X
 
 

Опасност от нов Чернобил в Северния ледовит океан?

9113 3
photo of Опасност от нов Чернобил в Северния ледовит океан?
Снимка: iStock/Guliver
Атомната агенция на Русия се готви да пусне в употреба първата плаваща атомна електроцентрала в света. АЕЦ "Академик Ломоносов" е в Северния ледовит океан и вече предизвиква асоциации с най-голямата ядрена авария в света - избухването на един от реакторите на Чернобил, пише Euronews, цитирана от БГНЕС.

Платформата, върху която е плаващата АЕЦ, е закотвена в Мурманск, на около 200 километра от границата с Норвегия. Тя ще бъде изтеглена 5000 километра през Северния ледовит океан, за да пристане в град Певек в Чукотка и да захранва с електричество и отопление минната и нефтодобивна дейност там.

Чернобил – Забранената зона

От най-тежката промишлена авария в историята на човечеството – Чернобил, изминаха 33 години, но истината около инцидента продължа...

"Грийнпийс" и други активисти предупреждават, че сложната операция може да доведе до авария и голяма екологична катастрофа.

Константин Фомин, експерт по Арктика на "Грийнпийс", казва за АЕЦ "Академик Ломоносов" следното: "Ако стане авария в Арктика, ограничаването на щетите ще е много по-трудно, отколкото в Чернобил. Ликвидаторите ще са изправени пред непосилни атмосферни условия и ще бъдат на хиляди километри от необходимата им инфраструктура."

Фомин казва, че никой на света няма опит с ядрени аварии в Арктика и руската "Росатом" не е готова да реагира, ако нещо се обърка.

Русия твърди, че плавателният съд, който превозва АЕЦ "Академик Ломоносов" е "непотопяем". Според руските власти, дългият 140 и широк 30 метра кораб е предвиден да издържи на цунами или друго природно явление. Той нямало да бъде повлиян дори от сблъсък с айсберг.

Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме

Онова, което се случи през нощта на 25-и срещу 26-и април 1986 г., не беше авария, а катастрофа от световен мащаб. Но в началото това н...

АЕЦ "Академик Ломоносов" има малка мощност, в сравнение с традиционните ядрени електроцентрали. Все пак плановете предвиждат тя да произвежда достатъчно топлинна и електроенергия за нуждите на 100-хиляден град.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Коя е по-голямата опасност? 2 Коя е по-голямата опасност? преди 2 седмици Профил на трол?
  Ако първата плаваща АЕЦ "Академик Ломоносов" при авария представлява опасност за света като Чернобил, то атомните подводни лодки имащи също атомни реактори и въоръжени с атомни и термоядрени ракети не са ли многократно по-голяма опасност за света при авария.
 • За умрелите или хубаво, или нищо. 1 За умрелите или хубаво, или нищо. преди 2 седмици Профил на трол?
  За Русия или лошо, или нищо. Тотална пропаганда, доказваща, че сме в състояние на необявена война, повторение на 1941. Ако (а Тя вероятно ще) Русия успее, това ще затапи повечето сащисани санкции против руския нефтодобив в Арктика. Този 100 000 град има и военна инфраструктура. Има и поне 3 руски подводници, които се сменят на няколко месеца дежурство. Има и радари, ракети, и какво ли още не. Сила виж още ›› та на Русия кара говедата да мучат истерично.
 • Зелен Талибан 1.1 Зелен Талибан преди 2 седмици Профил на трол?
  ТЪПАКО, ако си малко по-умен щеше да си прочел, че Северен пАток 1 беше построен за да свърже Европа с едно БЪДЕЩО ГАЗОВО НАХОДИЩЕ!!! Казваше се ЩОКМАН! И трябваше да "вади" газ от Баренцово море! Беше договорено още по времето на Елцин и АМЕРИКАНЦИТЕ имаха 49% от Акциите, Газпром 51%. Но дойде путю на власт и американците станаха лоши. Натириха ги, но си тръгнаха с технологиите - тогава виж още ›› все още НЯМАХА ШИСТОВ ГАЗ и разчитаха на доставки от путиленд. Когато си тръгнаха путю започна да мисли (все още мисли) като как САМ да разработи "Щокман"??? И "експертите" му го убедиха, че ще трябват 70 броя сондажни станции в морето, които за да работят ще трябва да ползват половината от добития газ за работата си. Или да бъдат захранени от брега с кабел, всеки захранващ по 1 МЕГАВАТ минимум (такава е годишната консумация на 1 платформа!). Затова путю беше излъган да се направи плаващ ядрен реактор , който да зхрани сондажите. Строиха плаващия чернобил повече от 10 години. Все още НЕ Е ИЗПРОБВАН, защото охлаждането му ще е със солена океанска вода! А солта и високата температура могат да повредят изолацията след само 6 месца употреба! Ако това се случи в Баренцово море - можеш да забравиш за атомните подводници, базирани в Мурманск и Северодвинск. Затова се чудиха, чудиха и накрая решиха - ПОДАРЪК ЗА ЧУКЧИТЕ!!! Нека си светят през дългата зима! Но от 4 години го "карат" към Чукотка, а плаващия чернобил все още си стои закотвен срещу Мурманск!!! Там и ще си остане - ПАМЕТНИК НА ТЪПОТО ДЖУДЖЕНЦЕ КАПУТЧО!!!
  : 3 !