Пътят на един медикален онколог

12024

В най-новия епизод на предаването „Club Здраве” имаме привилегията да разговаряме с един световнопризнат специалист, при когото се стичат хора от цял свят, в това число и много българи. Проф. Серкан Кескин, с когото Радина Василева се среща дистанционно, ръководи Отделението по медицинска онкология в болница „Мемориал Шишли“ в Истанбул, но идва и тук в България, за да консултира болните, които имат нужда от неговото експертно мнение. 

С професора обсъждаме какво всъщност представлява неговата специалност и колко години учене са нужни, за да се превърнеш  в медикален онколог. Освен това гостът ни ни позволява да надникнем в неговия свят, в който има две роли - на изключителен лекар, но и на обикновен човек, макар и с необикновени качества. 

„Винаги съм смятал, че медицината е специална и различна работа, която изисква от човека да й се отдаде изцяло.  Особено онкологията. Може да мислите за нея като докторантура на докторите и наистина е една много трудна област, която се бори с много и значими болести”, отговаря професорът на въпроса как изобщо се е насочил към медицината, при положение, че не е имал от кого да наследи професията навремето. „Според мен да си лекар означава да обичаш хората. Всички пациенти ги приемам като роднини. Не гледам на медицината и онкологията като да е достатъчно само да даваш едни лекарства. Пациентите идват при нас и ние ги лекуваме, но медицината не е толкова просто нещо. Хората имат чувства, мисли, душевност, налага се и ти да усещаш това и да ги лекуваш. Мисля, че добре се справям с това”, допълва чистосърдечно гостът ни.

Неговата страст е заразителна и за останалите му близки и вече почти целият му род е съставен от лекари – „Имаме детски лекари, ортопеди, радиолози, лекари по уши, нос гърло, лекари по вътрешни болести. Ако се съберем, можем да направим една болница”.

Неговата лична страст е медикалната онкология. Лечението на този тип заболявания е посредством лекарства, които могат да бъдат под формата на имунотерапия, химиотерапия или т.нар. умни лекарства. Трите вида лечение се прилагат в съответствие с болестта на пациента. За целта се правят тестове, патологични и генетични изследвания. В резултат на тях се избира най-подходящото лечение. Накратко, специалистът по медикална онкология лекува болестта от началото до края и решава кои лекарства са подходящи.

Именно проф. Серкан Кескин е този, когото мнозина наши сънародници избират да бъде техният Човек. „Идват много българи при мен. Арабите са много повече в страната ни и разбира се лекуваме и тях. Не е наша задача да разделяме хората, но от духовна страна смятам българите като по-близки до мен. Празниците….. например тези дребни подаръци, които носят….. какви бяха тези връвчици, които ги свалят като видят щъркел, а… мартеници. Носят ми мартенички или много мъничък подарък, а аз им давам нещо друго. В този смисъл ги смятам за хора, които са близки по характер до мен, много сте чувствителни, а в същото време сте реалисти”, не скрива симпатиите си специалистът.

Още детайли от неговия професионален път, но и вълнуваща лична история може да научите от видеото! 

Кой е проф. Серкан Кескин

През 2001г. Проф. д-р Серкан Кескин завършва Медицински факултет към Тракийски университет – Едирне, Турция. От 2002г. до 2006г. специализира „Вътрешни болести“ и „Медицинска онкология“ в Taksim Hospital, Истанбул. 2006-2009г. работи като лекар по Вътрешни болести в държавна болница Başakşehir, Истанбул. От 2009 до 2013г. проф. Кескин преминава тясна специализация по медицинска онкология в Института по онкология в Истанбул. През 2014 г. е награден с титлата „Професор“, като през 2013г. започва работа в Клиниката по онкология на болница за научно-изследователска дейност OKMEYDANI, Истанбул. Там работи до 2015г., след което заема длъжността Ръководител на Отделението по медицинска онкология в болница „Мемориал Шишли“, Истанбул. 

И до днес проф. д-р Серкан Кескин заема същата длъжност, където прилага индивидуализирани иновативни терапии за лечение на онкологични заболявания. Проф. Кескин има 70 научни публикации в международни издания и е член на редица професионални сдружения в Европа, САЩ и Турция. 

За контакти с професора – 0888 246 888

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от CLUB ЗДРАВЕ:

Историята на Мартин Кожуклиев - първият българин с две изкуствени сърца

Проф. Каяхан Улуч за борбата с невромускулните заболявания

Как да подсилим имунитета на подрастващите за грипния сезон

Д-р Неутов: Мини инвазивната кардиохирургия е като да сглобяваш корабче в бутилка от матово стъкло

За връзката между диабета и остеопорозата

Основни причини за кариеси в много ранна детска възраст (ВИДЕО)

Съвети за справяне с ниското кръвно

Плюсове и минуси на HPV ваксините

Съвременни тенденции при физическа активност

Кога "късно" е твърде късно за вените ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Club Здраве