Д-р Лазаров за съвременните алгоритми за диагностика и лечение на грип

10652
Д-р Лазаров за съвременните алгоритми за диагностика и лечение на грип
Снимка: клуб здраве

Почти всеки ден чуваме за някой близък, който е повален от грип или остро респираторно заболяване, а заради променливото време се очаква броят на болните да нараства. 

Кои щамове циркулират в момента, какво да правим при първи симптоми и кога да потърсим лекарска помощ в следващите минути на Club здраве разяснява УНГ специалистът с над 30-годишен опит д-р Владимир Лазаров от УМБАЛ "Света Анна".

По думите му най-често циркулиращите щамове в момента са грип Тип А и Тип В, като за първия се счита, че е по-инвазивен. "Ако болният се ориентира в първите 24 часа от какво е повален, посредством бързите тестове, които включват двата типа грип и Ковид 19 и вземе съответния противогрипен препарат, усложненията са далеч по-малки и инфекцията обикновено преминава за 2-3 дни, а ако лечението е само със симптоматични средства - за около 7-8 дни", разяснява д-р Лазаров. 

И подчертава, че грипът е заболяване, което може да даде много усложнения и да обостри хронични заболявания като високо кръвно налягане, артериална хипертония, диабет, системни заболявания. Затова особено при тези пациенти самолечението е строго забранено. 

Обикновено след 3-4 дни, ако то не е лекувано с подходящия противогрипен препарат, настръпват усложнения и би следвало да се направи кръвна картина, която да покаже общото състояние и спрямо това може да се наложи прием на антибиотик. "Най-голямата грешка, която могат да направят хората, е да си самопредпишат антибиотик и то от първия ден на болестта", подчертава УНГ специалистът от Окръжна болница.

И допълва, че в "Света Анна" са приели над 20 човека с булозни отити, само защото в първите 48 часа не са потърсили лекарска помощ и са провели самолечение. "Някои от тях останаха с трайни увреждания от грипа", допълва д-р Лазаров. 

Кои са съвременните алгоритми за диагностика на грипа и какво включва адекватното му лечение, както и за какви симптоми да следим, вижте в следващите минути:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com