"Зайченцето бяло" и още 20 анимационни филма по детски песни търсят издател

114507
"Зайченцето бяло" и още 20 анимационни филма по детски песни търсят издател
Снимка: БГНЕС

"Зайченцето бяло", "Чело коте книжки" и още 20 анимационни филма по детски песни търсят издател, съобщи инициатора на проекта Надежда Славова - аниматор, художник, режисьор и сценарист. Тя е директор на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", управител на студиото "Анимарт", основател и председател на Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", подкрепяща млади таланти.


"Започнахме преди шест години. Направихме 22 анимационни филмчета оттогава досега, които бихме искали да издадем на дискове, заедно с книжки и интерактивни игри, свързани с песничките. Направихме ги на смешно ниски цени, само и само да можем да ги осъществим и нямаше как - продадохме авторските права на БНР, с които започнахме проекта, с мисълта, че те ще ги издадат. Но това не стана", каза в интервю за БТА Славова.

Във Видин отново се организират четения на детски приказки

Община Видин стартира за поредна година инициативата за четене на приказки през лятната ваканция на открито. Тя се осъществява с участи...

Тя се надява да има възможност, когато изтекат годините с правата за филмчетата, да може да им даде път към децата. "Направо е престъпление да стоят така в шкафа и една малка част от децата да имат възможност да ги виждат на Празника на децата, който правим всяка година по време на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София", който ние организираме, и по време на постфестивалите в различни градове в страната и в чужбина", отбеляза Славова.

Аниматорката се дразни, че телевизиите излъчват предимно чужди анимации

"Приказките трябва да са красиви, ясни и с добри послания. Много често, когато родителите гледат нашите филмчета заедно с децата си, споделят, че се чувстват ужасно, когато от екрана на телевизора виждат, меко казано, странни и страшни анимационни филми, предназначени за деца. Всеки път, когато гледат филмите ни, ни питат как могат да си ги купят, откъде могат да си ги изтеглят. За съжаление тези 22 филмчета не се разпространяват", отбеляза Славова.

"Най-важното за мен е, че, докато творим, се опитваме да поддържаме българщината и да запазим песните и приказките на нашите майки и баби, да зарадваме децата с анимационни филмчета по песнички, които са направени така, че да докоснат детското сърце със своите красиви послания, герои, декори - с една дума, опитваме се да бъдат в стила на Дисни естетиката, по-богати визуално и с по-пластична анимация, с по-естетични и привлекателни герои, но и по-близки до българския бит", коментира Надежда Славова.

Между 22-те филмчета са още "15 маймуни", "Кошута", "Шаро и първият сняг", "Теменужка", "Кенгуру", "Продавач на надежди", "Мама ми купи днес", "Една добра мушица","Зимна песничка", "Хитрото мишленце", "Зеленчуци", "Мила моя мамо", "На лов", "Бъдни вечер", "Баба Марта", "Край морето чудеса".Всеки един анимационен филм по тези песнички е направен като сценарий по текста, така че да действа възпитателно с историята и поуките в него, отбеляза художничката. Нейната мечта е да направи анимационни филми по български народни приказки. И ще бъде безкрайно щастлива и благодарна, ако намери партньори и заедно поемат инициатива за намиране на средства за продължаването на анимационната поредица.

"Има още толкова други песнички като "Хей ръчички, хей ги две" и още, и още. А приказките са коя от коя по-хубави и по-поучителни - за Хитър Петър, Крали Марко, "Тримата братя и златната ябълка", "Неродена мома", "Сливи за смет", "Кума Лиса и Ежко Бежко", "Неволята", "Болен здрав носи", "Косе Босе", "Куцото петле", "Безценното камъче", "Клан, клан, недоклан", "Чичо Пейо", "Който не работи, не трябва да яде", "Хитрата Лисанка", "Хитрият кръчмар", "Лисицата и гроздето", "Педя човек,лакът брада", "Дядовата ръкавичка", "Мързелан и мързеланка", "Майчина сълза", "Дядо вади ряпа", "Момче и вятър", "Мечката и дърварят", "Юначното петле", "Камъкът и коларите", "Царят с магарешките уши", "Патаран и Цървулан", "Дванадесетте месеца".

Фолклорът ни е изпъстрен с разнообразие от детски народни приказки за бита

"Ние, българите, разполагаме с фолклор, изпъстрен с разнообразие от детски народни приказки за бита. Приказките развиват въображението у децата, предизвикват ги за творчество, да мечтаят и им помагат да вярват в доброто. Децата израстват с тях, опознават, преоткриват отново и отново света, в който живеят. Няма да се уморя да казвам, че децата са като пластилин в нашите ръце - каквото оформим - това ще бъде!

Песничките и приказките възпитават!

Истинската история на Червената шапчица

Приказката "La finta nonna" (Фалшивата баба) e един от най-старите варианти на приказката за Червената шапчица, която е била разказвана...

В българските народни приказки често се набляга на честност, справедливост, трудолюбие и други добродетели, които играят изключително голяма роля за оформянето на малкия човек, който не познава света! И също така често се изобличават и стават пример за порицание мързелът, лъжата и други недостатъци. И какво по-хубаво от това децата да знаят за наши герои като Хитър Петър и Крали Марко от ранно детство, да бъдат горди с тях! Колко хубаво би било да можем да подкрепим българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното!" - убедена е Надежда Славова.

Тя припомня, че освен приказките с неизвестен автор, имаме писатели на български народни приказки като Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Николай Райнов, които са вложили толкова мъдрост и житейски опит в творбите си, че е престъпление да не се обърнем към тях и да не пием от извора.

"Всеки родител би искал детето му да се научи да мисли самостоятелно, да преценява правилно, да има критерий, да си изгради представа за добро и зло и да знае къде е границата между тях. Детската душичка е ранима и крехка, като нежен цвят, за който трябва внимателна грижа и мисъл!" - каза Славова.

Българските народни приказки са познанието ни за културата на нашия народ

По думите й българските народни приказки са познанието ни за културата на нашия народ. Те са родени от живота и ни учат на мъдрост, на добро, на труд и честност. Ярки образи от стари времена оживяват на екрана. Ценното е, че винаги побеждава доброто над злото и умът над глупостта. А каква по-добра школа и пример за подрастващите, които опознават света, може да бъде един такъв наш филм - чисто български, но нарисуван красиво, със силни и чисти послания!

"Най-красивите ми спомени от детството са именно приказките от книжките, които четях и от които по един безкрайно мил и истински начин извличах за себе си поуки. Колко важно е детето да разбере и да бъде уверено, че истината рано или късно побеждава, че човек винаги ще бъде награден за добрите си постъпки и осъден за стореното зло! Че хитростта, силата и смелостта на човека винаги помагат, че трябва да се осмиват глупостта, неразумните и прибързани постъпки, мързелът, лакомията, алчността" - коментира Надежда Славова.

"Една от осъществените мечти е скоро откритата кинобаза на Витоша, в партньорство с природния парк "Витоша", където приемаме вече много любители на анимационния филм и показваме и тези наши филмчета по български детски песнички. Скоро направихме постфестивал в Морското казино в Бургас и след това по време на Празника на розата в Казанлък, където отново на празника на децата на тези два града те се забавляваха и участваха активно и в конкурса за "Любим анимационен герой" със свои рисунки", разказа Надежда Славова.

Бургас ще приеме фестивал на анимационното кино

Фестивал на анимационните филми "Златен кукер - София" ще се проведе другата седмица в Бургас. От 25 до 27 май, зала "Георги Баев" на К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com