Ледниците на Гренландия могат да се възстановят до 10 години

32272
Ледниците на Гренландия могат да се възстановят до 10 години

Ледниците на Гренландия могат да възстановят дебелината на ледения си слой в близкото десетилетие, защото наслагването на покривката е цикличен период. Това твърдят учени от университета в Копенхаген в свое изследване, публикувано в списание Science, предаде бТВ, цитирана от Стандарт нюз.

В края на юли Националната агенция за космически изследвания на САЩ (НАСА) разпространи спътникови данни, според които топенето на ледената покривка в Гренландия засяга 97 % от гренландските ледници, докато за последните 30 години този процес не е надхвърлял 50 % от ледената повърхност на острова.

В момента ледниците покриват 80% от общата територия на Гренландия и съдържат около една пета от световните запаси на лед. Според американските учени, ако този процес на топене продължи, той ще доведе до увеличаване на нивото на Световния океан с 6,4 метра.

Изследването проведено от Университета в Копенхаген доказва, че да се говори за пълно изчезване на гренландските ледове е рано, защото процесът на формиране на ледниковата покривка е цикличен.

Според метеорологическите изследвания от тази година рязкото топене на ледовете съвпада с необичайно силен фронт от топъл въздух, който се е формирал над острова от края на май и се е разсял напълно около 16 юни.

Анализирайки данните от наблюденията на Гренландия за последните 30 години, учените достигнали до заключението, че съществуват цикли на активно топене на ледовете, които са с продължителност около осем години, след което самия процес се стабилизира, а ледът се възстановява.

За целия 30-годишен период на наблюдение учените са проследили два подобни цикъла, а ретроспективни модели доказват, че тези процеси са се повтаряли и преди.

Редактор: Сияна Любомирова

Биолозите откриха най-бавната акула на планетата

Международна група учени са изчислили, че максималната скорост на гренландските полярни акули (Somniosus microcephalus) е само 2,7 к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com