Първа компания в наша съседка официално въвежда 4-дневна работна седмица

3284
Първа компания в наша съседка официално въвежда 4-дневна работна седмица
Снимка: iStock

Година след като турски компания за производство на акрилни влакна Aksa реши да изпробва напоследък все по-популярната 4-дневна работна седмица, тя вече е първата в страната, която официално въвежда този модел на работа. След промяната ръководството няма да намалява заплатите или бонусите на служителите, предава Bloomberg.

Aksa тества по-кратката работна седмица в опит да повиши оперативната ефективност, както и да насърчи баланса между професионалния и личния живот. Разположена в град Ялова, компанията разполага с общо 1 200 служители. Работниците, които получават почасово заплащане и полагат извънреден труд, не са включени към по-кратката работна седмица.

Главният изпълнителен директор на Aksa Akrilik Дженгиз Тас заяви, че 4-дневната работна седмица е получила силна подкрепа от служителите. Този модел на работа е довел до засилено сътрудничество и по-сплотен дух в компанията, уверен е производителят на актрилни влакна.

ОЩЕ: Идея в страна от ЕС: 2800 евро минимална заплата при четиридневна работна седмица

Aksa е първата голяма компания в Турция, която се застъпва за по-кратката седмица, но други компании по цял свят експерименитрат с нея през последните години и отчитат добри резултати. Милиардерът Стив Коен миналата седмица каза, че очаква повече фирми да преминат към 4-дневна работна седмица.

Изследване в Обединеното кралство миналата година установи, че повечето компании, изпробващи тази новост, не се връщат към 5-дневния стандарт. Междувременно германски компании започнаха да тестват кратка работна седмица за борба с трудовата криза.

Снимка: iStock

В проучване, проведено със служители на Aksa след периода на пилотно проучване, компанията установи, че 4-дневната работна седмица подкрепя ангажираността, производителността, мотивацията и баланса между професионалния и личния живот на служителите с над 85%. Кандидатурите за работа също са нараснали значително, казва главният изпълнителен директор.

„Мотивацията на моите колеги и моя екип очевидно се е увеличила“, посочва Асли Ертан, мениджър на групата за научноизследователска и развойна дейност и устойчивост в компанията.

Не всяка компания е постигнала успех с по-кратката работна седмица. Magyar Telekom Nyrt. унгарското подразделение на Deutsche Telekom AG се върна към стандартен работен график по-рано тази година, след като 4-дневната работна седмица не отговори на очакванията в пилотен проект.

ОЩЕ: Проучване: Половината българи готови да работят 4 дни по 10 часа

И въпреки положителния резултат в Aksa, имаше предизвикателства по време на изпълнението.

Първоначално за почивни дни бяха определени вторник и четвъртък. Въпреки това, поради смущения в системата за фиксирани дни, компанията реши да определя почивните дни по-гъвкаво. Някои служители също изразиха предпочитание за използване на гъвкави дни, като ги разделиха на часове, вместо цял ден почивка. В отговор на тези искания Aksa започна да включва частични почивки като част от четиридневната работна седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Нови басейни и за деца в Grand Hotel Therme и Pulse Therme (СНИМКИ)

Екологично отговорно потребление: как изборът на рециклирани черни метали влияе на нашата планета?

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com