Компанията майка на Google готви най-скъпата покупа в историята си

1150
Компанията майка на Google готви най-скъпата покупа в историята си
Снимка: iStock

Alphabet – компанията майка на Google обсъжда със своите съветници възможността да направи оферта за HubSpot, компания за софтуер за онлайн маркетинг с пазарна стойност от 35 млрд. долара, предава Reuters, като се позовава на запознати източници.

Ако Alphabet придвижи офертата, това ще е рядък пример за голяма технологична компания, която се опитва да сключи мегасделка на фона на засилен регулаторен контрол върху сектора при администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Потенциалното придобиване ще бъде най-голямото за Alphabet досега и ще му позволи да използва част от състоянието, което достигна 110,9 млрд. долара в края на декември.

ОЩЕ: Google ще унищожи милиарди записи с данни, за да уреди съдебно дело

Според източниците Alphabet се срещнала с инвестиционни банкери от Morgan Stanley през последните дни за потенциална оферта за HubSpot. Обект на обсъждане е колко трябва да предложи и дали антитръстовите регулатори биха разрешили подобно обвързване, добавиха източниците.

Alphabet още не е изпратил оферта до HubSpot и няма сигурност, че ще го направи, казват източниците, пожелали анонимност.

Снимка: Getty Images

„Като стандартна практика, HubSpot не коментира слухове или спекулации. Ние продължаваме да се фокусираме върху изграждането на страхотен бизнес и обслужването на нашите клиенти“, отбелязва говорител на HubSpot.

Акциите на HubSpot се покачиха с 11% до 693 долара след новините в четвъртък. Акциите на Alphabet паднаха с 1% до 153,34 долара.

HubSpot, който се листва на фондовия пазар през 2014 г., предоставя маркетингов софтуер на компании, които обикновено имат до 2000 служители.

ОЩЕ: Франция наложи глоба на Google за милиони евро

Компанията генерира 2,2 млрд. долара приходи през 2023 г. и отчете нетна загуба от 176,3 млн. долара. Въпреки загубата, инвеститорите са развълнувани от перспективите за растеж на базираната в Кеймбридж, Масачузетс компания, покачвайки акциите ѝ с 50% за 12-те месеца.

Сделка за HubSpot ще разшири предложенията на Google на процъфтяващия пазар за софтуер за управление на взаимоотношенията с клиенти, което ще му позволи да използва по-широка база от корпоративни клиенти, които харчат за маркетинг и реклама.

Това също би било добре за облачния бизнес на Google, който се стреми да намали конкурентната си разлика с конкурентите си Microsoft и Amazon.com.

Снимка: iStock

Google също може да успее да докаже на антитръстовите регулатори, че придобиването ще засили конкуренцията в сектора на софтуера за маркетинг и продажби, предизвиквайки господството на играчи като Salesforce и Microsoft. Много от тези компании подобряват своите предложения с изкуствен интелект, технология, в която Google също инвестира, за да получи предимство.

Google е изправен пред няколко антитръстови предизвикателства, в това число съдебно дело, обвиняващо го в злоупотреба с позицията си на лидер в онлайн търсенето.

Изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай търси пътища за стимулиране на растежа, след като компанията разкри през януари, че продажбите на реклама през четвъртото тримесечие са под очакванията. Нейната търсачка Google и услугата за видео стрийминг YouTube са изправени пред повишена конкуренция за рекламни бюджети от други онлайн платформи, включително Facebook, Instagram, TikTok и Amazon.com.

ОЩЕ: Президентът на компанията-майка на Google слиза от поста си

Сключването на сделки в по-широкия технологичен сектор се развива. През януари софтуерната компания за дизайн Synopsys и се съгласи да закупи по-малкия конкурент Ansys за около 35 млрд. долара. Hewlett Packard Enterprise сключи сделка през януари за закупуване на производителя на мрежово оборудване Juniper Networks за 14 млрд. долара.

Технологиите представляват най-големия дял от сливанията и придобиванията през първото тримесечие, скачайки с над 42% на годишна база до около 154 млрд. долара, според Dealogic.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com