X
 
 

Интересният принос на астрономите във вреда на климата

1406 1
Интересният принос на астрономите във вреда на климата
Снимка: Getty Images/Guliver
Учените стават все по-загрижени за приноса си за изменението на климата, особено чрез пътуване по различни конференции. Австралийски астрономи решиха да облекат това в цифри, като направиха преглед на въглеродните емисии, свързани с тяхната общност, като първа стъпка към намаляването им. Въпреки че само малка част от общия принос към парниковите газове е на човека, резултатите показват, че има много място за подобрение, предаде БГНЕС.

Астрономите са дали своя жизненоважен принос в науката за климата. Откритието, че Венера е по-гореща от Меркурий (въпреки че е по-далеч от Слънцето) поради липса на парников ефект, е метод за изучаване на собствената ни атмосфера. Наблюденията, показващи, че Слънцето е станало малко по-малко активно през последните 60 години, съсредоточиха вината за повишаване на температурата категорично върху приноса на човечеството. Разбираме по-добре собствената си атмосфера, използвайки наученото от Марс.

Гутериш разочарован от конференцията за климата в Мадрид

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е разочарован от резултата на Конференцията за климатичните промени (COP-25) в Ма...

Следователно никой, най-малко астрономите не казват, че трябва да спрем да изучаваме звезди и други планети, докато климатичната криза не бъде решена.

От друга страна, група австралийски учени твърдят: „Както и във всяка друга професия, астрономите имат задължението да намалят въглеродния си отпечатък, за да отговорят на необходимите глобални изисквания за ограничаване на последиците от изменението на климата“, в своя принос към средата - термичен преглед на десетилетния план на австралийската астрономия.

Австралийците изчисляват, че повече от 15 000 тона емисии въглероден диоксид се отделят всяка година от техните работни дейности и тези на техните колеги. Това, отбелязват те, е повече от 19 тона на професионален астроном, включително докторанти. Общата цифра почти сигурно е подценена, тъй като тя включва само основната обсерватория Мърчисън, която представлява около 2000 тона сама по себе си, въпреки че е наполовина захранвана от слънчеви панели. Други обсерватории са отказали да отговорят на запитванията.

Докато летенето на конференции получава най-много внимание (особено за австралийците, които винаги трябва да пътуват със самолет), авторите на проучването смятат, че полетите имат едва 4300 тона, в сравнение с 6 800 за мощност на суперкомпютрите, които да разбият огромния изчислителен резултат на телескопите им.

БСП: Има смущаващи неща в законопроекта за климата

Нашата парламентарна група ще се въздържи от подкрепа на Закона за ограничаване на климата, защото има неща, които ни смущават. Това ...

Междувременно екип в Канада изготви документ, озаглавен „Астрономия в бъдеще с ниски въглеродни емисии“, в който се обсъжда как и защо астрономията трябва да намали емисиите си.

Астрономите във Великобритания работят върху количественото определяне на собствените си емисии, но засега няма информация за други научни области, провеждащи подобни изследвания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители