Педиатърът д-р Масларски със съвети за лечение на най-честите летни вируси при децата

5895
Педиатърът д-р Масларски със съвети за лечение на най-честите летни вируси при децата
Снимка: Клуб здраве

Кои са най-честите летни грипове сред децата това лято и кои са грешките, които нерядко се допускат при лечението им; кога е ред на антибиотика и кога – просто трябва да оставим времето да си свърши работата, в следващите минути на предаването „Club здраве“ разяснява един от най-обичаните педиатри в страната д-р Пламен Масларски от университетската болница Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

През лятото заболяванията са по-малко, отколкото през зимния период, за което предразполагат най-вече по-хубавото време и събиранията предимно на открито. Но все пак природата е дала възможност на други инфекции да се развиват. Най-често това са стомашно-чревните инфекции, ротавирус/аденовирус/норовирус.

Има и респираторни инфекции, които макар и по-малко в сравнение със зимата, съществуват - респираторно-синцитиален вирус, парагрипни вируси и др.

„Важно е да се знае, че антибиотикът не е антипиретик. Ако е доказано, че става дума за бактериална инфекция, тогава колкото по-рано започне терапията с антибиотик, толкова по-добре. Ако нямаме такива доказателства обаче, работим със статистиката, че при малките деца близо 90% от случаите са причинени от вирусни инфекции, при които антибиотикът не само не помага, но и намалява реакцията на организма към тази вирусна инфекция. Ненужното приемане на антибиотици в последствие създава проблеми при вече наложително лечение с антибиотик същият да не е достатъчно ефикасен“, предупреждава е д-р Масларски.

За температуропонижаващи срества при децата може да се мисли когато е на лице температура не по-ниска от 38/38.5 градуса, в случай че малчуганът не е силно отпаднал, няма болки или значими съпътстващи заболявания. „Не трябва и да се прекалява с даването на различни медикаменти за понижаване на температурата, особено през 2 часа“, допълва д-р Масларски.

Кога се дават рехидратиращи препарати, коя е оптималната диета при повръщане и/или диария, както и още ценни съвети от д-р Пламен Масларски вижте във видеото ТУК:

p>

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com