X
 
 

Десетки учени: Русия е виновна за радиоактивно замърсяване на Европа

6745 106
photo of Десетки учени: Русия е виновна за радиоактивно замърсяване на Европа
Снимка: iStock/Guliver
Русия е виновна за ядрена авария, която доведе огромен радиоактивен облак над Европа. През 2017 година беше засечен облак над Стария континент, съдържащ изотопа рутений-106. Данните бяха потвърдени за редица европейски страни. Проучване установи, че облакът идва от обект в Южен Урал, където се намира руското ядрено съоръжение "Маяк". Вероятно е материалът да е изпуснат от преработващото съоръжение, въпреки че точният му произход е "труден за определяне".

Общо 70 експерти са съавтори на доклад по темата, публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, предаде БГНЕС. Професор Георг Щайнхаузер от Университета в Хановере категоричен: "Установихме наличие на радиоактивния рутений-106. Измерванията показват най-голямото изпускане на радиоактивност от гражданско съоръжение".

Руски учени твърдят, че засечената през септември радиация е от сателит

Руски учени заявиха, че радиоактивно замърсяване, засечено през септември в Европа не е свързано с авария в някой от ядрените обекти ...

През есента на 2017 година в много европейски страни беше установен облак рутений-106 с максимално радиационно ниво от 176 милибеккерела на кубичен метър въздух, което беше до 100 пъти по-високо от общото ниво, измерено в Европа след инцидента във Фукушима. Въпреки че това беше най-сериозното изпускане на радиоактивни материали след Фукушима през 2011 година, то остана почти незабелязано за обществеността, а Русия не призна, че носи отговорност за случая.

През 1957 година от съоръжението "Маяк" изтичат радиоактивни материали, което беше втория най-сериозен ядрен инцидент в историята след аварията в Чернобил. По време на инцидента резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний, избухва и причинява масово замърсяване на района.

Смята се, че последната авария е станала между 18:00 часа на 25 септември 2017 година до обяд на следващия ден - което е почти 60 години от инцидента през 1957 г. "Този път обаче това беше импулсно изтичане, което приключи много бързо", добави проф. Щайнхаузер, изтъквайки, че изтичанията на радиация от Чернобил или Фукушима продължават дни. "Успяхме да установим, че инцидентът е станал при преработката на елементи за отработено гориво, в много напреднал етап, малко преди края на технологичната верига. Въпреки че в момента няма официално изявление, ние имаме много добра представа какво би могло да се е случило", добави професорът.

Ядрената преработка включва отделяне на използваеми отпадъци от горивото от останалите отпадъци. Нивата на радиация в облака не бяха достатъчно високи, за да навредят на човешкото здраве, се отбелязва в публикацията.

Съдбата на Валери Легасов - мъжът, разследвал аварията в Чернобил

Съветският ядрен физик Валери Легасов ръководи комисията, която разследва катастрофата в Чернобил. Той е привърженик на прозрачността и...

Какво казаха българските власти, когато се разбра за облака - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 89 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Эсть Россия, эсть проблема! Нет Россия - нет проблема!
 • Анонимен 88 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  облакът се е носил над европейските ни глави от евразийската шир на Русия и е най-вероятно от поредната авария в империята на безхаберието, но за руския ядрения облак в русоробната ни територия може само да се мълчи или да се споменава под сурдинка като за обнагъзване за кефа на русофилистиците
 • Анонимен 88.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  На Маяк това не е първия път: en.wikipedia.org/wiki/Kyshtym_disaster
  : 0 !
 • Анонимен 87 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Световния мир може да бъде гарантиран само с премахването на Русия. Тероризмът е индустрия, финансирана от Москва. Всички злини на планетата произлизат от Русия - КГБ и Андропов създадоха основите на ислямския тероризъм - http ://www .faktor.bg/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam.html
 • Анонимен 86 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А защо никой нищо не пише за избухналите уралски АЕЦ, в сравнение с които Чернобил е детска игра!
 • Анонимен 85 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А защо никой нищо не пише за избухналите уралски АЕЦ, в сравнение с които Чернобил е детска игра!
 • Анонимен 84 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  е че кой друг
 • Анонимен 83 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  по-онзи ден - стронций, вчера - полоний, днес - рутений, утре ... идиотите просто избиват собственото си население
 • Анонимен 82 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  по-онзи ден - стронций, вчера - полоний, днес - рутений, утре ... идиотите просто избиват собственото си население
 • Анонимен 81 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  по-онзи ден - стронций, вчера - полоний, днес - рутений, утре ... идиотите просто избиват собственото си население
 • Анонимен 80 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Къде сте тръгнали въобще да пишете мнения с това мозъче голямо колкото орех ? Мнението ви няма абсолютно никакъв смисъл и логика и очевидно от тая тема разбирате толкова , колкото аз съм Ватман !
Нагоре