения на Източния фронт – битката при Курск. В нея участват близо 4 милиона войници, 13 000 бронирани машини, 50 000 оръдия и 12 000 самолета. Битката при Курск се определя като една от последните офанзиви на немците срещу съветската армия.

След загубата на битката при Сталинград, в контролираната територия от немците, се образува вклиняване на руски войски. Тази така наречена издатина е широка 192 км и е дълбока 120 км около град Курск. Хитлер смята, че това вклиняване ще помогне на немските войски да атакуват руснаците и германците ще могат да възстановят позициите си след разгрома при Сталинград. Първоначалният план включва атака в две направления. Хитлер разполага войски по северната и южната част на издатината. Целта е немските войници да се обединят зад съветската армия, която брани издатината. Предимство на немските войски са големите танкови формации. В тази битка германската армия разполага с танковете Пантера и Тигър, както и с мощните оръдия Елефант. Съветското разузнаване получава сведения за подготвяната атака и временно преминава към отбрана на Курската дъга. По този начин руската армия цели да спре противниковото настъпление и да създаде условия за контранастъпление.

Започва Английската революция

На 22 август 1642 година започва Английската революция. Тя е известна в историята под името Английска гражданска война. Това е въоръже...

Едно от големите предимства на съветските войски е, че те разполагат със силен стратегически резерв. Става въпрос за Степния фронт, който е под командването на генерал - полковник Иван Конев. Друго предимство е фактът, че действията на руската армия се координират от маршалите Георгий Жуков и Александър Василевски. Така нападението на германските войски започва на 5 юли 1943 година. В рамките на 5 дни, немските сили успяват да проникнат около 12 км в северната част на издатината. В южната част германците навлизат 35 км в отбраната на съветската армия. На 12 юли в битката се присъединяват стратегическите резерви на руската войска. Тогава около село Прохоровка се извършва едно от най-големите танкови сражения в историята. В него взимат участие над 1500 танка. Само в рамките на един ден, немската армия губи близо 350 танка и над 10 000 души. Това е причината немските войски да преминат в отбрана и да започнат отстъпление. Благодарение на Степния и Воронежкия фронт, германците са отблъснати и са върнати в изходно положение.

Битката при Курск нанася тежък удар на немските войски. Близо 30 германски дивизии са извън строя, а над 500 000 души са убити. Унищожени са 2900 танка, 195 самоходни оръдия и около 1400 самолета. Съветската армия също дава жертви. Близо 70 000 души са загинали, а над 100 000 войници са ранени. Битката при Курск е решаваща за развитието на войната, която се води на Източния фронт. След тази битка съветското командване засилва своите позиции.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....