Равносметката на проф. Иво Петров три години след първия Ковид локдаун

3662
Равносметката на проф. Иво Петров три години след първия Ковид локдаун
Снимка: Клуб здраве

Минаха точно три години откакто на 13 март 2020 г. Народното събрание обяви въвеждането на първия локдаун. От тази дата насам животът ни се промени в много аспекти – научихме се да работим от вкъщи, да провеждаме срещите си онлайн, установихме,  че да носиш маска всъщност не е срамно, припомнихме си, че самолечението е грешка, която мнозина допускаха преди Ковид 19.

Днес в предаването ни „Club здраве” равносметка за тези три години прави един от най-любимите лекари у нас - медицинският директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към Университетска болница Acibadem City Clinic, преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България - проф. Иво Петров.

По думите му най-много от пандемията, а и след нея, са пострадали хората със сърдечно-съдови заболявания – някои от тях не са получили необходимата грижа в този некратък период от време, когато повечето внимание беше насочено единствено към Ковид 19, а други са оключили или получили усложнения в следствие на изкарания вирус. „Не е тайна, че българите страдат най-много от сърдечно-съдови болести. Не е случайно, че 60% от всички смъртни случаи у нас, в които се включват и тези от катастрофи, инциденти и друго, са именно заради сърдечно-съдови проблеми”, отбелязва проф. Петров.

По отношение на ваксините професорът отбелязва, че въпреки че след повече от 2-годишен опит с приложението им и след като беше доказано, че регистрираните от Европейската агенция по лекарствата ваксини са безопасни, българинът все още гледа с недоверие към тях и „някак си вълната я изчакахме да мине и да премине”.

Проф. Илко Гетов с важна равносметка за 2022 г. по отношение на Ковид-19

Местните власти в Китай започнаха да премахват ограничения, които управляваха всекидневния живот на населението от години, насърчени от...

Защо се случи така и какво следва да се промени, за да не повтаяме една грешка два пъти, както и още ценни изводи вижте във видеото:

 

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициативата "Ти решаваш" на БЧК, по програма "Дейности в отговор на COVID-19 в България", финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com