X
 
 

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо, сочи проучване

3998 0
Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо, сочи проучване
Снимка: Getty Images/Guliver
На различни места по света всяко следващо лято ще бъде още по-горещо от предното и ще бие предишни температурни рекорди. Причината са климатичните промени. Това сочи ново проучване, публикувано от Nature Climate Change, отбелязва bTV.

Учените са проиграли 22 климатични модела, за да разберат какво точно ще се случи. Според данните до края на XXI в. температурите през лятото ще бъдат по-екстремни от всички други до момента.

Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г., показва проучване

Човешката цивилизация може да изчезне до 2050 г. Това показва ново проучване на австралийски учени, пишат световните агенции, цитирани ...

“Това ще натовари цели екосистеми и общества, които няма да могат да се справят”, казват учените.

Климатичните модели сочат, че температурите ще бъдат още по-високи на около 58% от планетата ни. Най-драматични ще бъдат за развиващите се страни и малки острови.

Според данните около 67% от растящите икономики ще изпитат още по-високи температури през лятото, като всяка година градусите ще се увеличават.

Вече сме свидетели на глобалното затопляне, макар то да не е еднакво за цялата планета. От 1901 г. насам температурата на земната повърхност се е увеличила с около 0,7-0,9 градуса по Целзий за около век. Температурата се е увеличила двойно от 1975 г. насам, като най-големите температурни рекорди са след 1998 г.

81% от българите гледат да трупат предимно материални блага

81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага, като това се превръща в основен приоритет за тях. От др...

Повишаването на температурите ще повлияе и на здравето ни. Горещините ще бъдат смъртоносни и ще доведат до инфаркти, астматични пристъпи и проблеми с бъбреците.

Високите температури могат да доведат и до още по-голямо замърсяване на въздуха, както и недостиг на вода и загуба на реколта.

През 2014 г. Световната здравна организация направи оценка, според която около 250 хил. души ще умрат между 2030 и 2050 г. заради климатичните промени. Според новите проучвания тези числа са “консервативни” и жертвите ще бъдат много повече.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители