6 милиарда тона вода на ден. Ледовете в Гренландия се топят с рекордна скорост (ВИДЕО)

12339
6 милиарда тона вода на ден. Ледовете в Гренландия се топят с рекордна скорост (ВИДЕО)
Снимка: Jean-Christophe ANDRE / Pixabay

Няколко дни необичайно топло време в северната част на Гренландия са причинили бързо топене на ледниците, както се вижда от реки разтопен лед, които се устремяват в океана, пише CNN.

Учените отбелязват, че температурата се е повишила с 10 градуса над обичайната за това време на годината и е 15°C. Според изследователите обемът на леда, който се е стопил в Гренландия само между 15 и 17 юли, възлиза на 6 милиарда тона вода на ден. Това количество е достатъчно, за да напълни 7,2 милиона плувни басейна с олимпийски размери. С други думи, то е достатъчно да залее Западна Вирджиния (САЩ) с 30 см вода.

„Топенето през изминалата седмица не е нормално, като се имат предвид средните климатични стойности от 30 – 40 години“, казва ученият Тед Скамбос от университета в Колорадо.

Учените се опасяват от такова рязко затопляне

„Това определено ме тревожи – допълва Куталмис Сайлам от Тексаския университет. – Вчера можехме да се разхождаме по тениски – това наистина не се очакваше.“

Всяко лято учените се притесняват, че ще видят повторение на рекордното топене, случило се през 2019 г., когато 532 милиарда тона лед изтекли в морето. Неочаквано топлата пролет и юлска гореща вълна същата година причиниха топенето на почти цялата повърхност на ледения щит. В резултат световното морско ниво се повиши трайно с 1,5 милиметра. Гренландия съдържа достатъчно лед – ако той се разтопи, – за да повиши морското равнище със 7,5 метра по целия свят.

Последните изследвания сочат все по-опасна ситуация на най-ледения остров в Северното полукълбо. Проучване през февруари е установило, че в основата на ледената покривка на Гренландия се наблюдава висока скорост на топене, предизвикано от огромни количества стопен лед, стичащ се от повърхността. Тази вода е особено опасна, защото може да дестабилизира горния слой и да доведе до масивна и бърза загуба на лед.

През 2020 г. учените установиха, че топенето на ледената покривка на Гренландия е достигнало критична точка, от която няма връщане. Според изследователи от държавния университет в Охайо никакви усилия за предотвратяване на глобалното затопляне няма да могат да го спрат.

Друго изследване е установило, че скоростта на топене през последните години е надхвърлила всичко, което Гренландия е преживяла през последните 12 000 години, и това е достатъчно, за да предизвика забележими промени в гравитационното поле над острова.

В същото време широката топлинна вълна, обхващаща голяма част от Европа, неотклонно се придвижва на изток, съобщи Ройтерс. След Великобритания, Франция, Испания, Италия предупреждения за екстремни температури обявиха страни като Полша и Словения, а пожарникари продължават да се борят с горските пожари по цяла Европа. Предупреждения за температури между 35° и 40° има за днешния ден и в България, а на места в западните и централни райони на Дунавската равнина те може да са и по-високи.

Горещините, обхванали Европа, причиниха смъртта на стотици хора и много горски пожари, които изпепелиха десетки хиляди хектари земя в Испания, Португалия и Франция. Във вторник, 19 юли, във Великобритания и Франция бяха регистрирани рекордно високи температури.

Гърция, където близо до Атина бушува огромен горски пожар, усложняван от силни ветрове, призова Европа да се бори по-усилено с изменението на климата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Прогноза: Може да има 40 градуса в България, но ще стане по-трудно от Западна Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com