Акцентите в програмата на София Филм Фест на 24 март

2701
Акцентите в програмата на София Филм Фест на 24 март
Снимка: София Филм Фест

ДОМ НА КИНОТО | 18:00 | БИЛЕТИ

Документалният филм на режисьора Костадин Бонев „Гео Милев в лабиринта на времето“ (2021) търси отговор на въпроса „Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?“ Създаден по сценарий на Константин Петров и Костадин Бонев, заснет от оператора Алекс Самунджи, във филма участват уважавани български актьори и обществени личности – Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков, а гласът на разказвача е на Койна Русева.

Този филм припомня и допълва фактите на кошмарната реалност от далечния февруари през 1954 година, когато в София и околностите са разкрити десет масови гроба, в които според специалистите са били заровени 500 души, приключили земния си път с насилствена смърт. Става ясно, че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете край Илиенци е намерено стъкленото око на легендарния поет Гео Милев…

КИНО ЛЮМИЕР | 20:30 | БИЛЕТИ

Великолепната, легендарна Натали Бай е главен шивач в къщата на ДИОР! Не пропускайте МОДНАТА ГАЛА на 26-ия София Филм Фест с „Висша мода“ на сценаристката и режисьор Силви Оайон! Историята проследява Естер, която е в края на кариерата си начело на шивачите в ателие на „Диор“. Един ден в метрото чантата ѝ е открадната от 20-годишната Джейд. Вместо да се обади в полицията, Естер решава да се погрижи за момичето. Тя вижда възможност да ѝ предаде уменията си на шивачка – единственото богатство, което притежава. В забързания свят на висшата мода Естер ще научи Джейд да цени малките неща, като начин да надмине собствените си възможности.

ДОМ НА КИНОТО | 20:30 | БИЛЕТИ

КИНО ГУРМЕ е филмова и винена селекция, която реализираме заедно с партньорите ни вече повече от десетилетие – вкусът към доброто кино и култа към доставяне на удоволствие на сетивата са съчетани със специалните вина от избата на Domaine Boyar.

„Вкусно“ е с номинации за Сезар’22 за за най-добър художник и най-добри костюми. Сюжетът отвежда зрителите във Франция в далечната революционна 1789 година, когато гастрономията е изцяло във владение на аристократите. Престижът на всеки благороднически дом зависи от качеството и репутацията на неговата трапеза. Когато талантливият, но горделив готвач Мансерон сервира неодобрено ястие, създадено от самия него, на вечеря, организирана от егоцентричния херцог Шамфор, последствията са жестоки и той незабавно е уволнен… Тази история води до... създаването на първия ресторант във Франция.

КИНО ЛЮМИЕР | 18:00 | БИЛЕТИ

Германският режисьор Андреас Дрезен се стреми да разкаже историята на мъчителна несправедливост, случила се в Гуантанамо, без да губи надежда в човешкия вид. “Най-новият му филм бе номиниран за „Златна мечка“ и получи две „Сребърни мечки“ на Берлинале 2022 – за най-добър сценарий и за най-добра роля (Мелтем Каптан), както и наградата на филмовата гилдия. „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ разказва историята на турско семейство, живеещо в Бремен – техният най-голям син е изпратен в лагер с обвинение в тероризъм. Възмутена от тази несправедливост, майка му Рабие е готова да премести небето и земята, за да си върне детето.

SOHO | 19:30 | Вход С В О Б О Д Е Н 

София Филм Фест си партнира със SOHO, които са домакини на част от традиционната ни програма Cinema Politica, чиито селекционер е Светла Търнин!

Американският филм „Излекуван“ е дело на режисьорите Патрик Самон и Бенет Сингър. Умствено увреден. С отклонения. Болен. Нуждаещ се от лечение. Това са част от термините, с които психиатрите описват лесбийките и гейовете през 50-те, 60-те и началото на 70-те години на ХХ век. Според медицината всеки гей, независимо колко добре е адаптиран, страда от психично разстройство. И докато лесбийките и гейовете са „болни“, напредъкът към равенство е невъзможен. Излекуван проследява битката, водена от малка група активисти, които обявяват война на страховита институция и печелят една от най-значимите победи в съвременното движение за равенство на ЛГБТК.

КИНО ОДЕОН | 19:00 | БИЛЕТИ

2021 година беше изключително силна за японския режисьор Рюсуке Хамагучи – през юни филмът му „Случайност и въображение“ („Wheel of Fortune and Fantasy“) получи втората най-престижна награда на Берлинале „Сребърна мечка – Голямата награда на журито“, а буквално месец по-късно бе премиерата в Кан на следващия му филм „Карай колата ми“ („Drive My Car“) по едноименния разказ на Харуки Мураками от неговия сборник „Мъже без жени“ (2014). Филмът на Хамагучи се оказа един от най-харесваните в Кан – неслучайно „Карай колата ми“ получава наградата на ФИПРЕССИ, на Екуменическото жури и приза за най-добър сценарий.

В ревютата се споменават безупречните изпълнения на актьорите, както и филигранния сценарий. В началото на 2022 „Карай колата ми“ получи и четири номинации (най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и международен филм) за така жадуваните Оскари…

Софийски университет | 18:30 | БИЛЕТИ

Не пропускайте носителя на „Златен лъв“ и наградата на ФИПРЕССИ от Венеция '21! „Събитието“ на френската режисьорка Одри Диван пренася зрителите в 60-те години на ХХ век.

Абортът тогава е незаконен и се наказва със затвор в най-добрия случай или смърт в най-лошия. Менструацията на Ан закъснява с пет седмици и тя е все по-отчаяна: не се справя с ученето и е твърде уплашена, за да се довери на приятелите си. Привидно загрижен лекар ú предписва лекарство и я уверява, че то ще предизвика аборт, но всъщност е предназначено за допълнително укрепване на плода. „Събитието е заснет и пресъздаден от актьорите толкова деликатно, че ескалиращият ужас на Ан е максимално изразен, а накрая се превръща в разтърсващо реалистично преживяване“, казва Гай Лодж от „Variety“.

Между сън и реалност: Елица Георгиева за "Нашето тихо местенце"

Елица Георгиева е писател, а също така сценарист и режисьор. От 2000 година живее и работи във Франция, където се ражда идеята за новия...

Културен център G8 | 20:00 | БИЛЕТИ на касата на киносалона „Не оставяй следи“ е дело на младия полски режисьор Ян Матушински, който беше част от Балканското жури на 26-ия София Филм Фест.

Полша, 1983 г. Страната е разтърсена от случая на Гжегож Пшемик – гимназист, пребит до смърт от милицията. Създаден по действителен случай, филмът проследява историята на Юрек – единственият свидетел на побоя, който за една нощ се превръща във враг номер едно на държавата. Репресивният режим използва целия си апарат – тайните служби, милицията, медиите и съдилищата, за да притисне Юрек и други хора, близки до случая, включително родителите му и майката на Пшемик, Барбара.

„Филмът ми даде възможност да премина през различни гледни точки за комунистическия режим в Полша през 80-те години. Това е едно наистина многопластово огледало, което се опитвам да не счупя. Само ако не забравяме, има надежда, че това няма да се случи отново.“ Ян П. Матушински

CINE GRAND | 19:30 | БИЛЕТИ

„Рицари на справедливостта“, дело на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен e с авторитетното присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен.

Натали Бианкери: Съвременното общество ни предлага все повече възможности, но ние не знаем какво да изберем

Режисьорът Натали Бианкери е позната на българската публика – късометражните й филми са участвали в предишни издания на София Фил...

Историята е наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за един пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че според него и статистическите данни не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бившия военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Зареждащо с особено напрежение е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.

Euro Cinema | 18:00 | БИЛЕТИ на касата на киносалона

Не пропускайте носителя на наградата за най-добър ДОКУМЕНТАЛЕН филм на 26-ия София Филм Фест!

В Хаити колата „Тойота Ленд Крузер“ е позната с името „Zo Reken“, което означава „Кост от акула“ – и именно така – „Zo Reken (кост от акула)“ е решил да озаглави филма си канадският режисьор Еманюел Лиша. Мощният автомобил 4х4 става особено популярен сред организациите за хуманитарна помощ, които са навсякъде в Хаити след земетресението през 2010 година.

Десет години по-късно, когато страната отново е в хаос и под строга блокада, тези коли са превърнати в мобилно пространство за срещи и дискусии между хаитяните. Шофьорът води разговор с пътниците, граждани на Порт-о-Пренс, докато се опитва да си проправи път между барикадите и демонстрациите – обсъжда се състоянието на страната, неоколониализма и хуманитарната помощ, а гневът срещу неизпълнените обещания от международната общност се засилва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Стачка заплашва провеждането на кинофестивала в Кан

Гледайте първи тийзър на новия филм на Франсис Форд Копола - "Мегалополис" (ВИДЕО)

Хана Шигула получи Награда за цялостно творчество на Германската филмова академия

Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми

Сър Антъни Хопкинс ще изиграе композитора Георг Фридрих Хендел

Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" в Кан

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино