Хората спрели настъпването на ледената епоха

12551
Хората спрели настъпването на ледената епоха
Снимка: Getty Images/Guliver

Човечеството е станало силата, способна да спре настъпването на следващата ледена епоха. До този извод са стигнали немски учени, автори на статия в сп. Nature.

Изследователи от Института по изучаване на климата в Потсдам са изяснили, че съотношението на получената слънчева радиация и концентрацията на СО2 в атмосферата са основният критерий, позволяващ да се обяснят последствията от осем цикъла на застудяване и отстъпване на ледниците в историята на Земята. Дори ограничената намеса на човека в естествения въглероден баланс на планетата отлага настъпването на следващия ледников период със 100 000 години, твърдят учените.

Метеоритът, предизвикал последната ледена епоха

Геолози са открили следи от падането на метеорита, станал причина за началото на последния ледников период в историята на планетата. С...

Като построили климатичен модел на Земята, отчитащ атмосферните, морските, ледниковите фактори, както и глобалния въглероден цикъл, климатолозите са изчислили въздействието на емисиите на СО2 върху обемите на ледовете в Северното полукълбо. Дори неголеми емисии въглероден двуокис ще влияят на съдбата на ледниковите щитове в продължение на десетки хиляди години.

„Дори без отчитане на антропогенните климатични промени новата ледникова епоха е трябвало да започне не по-рано от 50 000 години, което прави холоцена рекордно дълъг междуледников период. Но нашето изследване показва, че емисиите на СО2 от изгарянето на нефт, газ и въглища може да отложат този срок с още 50 000 години. Всъщност ние пропускаме цял цикъл – това е невиждано явление“, отбелязва водещият автор на статията Андрей Ганополски.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com