България през 2022 година в цитати: Меси не ни спаси от Путин, но и Том Круз не спаси България

5527
България през 2022 година в цитати: Меси не ни спаси от Путин, но и Том Круз не спаси България
Снимка: iStock

През 2022 година думите и техният смисъл бяха заменени - на места с оръжия, на други - с плювни.

В годината, в която всички си мислихме, че ще намерим пътя към стабилността и към разрешаването на кризите, ни сполетя война, нови избори и... надеждата Том Круз или Брус Уилис да ни "спасят" - най-вече от мизерната и гладна зима, в която ни се кълняха защитниците на "Газпром" по нашите ширини.

В този материал ви представяме последната и най-забавна (надяваме се) част от традиционните годишни обзори на Actualno.com - за да започнем новата работна година по-ведро, но и да повтаряме все по-малко грешките от старите. Подбрахме топ 10 от най-добрите цитати през 2022 година. Повечето от тях, изглежда, са епични, други - откровено нелепи, а трети - констатации, които дълго ще се помнят. И определено списъкът не е изчерпателен - всеки един от тях в нашата рубрика заслужава отделно внимание.

Традициите, казват, са създадени, за да се спазват. Ние също няма да изневерим на тази стара поговорка и ще стартираме обзора на годината в цитати с неподправения език на колегата ни Виктор Николаев. За поредна година той е един от най-активните и често споменавани в рубриката ни с епични реплики. Още на старта на 2022 той попита депутата от "Възраждане" Цончо Ганев дали се чувстват добре 1/3 от депутатите, които са чипирани? Не е тайна, че народните представители на Костадин Костадинов, който по-късно си основа и марката "Костя Копейкин", бързо забравиха темата с Ковид, още преди пандемията да е приключила. И няма как да е иначе, след като веднъж си получил етикета "ваксиниран антиваксър".

С песента "Вървят ли двама на дълъг път" можем да поздравим следващите ни двама герои - Бойко Борисов и Румен Радев. Започнали като кръвни врагове, двамата мастодонти на българската политика преминаха през какви ли не фази в отношенията. За едни през годината те се сближиха много, за други... се сближиха още повече. Все така остана усещането, че връзката им е като на тийнейджърска двойка в 10 клас. Трудно можем да отличим един-единствен цитат на бившият премиер, затова ще припомним думите му, че Радев всъщност казва много истини.

Далеч извън шегата обаче много истини прозвучаха след 24 февруари 2022 година. Тогава рязко забравихме за злободневните теми и насочихме погледи на североизток, където руските агресивни военни действия започнаха с пълна сила, а по заповед на Путин руснаците започнаха да убиват украинци. Тогава на власт все още беше четворната коалиция, а въпреки уверенията на службите ни, че война няма да има, то премиерът Кирил Петков не се поколеба да нарече Русия бензиностанция с ракети

Темата предизвика поредица от цитати в рубриката ни, които, както и самата война, ще останат в историята по-скоро за лошо. Колебливата ни външна политика през цялата година, липсата на адекватна реакция с предоставяне на оръжия, както и слабите ни прояви на евроатлантизъм и силно европейско поведение накараха лично външният министър на Украйна Дмитро Кулеба да посети българският парламент. Там той напомни нещо, което "миротворците" от БСП и проруската "Възраждане" явно са забравили, а именно - подкрепата за Русия означава да сте от грешната страна на историята.

Малко след началото на войната в Украйна започна и войната в... кабинета "Петков". Заедно ходиха до Киев, заедно правиха бюджет, заедно пуснаха Република Северна Македония да почне да помирисва ЕС, заедно управляваха 8 месеца, но бракът беше кратък, а разводът - шумен. Без да се налага да припомняме какво беше поведението на ИТН в последните две години ще ви припомним само, че председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров констатира, че ИТН не играе в този отбор, защото може би са проиграли мача на черно тото - може след време снимки да се появят.

Човечеството е оцеляло, защото се е смяло, гласи мъдростта. Това категорично се отнася за един от любимите герои на Actualno.com  в лицето на Костадин Костадинов. Човекът, чийто идол в живота изглежда е руският посланик Елеонора Митрофанова и заради когото българи в чужбина искат да се откажат от гражданството си, влезе в схватка с младия депутат на ПП Искрен Митев. През лятото двамата се спречкаха след скандал, прераснал почти в бой, защото, по думите на Митев: "просто исках да му оправя вратовръзката".

Колажът ни припомня и за един жест, който заслужава златния медал в отделна класация с "жестове на 2022 година". Средният пръст, размахан от Ицо Хазарта по адрес на ГЕРБ, си струва да бъде уплътнен с припомняне на това как ИТН и партията на Борисов работиха заедно именно с разказа на Христо Петров.

Със следващия цитат нека опитаме да направим мисловен експеримент. Помните ли този човек:

Не се сещате?

Спокойно, помислете отново, нямаме бърза работа.

Пак помислете.

Спокойно... и ние не се сетихме.

Това, скъпи читатели, е т.нар. "Христинка от ИТН". Става въпрос за депутат от партията на Слави Трифонов с името Христина Иванова, която стана известна в публичното пространство дни след свалянето на кабинета "Петков" от власт. Именно някъде там, измежду появата на отцепници от ИТН и цветущи притчи от Тошко Йорданов изгря и звездата на г-жа Иванова. Всъщност славата ѝ на народен представител потръгна и залезе по-бързо от участието на Германия на Световното първенство по футбол, но пък в нашата рубрика остана най-знаменитият въпрос в българската политика от Иво Сиромахов: ще пуснат ли Христинка да си отиде на село?

Насред горещите летни дни, които бяха по-прохладни от политическите ни такива, се случи така, че на 22 юни 2022 година, наред с толкова много двойки в датата, Народното събрание също писа двойка на Кирил Петков и го свали от власт. От своя страна той защити свършеното и обяви: "Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова".

И не щеш ли, за четвърти път за по-малко от 2 години ни се наложи да отидем до урните, за да изберем наследниците на парламента, който успя да роди за първи път редовна власт от свалянето на Борисов насам. Разбира се, че с времето обувките се износват, но за някои политически партии и лица това не важи - доказателство бяха резултатите, които родиха новия 48 парламент. И поредната криза, в която попаднахме. Ситуацията толкова се заплете, че се наложи от склада да бъде изваден Соломон Паси, който тръгна да сглобява партии в коалиция, заедно с компанията на Росен Плевнелиев. Т.нар. "контактна група" на ГЕРБ не роди нищо повече, освен знаменитата реплика на Паси, че сега се търси за министър-председател или Том Круз, или Брус Уилис.

Може и да ви се струва много далеч във времето, но всъщност на този фон на президента Румен Радев му се наложи за пореден път в последните две години да управлява страната. За премиер този път той сложи Гълъб Донев. След много подигравки за името му по негов адрес накрая самият той се самоиронизира с въпроса: "Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо"

На всяка манджа - мерудия. Определено усещаме поговорките и пословиците като своя силна страна, но пък кажете ни по-логично описание на последния цитат от поредицата ни, който (каква изненада) отново принадлежи на колегата ни Виктор Николаев. Както той, така и цялата журналистическа гилдия преживя много, но само на него му се наложи да изтърпи изненадващо включване на Бойко Борисов на живо в ефир. Въпреки че гост в NOVA беше Деница Сачева, лидерът на ГЕРБ се самопокани за непредвидено интервю. Това накара Николаев на следващия ден, вече по време на интервю с Делян Добрев, да възкликне: "Благодаря Ви. Никой не се обади, интервюто приключва".

Така приключва и погледът ни върху 2022 година в 10 от най-добрите и четени от вас цитати. Оставяме на вас преценката за това дали предизвикват повече размисъл, радост или тъга, дали направо не ви докарват разширени вени.

И поздравления за тези от вас, които всъщност видяха, че броят на цитатите е 11 - вие сте част от паметливия суверен. На всички останали - отново честита Нова година!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЦИТАТИ:

Българите отдавна са дали своя вот на доверие към българските козунаци

"Мама и аз" няма как да е за възрастни. Българите до късно живеят с родителите

Реклама на хазарт на спортни съоръжения, а защо тогава не в спортни медии?

Насар ще си тръгне. Даже ще го помоля да го направи

Ако едно прасе се снима със Зеленски, то си остава прасе

Аз съм най-обижданият народен представител

Гърбът ми е много голям и хлъзгав, много народ се покатериха и паднаха

Кажете, никога с ДПС ли? Да

Наказателният кодекс изглежда като Самарското знаме - целият е надупчен и накърпен

Общинските съветници до голяма степен са чиновници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com