Сушата на Гренландия може да се издига по-бързо от покачването на морското равнище

2477
Сушата на Гренландия може да се издига по-бързо от покачването на морското равнище
Снимка: iStock

Учени от Техническия университет на Дания са установили, че поради топенето на периферните ледници коренните породи на Гренландия са се повдигнали с 20 сантиметра от 2013 до 2023 г. С течение на времето това ще доведе до появата на нови острови и шхери в Кралство Дания, част от което е Гренландия.

ОЩЕ: Учени откриха какво е прогонило викингите от Гренландия

Гренландия и Антарктида в продължение на много милиони години са били компресирани под тежестта на покриващите ги ледени шапки и щитове. Но тъй като изменението на климата води до топене на ледовете и този натиск отслабва, земната твърд се „отпуска“ и предизвиква отскок на коренните породи. Такива измествания се записват от 58-те станции на Глобалната навигационна спътникова система (GNSS), които съставляват Гренландската GNSS мрежа (GNET).

Доскоро изучаването на деформациите, уловени от GNET, отчитали само промените в ледената покривка. Но този път изследователите обърнали внимание на приноса на периферните ледници, които в повечето случаи се намират много по-близо до станциите, отколкото леда. Оказало се, че създаваният от периферните ледници сигнал е доста значителен, особено в Северна и Източна Гренландия, което позволява да се разбере по-добре остатъчният сигнал от отскока, възникнал в края на последния ледников период.

Според статия, публикувана в списанието Geophysical Research Letters, наблюдаваното покачване на нивото на сушата в Гренландия не може да се обясни само с естественото геоложко развитие след ледниковия период. Датските учени свързват това с текущото глобално затопляне и антропогенното въздействие (влиянието на човешката цивилизация).

Днес Гренландският леден щит губи лед със скорост от 262,3 ± 39,0 гигатона годишно, което допринася значително за глобалното средно покачване на морското равнище. Периферните ледници също се съкращават в отговор на ускоряващия се отток на стопена вода. Загубата на лед от периферните ледници на Гренландия е 42,3 ± 6,2 гигатона годишно, а загубата на лед от периферните ледници на Арктическа Канада е 55,55 ± 3,24 гигатона на година. Периферните ледници покриват само около 4% от общата площ, покрита с лед в Гренландия, но са отговорни за повече от 10% от загубата на лед на целия остров, с регионални и времеви вариации.

ОЩЕ: 6 милиарда тона вода на ден. Ледовете в Гренландия се топят с рекордна скорост (ВИДЕО)

Авторите на новото изследване са стигнали до извод, че скоростта на покачване на гренландската суша в редица райони достига 8,3 милиметра годишно, което е по-бързо от покачването на морското равнище в същите райони. Най-бързото издигане на сушата се случва в периферните ледници в южната част на Гренландия, тъй като делът на топящия се лед там също е максимален.

Всичко това допринася за покачването на морското равнище и вертикалното движение на сушата в автономната част на Кралство Дания. Какво въздействие ще има това върху Световния океан, тепърва предстои учените да разберат, но няма съмнение, че въздействието ще бъде пагубно за цялата ни флора и фауна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com