Над 21% от видовете влечуги са застрашени от изчезване

3654
Над 21% от видовете влечуги са застрашени от изчезване
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко един на всеки пет вида влечуги е застрашен от изчезване, включително повече от половината от костенурките и крокодилите, според първата голяма глобална оценка на така наречените студенокръвни същества в света, предаде БГНЕС.

Катастрофалното намаляване на биоразнообразието в целия свят все повече се разглежда като заплаха за живота на Земята - и е също толкова важно, колкото и взаимосвързаната заплаха от изменението на климата.

Повече от 40% от земноводните, 25% от бозайниците и 13% от птиците могат да бъдат изправени пред изчезване. Но досега изследователите не разполагаха с цялостна картина за дела на влечугите, които са изложени на риск.

В новата глобална оценка, публикувана в списание Nature, изследователите са направили оценка на 10 196 вида влечуги и са ги оценили по критерии от Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Те установили, че най-малко 1829 - 21% - са уязвими, застрашени или критично застрашени.

Климатичните промени излагат на риск 4% от световния БВП

Изменението на климата може да доведе до загуба на 4 % от глобалното годишно икономическо производство до 2050 г. и да засегне непропор...

"Броят на видовете, които смятаме за застрашени, е просто зашеметяващ", казва съавторът Нийл Кокс, който ръководи Международното звено за оценка на биоразнообразието към IUCN и е един от ръководителите на проучването. "Сега, когато знаем заплахите, пред които е изправен всеки вид влечуго, световната общност може да направи следващата стъпка, като присъедини плановете за опазване към глобалното политическо споразумение и инвестира в справянето с често твърде подценяваната и тежка криза на биологичното разнообразие."

Установено е, че крокодилите и костенурките са сред най-застрашените видове, като съответно около 58% и 50% от тях са застрашени. Кокс заяви, че това често се дължи на "свръхексплоатация и преследване". Според него крокодилите се убиват заради месото им и за да се отдалечат от човешките селища, а костенурките са обект на търговия с домашни любимци и се използват за традиционна медицина.

Друг добре познат вид в риск е страховитата кралска кобра - най-голямата отровна змия в света. Тя може да достигне дължина от около пет метра, като се храни с други змии в горите на огромна територия от Индия до Югоизточна Азия. Тя е класифицирана като уязвима, което означава, че е "много близо до изчезване", заяви Кокс на брифинг за пресата във връзка с изследването.

"Това е истински емблематичен вид в Азия и е много жалко, че дори широко разпространени видове като този наистина страдат и намаляват", каза той и добави, че изсичането на горите и умишлените нападения от страна на хората са сред най-големите заплахи за змията.

Брус Йънг, главен зоолог в NatureServe, който е един от ръководителите на проучването, заяви, че застрашените влечуги се срещат предимно в Югоизточна Азия, Западна Африка, Северен Мадагаскар, Северните Анди и Карибския басейн.

Може ли изборът на храна да определи съдбата на цивилизацията ни?

В момента човечеството развива дейности, поради чиито резултати се намира отвъд няколко от границите на позволеното за съществуването с...

Изследователите са установили, че влечугите, ограничени до сухи местообитания като пустини, пасища и савани, "са значително по-малко застрашени" от тези в горските местообитания, обясни той.

Установено е, че сред заплахите за влечугите са земеделието, изсичането на горите, инвазивните видове и градското развитие, като хората също така се насочват към тях за търговия с домашни любимци или ги убиват за храна или от страх.

Установено е, че изменението на климата представлява пряка заплаха за около 10% от видовете влечуги, въпреки че изследователите твърдят, че това вероятно е занижена оценка. Те са изненадани да установят, че опазването на околната среда, насочено към други същества, до известна степен е било от полза и за влечугите, въпреки че подчертават, че проучването подчертава необходимостта от специално спешно опазване на някои влечуги. Йънг заяви, че оценката на влечугите, в която са участвали стотици учени от цял свят, е отнела около 15 години и е била възпрепятствана от липсата на финансиране.

"За много хора влечугите не са харизматични. И просто се обръща много по-голямо внимание на някои от по-косматите или пернати видове гръбначни животни за опазване", каза той.

Изследователите заявиха, че се надяват новата оценка да помогне за насърчаване на международните действия за спиране на загубата на биологично разнообразие. , АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com