ООН: Половината свят е неподготвен за бедствия

1706
ООН: Половината свят е неподготвен за бедствия
Снимка: Getty Images

Въпреки че екстремните метеорологични и климатични бедствия се увеличават, половината от държавите не разполагат с модерни системи за ранно предупреждение, необходими за спасяването на човешки животи, предупреди ООН.

В нов доклад Метеорологичната агенция на ООН и Агенцията за намаляване на риска от бедствия констатираха, че в страните с лоши системи за ранно предупреждение смъртността от бедствия е средно 8 пъти по-висока от тази в страните със силни мерки, предаде БГНЕС.

Подходящите системи за ранно предупреждение за наводнения, суши, горещини, бури или други бедствия позволяват планиране, за да се сведат до минимум неблагоприятните последици.

"Екстремните метеорологични явления ще се случват. Но не е необходимо те да се превръщат в смъртоносни бедствия", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Как климатичните промени влияят на ураганите и има ли опасност за Европа

Измененията на климата засягат трите основни фактора за формиране на тропическите циклони – енергията в океанските води, влагата ...

Тъй като последиците от изменението на климата се усещат все по-силно, светът става свидетел на все повече бедствия, които имат "утежняващи и каскадни последици", се казва в доклада.

Поради това страните следва да разполагат със системи за ранно предупреждение за многобройни опасности, но в момента само половината от държавите в света разполагат с такива механизми, се посочва в доклада.

Бедните региони, които често са най-уязвими към климатични сътресения и природни бедствия, са най-зле оборудвани, а държавите все по-често се сблъскват със ситуации с множество въздействия.

Съществени пропуски

По-малко от половината от най-слабо развитите страни в света и само една трета от малките островни развиващи се държави разполагат със системи за ранно предупреждение за многобройни рискове, се казва в доклада.

Опустиняването: Какво представлява и какви са рисковете за света?

Сухите райони в света ще увеличат площта си с 25% до края на века, според най-песимистичните сценарии на IPCC. Приблизително 1/3 от су...

Мами Мизутори, ръководител на Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия, изрази тревога от "значителните пропуски в защитата".

"Това е ситуация, която трябва спешно да се промени, за да се спасят човешки животи, средства за препитание и имущество."

С нарастването на заплахите системите за ранно предупреждение междувременно допринесоха за значително намаляване на смъртността, свързана с бедствия.

Докладът на ООН показва, че броят на хората, засегнати от бедствия, почти се е удвоил - от средно 1147 на 100 000 души годишно в периода 2005-2014 г. до 2066 души в периода 2012-2021 г.

В същото време, обаче, броят на хората, загинали или изчезнали след бедствия, е намалял от 1,77 на 100 000 души годишно през по-ранния период до 0,84 през по-късния.

Световната метеорологична организация: Вървим в грешната посока

В последния доклад на Световната метеорологична организация – “Обединени в науката”, се предупреждава, че концентраци...

Мизутори посочи неотдавнашните катастрофални мусонни наводнения в Пакистан, които потопиха една трета от територията на страната и доведоха до смъртта на близо 1700 души.

"Въпреки това бедствие броят на жертвите щеше да бъде много по-голям, ако не бяха системите за ранно предупреждение", каза тя.

ООН настоява всички страни да въведат системи за ранно предупреждение в рамките на пет години и трябва да представи план за действие по време на срещата на върха за климата COP27 през ноември в Египет.

"Тези, които са направили най-малко за причиняването на климатичната криза, плащат най-високата цена", каза Гутериш. 

Как климатичните промени влияят на ураганите и има ли опасност за Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com