Заради стачката в Холивуд: Колко е засегнат кинофестивалът в Локарно

610
Заради стачката в Холивуд: Колко е засегнат кинофестивалът в Локарно
Снимка: Getty Images

Международният филмов фестивал в Локарно, Швейцария, ще бъде значително засегнат от стачката на холивудските актьори и сценаристи. Тазгодишното издание на форума, което ще бъде 76-о, ще се проведе от 2 до 12 август.

"Някои от хората, които се очаква да получат награда или да представят филм, няма да дойдат на фестивала", се казва в съобщение, разпространено от организаторите. "Интерпретирайки настоящата стачка като откровение за недъзите, от които страда съвременната филмова индустрия, кинофестивалът в Локарно призовава за конструктивен диалог между засегнатите страни и уважава решението на вече споменатите личности", се казва още в него.

Британският актьор Риз Ахмед няма да присъства на церемонията за връчването на отличия в деня на откриването на фестивала. Той ще получи тазгодишната награда за изключителни постижения "Давид Кампари", както беше съобщено. Световната премиера на късометражния филм "Dammi" на французина Ян Деманж, в който участв Изабел Аджани, обаче ще се състои, както е планирано. В конкурсната програма е включен и филмът "Животното" ("Animal") на гръцката режисьорка София Екзарху, който е с българско участие. 

Още по темата: Отлагат наградите "Еми" заради стачката в Холивуд

"Шведският актьор Стелан Скарсгард реши да се откаже от почетен приз, който трябваше да получи, в знак на солидарност със стачното движение". Той обаче ще пристигне в Локарно, за да представи филма "Какво остава" на Ран Хуан, но другите събития, в които беше планирано да се включи - наградната церемония и среща с публиката, няма да се състоят.

Въпреки че прожекцията на "Театрален лагер" е потвърдена, филмът ще бъде представен само от единия от режисьорите си - Ник Либерман. Сърежисьорката и актриса Моли Гордън, както и други от участващите в продукцията, няма да присъства в Локарно.

В САЩ актьорите се присъединиха на 14 юли към стачката на сценаристите, след като преговорите със студията за заплатите и поисканите гаранции като защита срещу използването на изкуствен интелект, който според тях застрашава бъдещето им, се провалиха, припомня БТА. Подобен протест на тези две американски гилдии не се е случвал в Холивуд от повече от 60 години. 

Фестивалът в Локарно не е единственият, който усеща последиците от стачката. Кинофорумът във Венеция, който тази година ще бъде между 30 август и 9 септември, трябваше да смени откриващата продукция - "Претенденти" на Лука Гуаданино, с "Comandante" на италианския режисьор Едоардо де Анджелис. Тепърва се очаква появата на по-големи проблеми в света на киното.

Любопитно: Снуп Дог отмени концертите си заради стачката в Холивуд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми

Сър Антъни Хопкинс ще изиграе композитора Георг Фридрих Хендел

Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" в Кан

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино