X
 
 

Ще се простим ли с още един знаков ледник?

1625 0
photo of Ще се простим ли с още един знаков ледник?
Снимка: Getty Images/Guliver
Могъщият "Алеч" - най-големият ледник в Алпите - може напълно да изчезне до края на този век, ако не се направи нищо за овладяване на климатичните промени, показва проучване.

Екип от изследователи в Швейцария използва авангардна симулация, за да покаже как ледникът „Алеч” ще се промени, докато планетата продължава да се затопля, се казва в изявление на техническия университет ETH в Цюрих, предаде БГНЕС.

Колко средства са нужни за спасяването на планетата

Инвестирането на 1,8 трилиона долара през следващото десетилетие - в мерки за адаптиране към изменението на климата - може да доведе до...

Ледникът, който покрива 86 квадратни километра в швейцарските Алпи и се смята, че побира около 11 милиарда тона лед, вече е се стопил с около един километър от края на века.

Учените прогнозират, че тенденцията ще продължи, дори ако светът успее да изпълни целта от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне при "доста под" 2 градуса по Целзий.

Изследователският екип на ETH заяви, че дори при най-добрия сценарий ледникът ще загуби 50% от обема и дължината си до 2100 година, докато при най-лошия сценарий „няколко остатъци лед ще бъдат всичко, което ще е останало“.

„Алец” е един от повече от 4000 ледника - огромни, древни запаси от лед, в Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи някои от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.

ООН предупреждава: Океаните скоро ще ни станат враг

Океаните са на път да се превърнат от приятел във враг на човечеството. Това твърди доклад на ООН, цитиран от световните агенции. Счита...

В проучване по-рано тази година изследователите на ETH определят, че повече от 90 процента от тези ледници ще изчезнат до 2100 г., ако емисиите на парникови газове останат неовладяни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители