X
 
 

Изчезва ли виното заради климатичните промени ?

1227 2
Изчезва ли виното заради климатичните промени ?
Снимка: Getty Images / Guliver
Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино.

Според ново проучване на американски експерти, глобалното затопляне от само 2 градуса по Целзий може да доведе до свиване на винарските региони в света с повече от 50%.

По-малко вино въпреки добрата реколта от грозде, прогнозират експерти

След цяло лято суша, лозарите в село Брестовица очакват доста по-слаба реколта. Заради високите температури гроздоберът в пловдивския к...

Това е температурната цел, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Със затопляне от 4 градуса, 85% от сегашните площи за производство на вино няма да бъдат в състояние да дават добри реколти.

„Виното ще бъде особено потърпевшо от въздействието на изменението на климата върху селското стопанство, защото лозите са много чувствителни към тези изменения“, казва Бенджамин Кук от Обсерваторията за изследване на земята към Колумбийския университет.

В сборника на Националната академия на науките Кук и неговите колеги се фокусират върху 11 сорта грозде, между които Каберне Совиньон, Шардоне, Мерло и Совиньон Блан. Те използват архиви на всеки сорт грозде, за да прогнозират кога ще узрее то в лозаро-винарските райони по света при три температурни сценария: без промяна, 2С и 4С по-топло от средните прединдустриални стойности.

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръково...

При 2C затопляне и без промяна в начина на обработка на виното, 56% от установените региони са регистрирани като неподходящи за производство на грозде, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Но може и да има лъч надежда за отчаяните ценители: разнообразието.

Ако лозарите заменят сортовете си, процъфтяващи при по-хладни температури, с такива, обичащи топло време, загубата на лозаро-винарските райони при 2C затопляне ще се съкрати наполовина.

"Това е голямо предизвикателство за някои региони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от потребители, които са готови да възприемат различни сортове от любимите си региони", каза съавторът на изследването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Уникална глупост. Едно вреем като е било много по-топло са гледали лози даже в англия. Тея тръгнали лозята с топло време да плашат. "учени"
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Като толкова много се стопли,я колко голям е Сибир. Лозя да искаш! Ще пием Камчатско сухо!
    : 3 !