X
 
 

Паметник на глобалното затопляне - заради изчезнал ледник в Исландия

3526 0
Паметник на глобалното затопляне - заради изчезнал ледник в Исландия
Снимка: Pixabay
На мястото на първият изчезнал заради глобалното затопляне ледник в Исландия ще има паметник. Монументът ще "отбелязва смъртта на ледника", съобщава Euronews.

Паметникът ще е на мястото на ледника Окьокул, който окончателно се стопи през 2014 година, информира БГНЕС.

Климатичните промени съсипват френските Алпи

Високо във френските Алпи не е трудно да се намерят доказателства за отрицателното въздействие на глобалното затопляне, констатира АФП....

"В следващите 200 години се очаква всичките ни ледници да имат тази съдба", пише на паметната плоча на Окьокул, наричан накратко Ок.

На паметника има послание, наречено "Писмо до бъдещото", написано от исландския автор Андри Снаер Магнасон. В "писмото" до поколенията пише: "... ние знаем какво става и какво трябва да бъде направено. Само вие знаете дали сме го направили."

На острова, на който е разположена Исландия, има 400 ледника. Учените изчисляват, че до 2200 година всички ще са стопили.

Ако няма ледници, животът на исландците ще бъде напълно различен. Страната добива голяма част от електроенергията си от водата от сезонното топене на ледниците. Туризмът и риболовът също ще бъдат сериозно засегнати.

Температурите в Арктика са най-високите за последните 115 000 години

Температурите в Арктика са най-високите през последните 115 000 години, се казва в нов доклад, публикуван в Nature Communications. Докл...

Actualno.com

Етикети: