Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

1657
Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

София Филм Фест традиционно включва в програмата си документални филми, които имат първото си представяне пред софийска публика.

„Преди края“ на режисьорката Елдора Трайкова, оператора Емил Христов и продуцента Асен Владимиров спечели голямата награда „Златен ритон“ на Фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив 2020. Разказана е една наистина впечатляваща история - за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е залежи от въглища, открити на негова територия и необходими за работата на няколко ТЕЦ в промишления комплекс „Марица-изток“. През разказите на неколцината останали жители в селото зрителите виждат реалността и съдбата, която очаква местните хора – в техните изповеди има гняв, безпомощност, примирение, но не и надежда.

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика "10" на 25-ия София Филм Фест (Част 2)

По случай юбилея на фестивала имаме удоволствието да представим с филм 10 изключителни режисьори. Някои от творбите са дигитално възста...

„Тихо наследство“ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова е копродукция с НВО Europe. Петя Накова и главната героиня - Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.

Третият български документален филм в програмата на 25-ия СФФ е филм-портрет за легендарния любимец на публиката - Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче различната сексуална ориентация е достатъчна причина един творец да бъде лишен от официални награди и публично признание. Режисьор на „Парцалев“ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.

На предстоящия София Филм Фест ще бъде показан и документалният филм на Ана Китанова – „Съдбата на скитника“. Филмът е първи документален разказ на младата режисьорка, чиито дипломен късометражен филм „Жената от фара“ участва в конкурсните програми на редица международни фестивали. „Съдбата на скитника“ пресъздава историята на 75-годишния Пави (Павел Йосифов) - колоритна личност, която живее в къщичка от кал в гората, без ток и вода. Той не спира да пише и чете на свещи, мечтае да издаде свой разказ и да бъде признат за писател. Премиерата на филма ще бъде на специалното издание на 25-ия СФФ през септември 2021.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Номиниран за "Оскар" филм триумфира на наградите "Имидж"

Обявиха коя френска звезда ще води церемонията за откриването на кинофестивала в Кан

Жулиет Бинош става президент на Европейската филмова академия

Оливър Стоун засне филм за бразилския президент Лула да Силва

Гала прожекцията на първия български концертен филм "Мечтите се сбъдват" предизвика истински фурор

Най-новият филм от поредицата за Кунг-фу Панда с премиера в кино "Влайкова"

Кой беше по-по-най в нощта на Оскарите? (ВИДЕО)

Зад кадър на "Оскар"-ите: Най-любопитните моменти преди, по време и след церемонията

Носители на "Оскар" са част от 28-ия София Филм Фест

Първи "Оскар" за Украйна: Режисьорът на "20 дни в Мариупол" с реч за историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...