Какво ни очаква на фестивала "Срещи на младото европейско кино" 2023?

1122
Какво ни очаква на фестивала "Срещи на младото европейско кино" 2023?
Снимка: Срещи на младото европейско кино

От 20 до 25 юни 2023 в София ще се проведе деветото издание на фестивала "Срещи на младото европейско кино" – събитие, посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години.

Организаторите от Сдружение "Арте Урбана Колектив", които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица европейски инициативи като CinEd - Кинообразование за деца и младежи, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, Киното, сто години младост, Cinemini и др., ще представят богата програма от прожекции, дискусии, оригинални работилници, както и уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев.

Между филмите и специалните събития тази година са: класиката на словенското кино "Щастие на каишка" на режисьора Яне Каучич, унгарският документален "Проект: Баба" на режисьора Балинт Ревеш, в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. И още документално кино: френският "Напред, деца!" (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия, както и документалния поетичен филм "Пианото на Припят" на реж. Елиска Цилкова, придружен от специална дискусия и работилница, в която младите участници ще експериментират различни техники за манипулация на полароид.

Друга работилница, която ще се състои за първи път по време на фестивала, е тази за рисуване на лента - след като се запознаят с филмова селекция от програма за кинообразование CinEd, включваща експериментални филми, както и такива от началото на киното, всички те заснети на лента, която впоследствие е оцветена, младите участници ще имат възможността да експериментират с филмовата лента.

Младежите ще могат да се запознаят и с класиката "Страхът изяжда душата" на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер, както и с любимия на младежката публика "Кралица на комедията" на реж. Сана Ленкен от Швеция.

Освен младежката, и широката публика е поканена на няколко специални прожекции: на немския документално-експериментален филм FIRST TIME [The Time for All but Sunset – VIOLET] на режисьора Николаас Шмид – поетичен и музикален разказ за самотата, пътуването и силата на цветовете, на превърналия се в хит френски филм "Не ми пука" (реж. Еманюел Мар и Жули Льокустр) с популярната актриса Адел Екзаркопулос, както и програма от съвременни късометражни немски филми, които включват актуални, социално ангажирани теми, вълнуващи младежите в Германия днес.

Създават три нови филма от поредицата "Междузвездни войни"

Три нови филма от поредицата "Междузвездни войни" са в процес на създаване, съобщиха пред АФП ръководителите на студиото. Това включва ...

Тазгодишната филмова селекция на "Срещи на младото европейско кино" ще представи и няколко програми от късометражни филми за най-малките зрители (от 3 до 7 години): тематичните "Спри и се завърти", "Светът в рамка", част от каталога на европейския проект Cinemini Европа, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници, в които най-малките зрители рисуват, танцуват и споделят емоции от видяното на големия екран.

За поредна година организаторите ще поканят учителите и всички занимаващи се с артистично образование с деца и младежи на две обучения, организирани специално за тях – първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното, а второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности и е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище, студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници.

Всички те са също така поканени на специална прожекция, на която ученици от две училища - ОбУ "Неофит Рилски", с. Дерманция и 81 СУ "Виктор Юго", гр. София ще представят свои късометражни филми, над които са работили в продължение на цялата учебна година със своите учители и ментор. Филмите са част от международната програма "Киното, сто години младост", чиято тема през изминалата учебна година беше "Центриране/ децентриране в киното".

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма, която ще се проведе в зала "Славейков" на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център. Предварителното записване е задължително. 

Деветото издание на "Срещи на младото европейско кино" се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Френски институт в България, Гьоте-институт, Чешки център, Институт Лист - Унгарски културен институт, Посолство на Швеция и Шведски филмов център, Посолство на Словения, snimam.net и Polaroid и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Започнаха снимките на новия филм на Стефан Командарев "Made in EU"

Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com